Инвестициите в имоти с 10-годишен рекорд

Хотелите ще започнат да наваксват изоставането

Пазарът на недвижими имоти в България върви към още по-голям просперитет след рекордната 2017 г. Имотният пазар постигна сериозен напредък през миналата година, регистрирайки рекордни нива в редица основни сегменти. Индикаторите за състоянието на пазара показват, че растежът ще продължи и през настоящата 2018 г., пише Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International в България, в свой анализ за сайта Emerging-Europe.com.

В областта на инвестициите и офис площите бяха постигнати изключителни резултати, като аутсорсинг и автомобилната индустрия допринесоха за процъфтяващия пазар. Инвестиционният пазар на имоти отбеляза рекордна 2017 година, като общият обем на продажбите по данни на Colliers е достигнал 957 млн. евро за първи път през последните десет години.

Засилена беше и активността на международните инвеститори, които взеха превес над местните купувачи, което се случва за първи път от 2012 г. насам, пише Иглика Йорданова. Южноафриканските фондове поеха лидерството, като допринесоха за 71% от общия обем трансакции, привлечени главно от търговските центрове, следвани от офисите. През изминалата година се наблюдава и свиване на доходността вследствие на положителното развитие и големия брой мащабни сделки с висококачествени активи, генериращи доходи.

Прогнозите са, че след силната година за инвестициите в търговски площи, офисите, индустриалните и логистичните площи и хотелите вероятно ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г. Силното търсене от крайни потребители остава сред предимствата на страната ни, което може да засили още повече интереса на инвеститорите.

Пазарът на офисни площи също отбеляза рекордна 2017 г., като общият обем на усвоените площи надхвърля 200 хил. кв. м, което представлява годишен растеж от 55%. Сегментът не е постигал такъв ръст от десет години. Като специфика на пазара се отбелязва големият брой трансакции с имоти на етап в строеж заради недостига на налични модерни офис площи. През 2017 г. равнището на свободните площи падна до 9%.

IT и аутсорсинг компаниите бяха основните двигатели на търсенето на офис площи в последните няколко години. Приносът на аутсорсинг сектора в общия брой трансакции е очевиден с дела му от 53% при сделките през втората половина на миналата година. Освен това секторът явно се превръща в приоритетен за икономиката на страната като цяло и сега оформя дял от 3,6% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти