"Инвестбанк" за венецуелските пари: Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили законно

Няма трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела

Инвестбанк АД няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки. Това се заявява в позиция, публикувана на сайта на банката по случая с мащабните парични преводи от венецуелската петролна компания по сметка за български гражданин. За тях стана ясно вчера след среща на американския посланик Ерик Рубин с премиера Борисов, главния прокурор и шефа на ДАНС.

"Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC. Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина", уверяват от Инвестбанк.

Инвестбанк АД има разкрити кореспондентски сметки в многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута за всички наши клиенти, гласи съобщението.

Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци. Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки, посочват от българската банка.

Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници. Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви, уточняват още от Инвестбанк.

Коментари

Задължително поле