Имотите поскъпват с 4-5% през 2024 г.

Купувачите са с 30 на сто повече от продавачите

Хора с добри финансови възможности придобиват по 2-5 жилища

Голям е делът на младите

Ако инфлацията през 2024 г. е 4-5%, същият ще бъде и ръстът на цените на недвижимите имоти, заяви Явор Пейчев, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти Имотека. Той обясни, че няма фактори, които обуславят спад на цените. Ръстът на доходите на хората и ипотечното кредитиране допринасят за увеличаване на търсенето на имоти. Хората с нужда от жилище разбраха, че отлагането само би оскъпило сделката им, каза Явор Пейчев.

В резултат на увеличеното търсене на 100 новоизлезли оферти на пазара на имоти се падат по 130 купувача. Това е раздвижване на пазара спрямо края на 2022 г. и началото на 2023 г., когато съотношението между купувачи и налични оферти беше едно към едно.

През изминалата 2023 г. цените на имотите са нараснали средно с 11 на сто, показват данни на компанията. В София цените на жилищата за година са нараснали с 10 на сто, във Варна с 6%, а в Пловдив с 18 на сто. Има продавачи, които при обявяване на имот за продажба искат нереално висока цена с надеждата, че купувач ще бъде намерен, но в крайна сметка правят отстъпка от цената в размер до 5-10 хил. евро. Но делът на тези продавачи, които надценяват имотите си, намалява.

Двустайните и тристайните жилища продължават да имат най-голям дял от сделките на пазара, но нараства интересът на купувачите към тристайни и четиристайни жилища. Хората искат да живеят в по-просторни и по-хубави жилища, искат да подобрят стандарта си на живот, каза Явор Пейчев. Затова много хора от крайните квартали на големите градове купуват имоти ново строителство в по-престижни райони.

Най-често купувачите на имоти са на възраст между 25 и 40 години. Все повече млади хора купуват имоти. Най-активни купувачи са хора от сферата на информационните технологии. Най-често те купуват имоти за собствено ползване и финансират по-голяма част от покупката с кредит в размер от 50 до 80 на сто от стойността. Лекарите и фармацевтите също са сред активните купувачи на жилищни имоти.

Инвестиционните покупки представляват малко под 20 на сто от всички реализирани сделки през миналата година, показват данни на компанията. Има хора с добри финансови възможности, които купуват 2-3 и дори 5 апартамента, обясни Явор Пейчев.

В София най-интересни за купувачите квартали са “Кръстова вада”, “Малинова долина”, “Младост”, “Овча купел”, “Лозенец” и “Манастирски ливади”. В София имоти купуват и хора от други големи градове в страната, които търсят жилище с инвестиционна цел или за децата си, които предстои да бъдат студенти.

Явор Пейчев обясни, че ситуацията на пазара на имоти е коренно различна от тази през 2008 г. От тогава имотите са поскъпнали близо два пъти, но доходите на хората са нараснали четири пъти, а лихвите по кредитите са много по-ниски. Ако сега семейство иска да купи жилище от 100 кв. м. в столичния квартал “Младост” и да финансира 80% от сделката със заем, при сегашните лихви от 2,61% вноската по кредите ще бъде 1211 лв., което е под 30% от средния месечен доход на двама работещи в столицата съпрузи.

Ново строителство

Удобна е схемата за плащане 20:80

Увеличават площта на апартаментите

Инвестиционно настроените купувачи сключват сделки в ранния етап на строителство.

При новото строителство предприемачите предлагат гъвкави схеми за плащане. При сделки “на зелено” купувачите приемат много добре възможността първоначално да платят 20% от цената, а останалите 80% след Акт 16. Предприемачите, които предлагат тази възможност за плащане, бърдо продават апартаментите си, каза Ивайло Муцанкиев.

Много от сделките “на зелено” са от инвестиционно настроени купувачи. Те купуват на ранния етап от строителството, заради по-ниската цена, с идея да отдават имота под наем. Това води до парадокса най-нежеланите апартаменти в една нова сграда да бъдат продавани на най-висока цена, обясни Ивайло Муцанкиев. Купуват най-желаните апартаменти в нова сграда в началния етап на строителството, когато цените са най-ниски. А апартаментите, към които интересът е най-слаб, остават за продажба накрая, когато цените са по-високи, защото строежът е завършен и има Акт 16.

В София средната цена на имотите “на зелено” е 1500-1800 евро на кв. м. При завършване на строителството цените са над 2000 евро. Увеличава се площта на предлаганите апартаменти. Вече почти никой не купува едностайни.

В Пловдив цените на апартаментите “на зелено” са средно около 1100 евро на квадрат. Във Варна цените в начален етап от строителството стигат и до 1200 евро на квадрат, но има и по-евтини предложения в зависимост от квартала.

За тристаен дават 1300 лв. на месец

Вдигнаха наемите в столицата с 18 на сто

Търсят къщи на 20-30 км от града

Наемите в София нараснаха с около 18 на сто за година.

Наемите в София нараснаха с около 18% за година. През януари 2023 г. средният наем на тристаен апартамент в София е 1100 лв. на месец, а през декември наемите стигат 1300 лв. При двустайните ситуацията е същата. Ако през януари средният наем е бил 760 лв., то през декември е около 900 лв.

Има голям интерес и към къщи на 20-30 км. на юг или на север от столицата. Най-често купувачи на къщи са млади семейства, които искат с 3-4 спални и голям двор от поне 500 кв. м.

В района на Варна търсенето на къщи е фокусирано върху разположените близо до града, в утвърдените вилни зони като Траката, Евксиноград и Ален Мак. Най-често семействата се местят от апартамент в къща, водени от желанието за повече пространство и обширен двор.

В Пловдив пазарът на къщи е най-активен. Основните купувачи са семейства с две или повече деца, които имат нужда от къща с 3-4 спални и голям двор, която е близо до града. Най-желаните села около Пловдив са Белащица, Марково и Първенец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти