Иранската външна политика цели да се противопостави на американската хегемония, заяви вицепрезидентът Джахангири

Външната политика на Иран цели да се противопостави на американската хегемония и да защити мултилатерализма, каза в понеделник иранският вицепрезидент Ешак Джахангири, добавяйки, че намаляването на ангажиментите на Иран по ядрена сделка може да бъде отменено, ако други страни запазят тяхната страна на споразумението, цитира думите англоезичната версия на турския вестник Yeni Safak.

Иран и Съединените щати достигнаха на ръба на войната миналия месец, след като ислямската република свали американски дрон, почти предизвиквайки ответна нападателна атака, която американският президент Доналд Тръмп отзова в последния момент.

"Външната политика на Ислямска република Иран цели да защитава мултилатерализма и да се противопоставя на американската хегемония", каза Джахангири, според информационната агенция IRIB.

Отношенията на Иран с Вашингтон се влошиха, откакто Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка между Техеран и големите сили през 2015 г. и отново наложи санкции срещу Ислямската република.

Джахангири каза, че намаляването на задълженията на Иран по сделката може да бъде отменено, ако останалите подписали споразумението спазват ангажиментите си.

През май Иран заяви, че ще намали ангажиментите си по сделката, съгласно която повечето международни санкции срещу Техеран бяха отменени в замяна на това, Иран да ограничи ядрената си програма.

Иран вярва, че останалите пет страни биха могли да направят повече за противодействие на последиците от изтеглянето на САЩ.

Коментари

Задължително поле