Инсултът е честа последица от Ковид-19

Инсултите все повече се свързват с прекаран Ковид-19.

Появата му е свързана с високо кръвно налягане

Намалете холестерола в диетата си

Погрешно е мнението, че инфарктът и инсултът са пенсионерски болести – напротив, те непрекъснато се „подмладяват“. Към причините за тях напоследък се прибави и Ковид-19. Той има разрушителен ефект върху цялото тяло, включително сърдечно-съдовата система, отваряйки път на сърдечните и мозъчните инциденти.

Инсултите са два вида: исхемични и хеморагични. В първия случай съдът се запушва и притокът на кръв към областта на мозъка спира. При втория съдът се разкъсва и се получава кръвоизлив в мозъчната тъкан. 

Въз основа на това какъв тип инсулт е диагностициран, лекарите правят прогнози. Хеморагичният се смята за по-опасен. Влияние оказва и мястото, където е настъпила щетата. Например, ако това е инсулт на мозъчния ствол, тогава смъртността е почти сто процента.

Инсултът е тясно свързан с хипертонията и най-често настъпва на фона на високо кръвно налягане, така че то трябва да се следи особено старателно.

Признаци за предстоящ инсулт са: внезапна слабост, световъртеж, изтръпване на ръцете, краката или която и да е страна на лицето, затруднено говорене, внезапно замъглено зрение, остро развито силно главоболие, нарушена памет и внимание, загуба на съзнание.

Дори наличието на един от тези симптоми е причина да се обадите на Спешна помощ.

В наши дни си струва да добавим още един ключов фактор за възникване на инсулт – коронавирусната инфекция. След боледуване лекарите препоръчват на пациентите да приемат разредители на кръвта, но това трябва да става само под наблюдението на специалисти.

Освен това лекарите подчертават още пет ключови точки, които са от значение за превенцията на инсултите.

Първо правило: контрол на кръвното налягане -систолно („горно“) - не по-високо от 140 mm Hg, диастолично („долно“) - не по-високо от 90 mm Hg;

Второ правило: борба със сърдечната аритмия. Рисковите пациенти трябва да се подлагат на ЕКГ (електрокардиография) веднъж на всеки шест месеца;

Трето правило: лоши навици (отказ от тютюнопушене, алкохол);

Четвърто правило: контролирайте холестерола. Проверявайте кръвта си за съдържание на липиди поне веднъж на всеки шест месеца; 

Пето правило: предотвратяване на тромбоза (лекарства след преглед от лекар).

Инсултът е коварен с това, че е много трудно да се предвиди ходът на заболяването. Всичко зависи от зоната, в която е настъпило увреждането. Ако епицентърът е на ключово място, тогава дори и да се окажете в болницата няколко минути по-късно, не може да се даде гаранция за оцеляване.

След 45-50 години вече е късно да се мисли за профилактика. Трябва да се грижим за сърцето и кръвоносните си съдове от ранна възраст, съветват лекари. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве