Император Акихито подготвя Япония за абдикация

Император Акихито

82-годишният Акихито е последният император в света, част от 25-вековната японска традиция, която не позволява официален отказ от престола. Императорът не изрече думите "абдикация" или "оттегляне", но обръщението му се счита за подготовка на японското общество за назначаването на регент. Акихито има зад гърба си сърдечна операция, лекуван е и от рак на простратата. Въпреки това е в относително добро здраве. В неочаквано прямото си изказване, той сподели притесненията си, че напредналата възраст може да му попречи да изпълнява своите задължения, предаде БНТ.

"Преди няколко години, след двете ми операции, почувствах постепенно влошаване на здравословното ми състояние, поради напредналата ми възраст. Тогава започнах да размишлявам за неизбежното бъдеще, какво трябва да направя, ако ми стане трудно да изпълнявам тежките си задължения и какво би било най-добре за страната, народа и за членовете на императорското семейство след мен", каза императорът.

Японските граждани приеха с разбиране новината, която се счита за тема табу.

Акихито е 125-ят японски император в най-старата династия в света, която има над 2500 годишна история. Неговото име се превежда като "Сияният връх на добродетелта" и той е основният морален стожер в Страната на изгряващото слънце. Традиционно, Императорът е божество, с безпрекословен авторитет, които се счита за директен наследник на богинята Аматерасу. След Втората световна война, американските окупатори принуждават бащата на настоящия император, Хирохито, да се откаже от божествения си статут. Акихито се възкачва на Хризантемовия престол преди 26 години и води модернизацията на консервативна японска династия. Той е първият принц, който се жени за обикновен гражданка.

Въпреки дълбоко традиционното японско общество, Акихито играе активна роля в признаване на японската военна агресия през Втората световна война. Император Акихито винаги е бил близо до своите поданици, особено по време на разрушителното земетресение Тохоку от 2011-а година.

Коментари

Задължително поле