Ирак обмисля да забрани чуждо военно присъствие на територията си

Парламентът на Ирак планира да обсъди въпроса за прекратяване на присъствието на чужди военни сили в страната, съобща TACC. Това се случва, след като тази седмица в Багдад беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани при атака от страна на САЩ.

Законопроектът, внесен от депутатите, предвижда забрана за присъствието на всякакви чужди сили в Ирак и използването на въздушното пространство на страната. Освен това той задължава правителството да оттегли искането за помощ, изпратено по времето на международната коалиция за борба с терористичната организация Ислямска държава. Министерският съвет трябва също да посочи точния брой чуждестранни технически специалисти и инструктори, необходими на Ирак за подпомагане на решаването на национални проблеми, както и тяхното местоположение и цели. Освен това депутатите възнамеряват да обсъдят въпроса за внасянето на жалба от иракското външно министерство пред Съвета за сигурност на ООН срещу САЩ.

Председателят на на парламента Мохамед ал Халбуси вече е пристигнал на заседанието, но кворум за провеждането му в отсъствието на блока на кюрдската партия все още не е постигнат. Според постъпващата информация позициите на сунитските и кюрдските партии по въпроса за чуждото присъствие се разминават с тези, заемани от шиитите.

Коментари

Задължително поле