Искат безплатни чадъри на плажа (обзор)

Според представителите на туристическия сектор чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са безплатни или много евтини през следващите 3 години.

Хотелиери изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов

Да опростят такси на концесионерите, но срещу ясни ангажименти, настояват от бизнеса

Заради 8 млн. лв. можем да загубим 8 млрд. лв.

Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни поне през следващите три години, за да бъде подпомогнат най-засегнатият от кризата сектор на икономиката - туризмът. Това заявяват в свое писмо до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От организацията са категорични, че е грешка да се дава право на заведенията край брега да разширят площта си без да имат ясни ангажименти да намалят цените на предлаганите плажни услуги. Към момента предложените изменения в Закона за устройство на черноморското крайбрежие позволяват на концесионери и наематели сами да решат дали и с колко да намалят цените на предлаганите чадъри и шезлонги.

От БХРА настояват да бъдат опростени концесионните възнаграждения и наемите на стопаните на плажовете за срок от 3 години срещу предлагане на напълно безплатна услуга за гостите на курортите. Ако това не е възможно, поне да се гарантират ниски цени за всички плажуващи, като отсядащите в курортите да плащат по около 10 лв. за комплект от два шезлонга и чадър, а за гостите извън комплексите, които искат само да събират тен на плажа, цената да е максимум - 15 лв. за комплект. От БХРА дори предлагат в случай, че се приеме всички чадъри и шезлонги да са безплатни, държавата да доплаща на концесионерите да се грижат за ивиците, така че бизнесът да не е на загуба.

В момента оцеляването на летния ваканционен туризъм е под въпрос и основно зависи от това дали държавата би се лишила от концесионните възнаграждения на стойност 8 млн. лв. при хиляда пъти по-голям приход от сектор туризъм - около 8 млрд. лв., твърдят от бизнеса. И подчертават, че заради кризисния летен сезон, който се очертава, основните туристи ще са българи и от съседните страни, а те търсят хубав плаж и спокойствие. Затова и е наложително да се привлекат повече гости именно с безплатни плажни пособия. В противен случай, заради пренебрежимо малките приходи в бюджета от концесии - около 0,1 на сто от средствата, които осигурява секторът, туристите ще са недоволни и ще развалят впечатлението си от пребиваването им в България. Скъпите чадъри и шезлонги водят до пренасочване на редовните през изминалите сезони клиенти към други дестинации, подчертават от бизнеса.

За да има дистанция между почиващите

Заведенията край морето не бива да се разширяват

Не е нормално ивиците да са дискотека

Не бива да се разширява площта на плажните заведения с оправдания, че така ще се спазва социална дистанция, твърдят хотелиери.

От БХРА се обявяват и против планираното увеличаване на площта на заведенията на плажа. С направеното предложение, вместо да се осигури колкото се може повече място за чадъри и шезлонги, така че да се спазва социална дистанция, се постига обратен ефект - намаляват се пространството и възможностите за летуване, обясняват от БХРА. Ако бъде дадена възможност за разширение на плажните барове, заведенията ще превземат голяма част от територията край морето, обясняват от организацията. От БХРА питат и защо не се допусне всички останали заведения в курортите да разширят площта, на която поставят маси на открито. Според бизнеса е недопустимо да се посочва като причина за допускане на тази възможност необходимостта от отстояние между масите.

“Както всички останали се съобразяваме с мерките, така те трябва да важат и за “бараките” по плажа”, категорични са от бизнеса. Според представителите на сектора не е нормална и наложилата се през годините практика през деня пясъкът да се ползва за плаж, а вечер да се превръща в място за развлечения.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм