Главният архитект на София Здравко Здравков: Изпълнението на дребни детайли в градската среда се явява предизвикателство

Гл. комисар Спиридонов за ТЕЛК аферата във Варна: Най-големи суми взимали посредници с българско и сирийско гражданство

Захарова: НАТО иронизираше новите видове въоръжения на Русия, но сега реагира изнервено на намеренията ни

Емил Хърсев за кражбата от банка в Нова Загора: Има нарушение на технологичната дисциплина на повече от един служител

Арестуваха служител на бреговата охрана на САЩ, подготвял мащабно терористично нападение

Под наблюдение остава момчето, което се простреля с газов пистолет в Бургас Малко вероятна е версията оръжието да е намерен случайно, коментира шефът на ГДБОП

Тръмп очаква още срещи с Ким Чен-ун

Жители на Джерман излизат на протест срещу изграждането на депо за отпадъци

Макрон: Франция е изправена пред безпрецедентна вълна на антисемитизъм

Британски мозъчен тръст предупреди за нарастване на влиянието на Китай

Петро Порошенко поиска от ООН да разположи сини каски в източната част на Украйна

Народното събрание ще гледа процедурните правила за избор на нов състав на ЦИК

Спецсъдът гледа мярката за неотклонение на Митьо Очите

Държавният глава Румен Радев е на посещение в Швейцария

ТИР горя на пътя Русе-Бяла, движението е ограничено

Институт “Конфуций” запали хиляди по китайския Китаистите от болярския град работят с над 40 образователни институции в 15 селища у нас

За 6 години в сметката на ВТУ са влезли над 1 млн. лева

Китайският език и култура напоследък стават все по-популярни у нас и хиляди деца и възрастни усърдно изучават азиатското слово. Огромни заслуги за нарастващия интерес има Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Екипът от преподаватели и студенти под вещото ръководството на директора доц. Искра Мандова, вече 6 години развива мащабна дейност.

„Договорът за създаване на Институт „Конфуций“ беше подписан на 28 март 2012 г. в Централата на Институт „Конфуций“/Ханбан в Пекин. Тогава ректорите на ВТУ и на Университета по геонауки в град Ухан заявиха желание за създаването му и за партньорство чрез платформата за разпространение на китайския език и култура по света.

„Нашият институт беше 359-я в света, но към момента общо има създадени над 550 института и над 1000 класни стаи „Конфуций“. Дейността им се финансира предимно от Централата на Ханбан“, сподели доц. Мандова, която е известен учен китаист.

Преди няколко години великотърновският Институт „Конфуций“ завързал партньорство и с Пекинския университет за езици и култура и чрез сътрудничеството си двата китайски университета, успели да разгърнат още по-сериозна дейност.

„Към настоящия момент си сътрудничим с над 40 образователни институции в 15 населени места в България. Такова постижение имат много малко институти в света. Партнираме си с 18 училища, с над 10 детски градини, читалища, четири университета, младежки центрове и т.н. Служителите от администрацията на община Сливница от тази година изучават китайски език по инициатива на кмета. Успешна дейност имаме с община Бургас, където китайският език стана изключително популярен“, изброява доц. Мандова. Тя допълва, че друго голямо постижение е повишаване нивото на китайския език на студентите във ВТУ.

„С колежката доц. Полина Цончева за 15 г. успяхме да постигнем едно стабилно ниво на преподаване на китайски език във ВТУ. Благодарение на създадения Институт „Конфуций“ към Университета, студентите получиха още повече възможности за усъвършенстване на езиковите познания и изучаване на предмети, които не са включени в учебната програма като например бизнес китайски език. Броят на обучаемите се увеличава значително с всяка година, достигайки над 2000 души през тази академична година, както и процента на явяващите се на изпит за ниво на китайски – HSK и HSKK. Горда съм с това, че три години поред, студентите от специалностите с китайски език във ВТУ, спечелиха първо място на състезанието по китайски език“, разкрива доц. Мандова.

