Има заподозрян за пожара, който унищожи район Мати в Атика

Снимка: Архив

От небрежност на жител от квартал Пентели изглежда е тръгнал огънят, който унищожи район Мати и отне живота на 93 души. Това става ясно от разследването до момента.

Разследващите почти приключиха и се очаква да изпратят преписката към прокурора за образуване на наказателно преследване. От събраните материали става ясно, че пожарът е причинен от жител, който се е опитал да изгори купчина дърва и клони при температури от 39 градуса по Целзий и 9 Бофорт на вятъра.

Заподозреният, който е известен на властите, беше този, който от самото начало настояваше, че е забелязал прекъснат електрически кабел, който е предизвикал пожара. Предварителното разследване скоро ще бъде завършено.

Припомняме, че Правителството продължава с налагането на нови мерки за борба с бедствията. Вчера премиерът Ципрас обяви, че се закрива Генералният секретариат за гражданска защита и се създава Национална служба за управление при извънредни ситуации в Гърция. Решението е, част от мерките, които правителството предприема след библейските пожари в района на Атика, където живота си загубиха 93 души до момента.

"Ние сме длъжни не само да продължим, но същевременно да коригираме допуснатите пропуски. Тази трагедия остави дълбока травма върху семействата на жертвите. Дълбока травма в страната. Дълбока травма върху всички нас", заяви още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа