Искат втори дом със спа и плувен басейн

Ски курортите, като Шамони във Франция, стават все по-привлекателни за хора с големи финансови възможности.

Насочват се към ски курортите

Изборът става по-рационален

Пандемията предизвика промяна на изискванията при покупка на втори дом в Европа, пише Файненшъл Таймс. Купувачите желаят да имат жилища с площи на открито и модерни удобства за дълъг престой в тях. Това важи и за най-високия сегмент от пазара, където купувачите търсят имоти с домашни офиси, висококачествени кухни и външни площи, а често и със спа и плувен басейн.

Но експертите на пазара на имоти се питат дали търсенето на втори дом, предназначен за по-дълъг престой, ще продължи да расте при положение, че икономиката се съживява, а възможностите за пътувания се увеличават. Според Марк Харви от консултантска компания на пазара на имоти, хората стават по-рационални при взимането на решение за покупка на втори дом. Това означава, че отделят повече време за избор на дом и не са склонни да взимат емоционални решения като плащат рекордно високи цени.

Хуго Тисълтуейт от друга консултантска компания също посочва, че купувачите проявяват по-голяма предпазливост и обмислят по-дълго време сделките. През първата година на пандемията на пазара са излизали имоти на цена от 5 млн. паунда, които са продавани за 10 млн. паунда, което вече не се случва.

При избора си на луксозен имот купувачите все по-често избират локации с много удобства и присъствие на други хора със сходни доходи. Някои от хората, обмислящи покупки на острови като Менорка, са се пренасочили към локации в континенталната част на Европа като Коста Брава, които са достъпни с кола. Нараства интересът и към ски курортите. Преди пандемията собствениците на имоти са ходели на ски няколко седмици в годината, след което са се връщали в основното си жилище. Сега обаче живеят по-дълго във втория си дом в ски курортите.

Според доклад на консултантска компания 26 на сто от ултра богатите европейски купувачи са станали по-заинтересовани от домове в ски курорти в резултат на пандемията. Вила в Шамони, Франция е продадена за 19 800 евро на кв. метър, което е над два пъти повече от средната цена на луксозните жилища в района от 8000 евро.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти