Ирак осъди на смърт чрез обесване съпругата на покойния главатар на ИДИЛ

Иракски съд издаде смъртна присъда за съпруга на покойния лидер на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади заради това, че е работила за групировката и е държала в плен жени язиди в дома си, съобщи днес иракското правосъдие, без да назовава жената поименно.

Върховният съдебен съвет на Ирак заяви, че жените язиди са били отвлечени от групи на "Ислямска държава" в района на Синджар, западно от провинция Ниневия, а след това са държани в плен в къщата на съпругата на Багдади в Мосул, предаде БТА. Съпругата на лидера на ИД е задържана в иракски арест.

"Наказателният съд днес осъди на смърт съпругата на Багдади чрез обесване за престъпления срещу човечеството и геноцид срещу язидския народ, а също и за участие в терористични действия", заяви съдебен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като не е е упълномощен да разговаря с медиите, съобщи Ройтерс.

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд, за да стане окончателно и да влезе в сила, добави служителят.

Абу Бакр ал Багдади, който беше убит през ноември 2019 г. при операция на американските специални части в Северозападна Сирия, се издигна до лидер на ИД и да се обяви за "халиф" на всички мюсюлмани.

Групировка пое контрола над огромни територии в Ирак и Сирия в периода 2014-2017 г., преди да се разпадне под ударите на водените от САЩ коалиционни сили, припомня Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток