Имунитетът на българите и вирусът

Акад. Ангел Гълъбов

Грипните епидемии са бяло петно в медицината ни

Испанският грип (1918 г.) взима 80 000 жертви у нас

Грипните епидемии и тяхното отражение върху здравето на хората си остават бяло петно в българската медицина. През своите близо 60 години изследователска дейност не съм се натъквал на сведения в официални документи, че в България е провеждана някаква политика за противодействие срещу гибелния испански грип през 1918-1920 година. Допускам, че карантина все пак е била наложена на някои места в страната.

В България испанският грип очевидно е навел някои местни политици на една практическа идея. В няколко случая градоначалници използват инфлуенцата като плашило, за да държат частите на Френския окупационен корпус далеч от градовете си. Така например кметът на Горна Джумая (Благоевград) Ичко Бойчев успява заедно с местен лекар да убеди френското командване да не настанява в града войници от тогавашната колония Сенегал заради върлуващия грип.

Испанският грип, избухнал в края на Първата световна война, взима около 80 000 жертви в България. Заедно с мои колеги обаче не успяхме да намерим какъвто и да е патоанатомичен материал от починалите. Молбата за намиране на биологични следи от испанския грип в България е била отправена от американска изследователска група, която проучва защо заболяването се оказва едно от най-злокачествените в човешката история. Мутиралият му щам предизвиква грипни вълни чак до 1957 година, макар че те са в пъти по-безобидни от оригинала.

Колкото до борбата срещу сегашния коронавирус, смятам, че противодействието в Германия е особено успешно. В тази страна ежедневно се провеждат огромен брой напълно надеждни тестове с цел да се държи под контрол епидемиологичната обстановка. Друг плюс е рекордно високата снабденост на германските болници с апарати за обдишване на тежко заболелите.

Що се отнася до България, поне към момента в страната се наблюдава по-ниска заболеваемост от КОВИД-19 в сравнение със ситуацията в Западна Европа и на Балканите. На какво се дължи това? Сравнително малкото случаи на коронавирус в България могат да бъдат обяснени с по-силния имунитет на българското население.

(Със съкращения, от интервю пред “Дойче Веле”)

Коментари

Задължително поле