Индийска активистка прекара 16 години в гладна стачка

Една от най-видните политически активистки в Индия прекара 16 години в гладна стачка, съобщава The Guardian.

След 16 години убийствена "диета", храната, която Иром Шармила опитва, е мед, който облизва от ръката си. "Никога няма да забравя този момент", казва активистката при вкуса на храната.

Иром Шармила се е хранела чрез сонда в носа си от 2 000 година насам, когато е задържана от полицията заради опит за самоубийство. Това е незаконно в Индия. Решението да сложи край на живота си тя взема след клане в малко село край Имфал, при което десетки души са убити от контролирани от правителството паравоенни сили.

След задържането й, Шармила е принудена да поема хранителни вещества през сондата, което продължило цели 16 години.

Тя протестира срещу драконовския закон за специални правомощия на военните сили, който им дава голяма власт в североизточния щат Минапур.

На пресконференция Шармила заяви, че приключва с глада август месец и ще се кандидатира за депутат.

"Имам нужда от енергия, за да променя закона. Аз съм истинското въплъщение на революцията", казва активистката, решила да промени статуквото в страната си.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JDvSPyp-a-c

 

Последният ден от мъчителната гладна стачка съвпада със 70-годишнината от възпоминанието за борбата за независимост на Индия срещу британското управление, и  е символичен. Изборът да сложи край на поста същия ден някои тълкуват като знак за разочарованието й от демократичните процеси в страната.

Законът за специалните правомощия на въоръжените сили е въведен в управляваното от Индия бивше княжество в Хималаите Кашмир, както и в редица други североизточни райони, което предизвиква бунтове сред местното население.

Законът дава право на силите за сигурност да убиват предполагаеми бунтовници , без страх от възможно съдебно преследване , както и да арестуват заподозрени екстремисти без заповед. Той също така дава широки права на полицията за претърсване и изземване.

 

 

Коментари

Задължително поле