Импийчмънтът на Тръмп отива в Сената (обзор)

Прогнозите са там отстраняването да не успее

По време на гласуването президентът бе на предизборен митинг

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува за отстраняването на президента Доналд Тръмп, заради злоупотреба със служебно положение и опити да възпрепятства работата на Конгреса.

Двете точки от обвинителния акт бяха гласувани отделно и одобрени със съответно 230 срещу 197 и 229 срещу 198 гласа. Републиканци и демократи гласуваха съответно на партийната линия, като трима демократи гласували против първата и двама срещу втората.

С решението Тръмп влиза в историята като едва третият президент, чието отстраняване е било одобрено от Камарата на представителите, след Андрю Джонсън през 1868 г. и на Бил Клинтън през 1998 г. Процедурата по импийчмънт срещу Ричард Никсън не завършва, тъй като той подава оставка, за да избегне отстраняването си заради скандала „Уотъргейт”.

Докато траеше маратонското заседание по дебатите и гласуването на импийчмънта в Камарата на представителите, продължило близо 12 часа, Тръмп бе на предизборен митинг в щата Мичиган. „Не се чувствам като в процес на импийчмънт. Страната се справя по-добре от всякога. Нищо лошо не сме направили и имаме изключителната подкрепа на Републиканската партия”, каза Тръмп пред препълнена зала с избиратели в градчето Батъл Крийк.

След гласуването в Камарата на представителите, процедурата по импийчмънт на президента отива в Сената. Той обаче едва ли ще отстрани Тръмп, тъй като решението трябва да се вземе с мнозинство от 2/3, а Сенатът е доминиран от републиканците.

Коментари

Задължително поле