Искаме да се признае българското малцинство в Албания Екатерина Захариева представя приоритетите за Българското европредседателство в Тирана

Снимка: Архив

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева да постави въпроса за признаването на българското малцинство от Република Албания. Това се очаква днес по време на официалните срещи на Захариева в Тирана. Визитата ѝ е част от балканската обиколка за представяне на приоритетите за Българското европредседателство. Очаква се по време на официалните срещи Захариева да постави въпроса за признаването на българското малцинство от Република Албания.

България е задвижила процедура за признаването на българско национално малцинство на територията на Република Албания и има положително отношение на властите в Тирана за включването на такъв текст във вече подготвен законопроект, съобщи БНР. За първи път въпросът беше поставен на европейско ниво през февруари тази година, когато Европейският парламент в своите годишни доклади за напредъка призова Албания да предприеме стъпки в тази посока.
Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 хиляди и 100 хиляди души от десетилетия чакат да бъдат признати за официално малцинство.
Програмата на министър Захариева предвижда срещи с президента на Албания Илир Мета, с премиера Еди Рама, както и с министъра на външните работи Дитмир Бушати, с които ще обсъди и европейската перспектива на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А в Германия няма ли българско малцинство ? Хайде искайте автономия. Стиска ли ви ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.