Индия със световен рекорд от 314 835 новозаразени с COVID-19 за ден

Индия регистрира световен рекорд по броя на новите случаи на Covid-19 за един ден в четвъртък, когато властите съобщават за 314 835 новозаразени, предава Ройтерс.

Здравните служители в Северна и Западна Индия, включително столицата Ню Делхи, заявиха, че са в колапс, като повечето болници са пълни и без кислород.

Някои лекари съветват пациентите да си стоят вкъщи, докато крематориум в източния град Музафарпур обяви, че е затрупан с тела и опечалените семейства трябва да изчакат реда си.

„В момента няма легла, няма кислород. Всичко останало е второстепенно“, каза Шахид Джамил, вирусолог и директор на училището по биология Триведи в университета Ашока, пред британската агенция.

В някои болници в Ню Делхи липсва кислород, а властите в съседните щати спират доставките в столицата, за да ги спестят за собствените си нужди, каза заместник-главният министър на града Маниш Сисодия.

Общият брой на случаите в Индия достигна 15,93 милиона, а смъртните случаи нараснаха с 2104 до общо 184 657, показват последните данни на Министерството на здравеопазването.

Предишният рекорден еднодневен ръст на случаите беше на Съединените щати, които имаха 297 430 нови инфекции за един ден през януари, въпреки че оттогава броят им рязко спадна с напредването на ваксинацията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия