Нови настилки, растителност и парково оборудване ще има в зоната

Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

Менда Стоянова: Работодателите ескалираха в своите искания

Мъж и жена, поставени под карантина, са напуснали страната

БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

69-годишен мъж в Плевен се е излекувал се от COVID-19, изписват го от болницата

Главният прокурор: Това, че нямаш работа, не е оправдание да грабиш възрастни хора Противодействието на битовата престъпност продължава, увери Иван Гешев

109 са жертвите на коронавируса в Индия

Баща благодари на полицията, намерили откраднатото колело на сина му

Инфекциозното отделение в болницата в Горна Оряховица препълнено заради летни вируси

Отделението по инфекциозни болести в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица е над 90 % пълно през летния сезон с пациенти. Причината е високата заболеваемост от летни вирусни гастроентерити. Това обяснява д-р Дария Пулева, началник на отделението.

„Тези летни вирусни инфекции са с много къс инкубационен период и започват остро, с внезапно втрисане и много висока температура до 40 градуса, като при малките деца е възможен и фибрилен гърч“, казва д-р Пулова.

Тя разяснява, че тези заболявания протичат с повръщане и стомашно разстройство, с воднисти изпражнения, а понякога с кръв и слуз. Винаги в тези случаи трябва да се търси специализирана лекарска помощ и да не се практикува самолечение, особено при малките деца, защото за тях има опасност от дехидратация.

По думите на д-р Пулова, в този случай е по-важно оводняването на организма, отколкото лечението с антибиотици, които в повечето случаи се избягват. В края на август и началото на септември пък плъзват т.нар ротавирусни инфекции, които са още по-тежки.

Според инфекционистите, те се характеризират с бърза дехидратация на организма, с висока температура, повръщане, често с обриви. При ротавирусите може да се стигне и до интоксикация на организма, която се проявява във вялост, слабост, отсъствие на апетит и общо неразположение.

При чревните инфекции специалистите избягват лечението с антибиотици, те прибягват до тях само при усложнения при болестта- отити, тонзилити, пневмонии и др. Терапията включва антипиретици, витамини, противовирусни препарати, като задължително се правят вливания с глюкоза и солеви разтвори.

Между 350 и 400 пациенти преминават средногодишно през Отделението по инфекциозни болести в горнооряховския стационар за последните години. Възрастта на пациентите е в много широк диапазон – от бебета до старци от районите на Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Злаарица и от съседни региони.

„Най-масовите заболявания са чревните инфекции, хепатитите, шарките, морбили, следвани от зостерни инфекции. Д-р Дария Пулева съветва за да не се допускат усложнения, заболелите веднага да се обръщат към специалистите. Тя отбелязва със съжаление, че специалността не е от най-привлекателните за младите медици.

„Инфекционистите във Великотърновска областта сме само петима. Двама работим в горнооряховската болница и още трима – във Велико Търново“, коментира лекарката.
Двама от медиците специалисти обаче вече са пенсионери. Самата д-р Пулова има 32-годишен стаж в професията, а колегата й – д-р Михнев работи в областта на инфекциозните заболявания над 40 години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.