Тя подчертава, че чрез Институт „Конфуций“ се предоставят възможности и за специализации. Няма студент във ВТУ, който да е пожелал да отиде на специализация в Китай и да не е отишъл.

„Сега студентите имат много възможности. Бройките за стипендии за специализации, отпуснати чрез МОН са вече над 30. Те включват пълна стипендия за 4-годишно обучение или частични – за 1 година, за един семестър по избор на студентите. Освен това преди 5 г. нашият университет-партньор в Ухан ни предложи 20 места за специализация на студенти и докторанти от ВТУ, които не е задължително да са китаисти. Единственото изискване е в момента на кандидатстване да са записани като студенти във ВТУ“, казва доц. Мандова.

Тя разяснява, че стипендиите са изключително за изучаване на китайски език като изцяло се поемат разноските по обучението и настаняване и се дават по 400 до 600 лева на месец джобни. Стипендиантите плащат единствено самолетния билет.

„Към Институт „Конфуций“ има други 16 бройки и студентите могат сами да избират за кой университет да кандидатстват. За тази учебна година за първи път във ВТУ са приети 17 студенти в специалностите с китайски език, обикновено приемът варира между 10 и 12 души“, изтъква доц. Искра Мандова.

Дейността на Институт „Конфуций“ включва множество културни мероприятия. Това са големи празнични концерти, седмици на китайското кино, специализирани публични лекции на изявени учени от Китай. „Правим китайски работилници на открито, провеждаме спортни състезания, подреждаме изложби. Сериозно работим вече пета година с община Търговище, където има действащ клуб за приятелство между България и Китай. Сътрудничим си със Сливен, с Попово“, информира доц. Мандова.

Над 4000 души у нас изучават китайски език със съдействието на двата института в СУ и ВТУ.

„Преди 2 години подписахме договор за създаването на Център за обучение и квалификация на преподаватели по китайски, който да обхваща страните от Централна и Източна Европа. Той бе създаден с подкрепата и под шапката на Пекинския университет за езици и култура. Миналата година бе организирано първото обучение и близо 50 китайски преподаватели и доброволци се събраха във Велико Търново на 3-дневен курс“, споделя доц. Мандова.

С община Велико Търново и общинския съветник и издател Нейко Генчев подготвят фестивал на китайската култура с професионални изпълнители, представяне на бита, културата и историята на Китай. Проявата ще е през май с подкрепата на Посолството на Китай у нас.

„На 5 февруари ще отбележим китайската Нова година и с танц на лъва ще изненадаме малчуганите на детска градина „Соня“ във Велико Търново, които учат китайски език. На 31 януари в СУ „Васил Левски“ в Русе с интензивно изучаване на източни езици, които имат и класна стая „Конфуций“, ще направим голям концерт“, казва доц. Мандова.

За пищните празненства институтът наскоро се е сдобил с лъв, докато преди за фестивалите и празненства е бил използван внушителен 30-метров дракон. Предстои отбелязване на 70 години българо-китайски дипломатически отношения. България е втората страна в света след бившия СССР, която признава нов Китай. Тазгодишната научна конференция ще е свързана с това честване.

В Институт „Конфуций“ в старата столица се провеждат курсове по китайски език, по бойни изкуства Тайчи и Цигун, по традиционни китайски танци.

„За 6 години, чрез дейността на института в сметката на ВТУ са влезли над 1 млн. лева. Благодарение на средствата, с които разполагаме създадохме още гардероб с традиционни китайски национални облекла за концертите, закупихме аксесоари и други специфични китайски атрибути. Институтът вече разполага с нов сайт на три езика“, коментира доц. Мандова.

Доц. Мандова сподели, че от миналата година е стартирало обучение по български език и в град Тиендзин. Предстои предложение за подписване на двустранен договор между тиендзинския университет и ВТУ за обмен на студенти и преподаватели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.