На 23 април 2019 да почерпят

Британка беше убита в Нигерия след отвличане

Започна аварийното укрепване на пътя за Рилския манастир

Двумоторен самолет се разби в Тексас, загинаха шестима души

Льо Пен влиза в съюза на Салвини Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Топло време с облаци и дъжд ни очаква утре

Цената на бензина се повишава преди Великден

Заловиха 36 мигранти, опитали да прекосят Ламанша с малки лодки

Всеки втори готов да нарушава закона Хората с по-високи доходи са по-склонни да влязат в сивата икономика

Осмокласник зове за интересно преподаване със стари помагала Георги от Шумен подреди изложба с над 300 експоната

Трябва ли работодателят да освободи служител с право на пенсия

Пиян полицай предизвика катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, задържаха го

Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Порожанов обеща реформи, за да си запази поста (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 април 2019

Искат задължителна застраховка за жилищата Да ти спират тока, ако не платиш за входа, искат съседи

Съседите спорят дали трябва да се плаща по-висока такса за кучата или за децата в блока.

Общината да слага камери около блока при поискване, настояват домоуправители

Застраховката на жилищата отново да стане задължителна, както преди 1990 г. Това предлагат в предложенията си за промени в Закона за етажната собственост граждани. Исканията им са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според С.Д. е задължително да бъде създаден “застрахователен пул” за имоти, в който да бъдат застраховани както общите части, така и индивидуалните имоти срещу бедствия и аварии. За да е по джоба на всички годишната вноска да е в размер от 1 промил от данъчната оценка на имота. При стойност на имота от 100 000 лв, годишната вноска, която ще плаща собственика ще е 10 лева. Така при пожар или земетресение имотите ще са защитени, разяснява идеята си гражданина.

Най-големият проблем при отношенията в етажната собственост е събиране на таксите за входа, за пореден път доказват мненията на гражданите. За да се справят с недобросъвестни съседи се предлагат дори невъзможни варианти като този да се заплаща сумата за ремонти и текуща подръжка на общите части заедно със сметката за ток. Ако пък комшията не я плати до месец да му се спира електричеството у дома, предлагат пострадалите от недобросъвестния съкооператори.

За да се спре хвърлянето на боклуци около входа или повреждането на паркиралите около него автомобили при искане от страна на етажната собственост да се поставят камери около сградата от общината, за да се залавят нарушителите, искат още съседи. Според тях институцията трябва да има срок от 1 месец, за да монтира уредите.

Гражданите настояват и общините да стимулират примерните етажни собствености. В случай, че входовете и градинките около блока са поддържани изрядно, да се освобождават собствениците от местни данъци за определен период от време, предлагат комшии.

Спорове пораждат и таксите, които трябва да се плащат за деца над 6 години и за кучета. Според едни за домашните любимци трябва да се брои поне 10-кратна такса или минимум 100 лева на месец. Други са категорични, че децата цапат повече и идеята е безумна. Според трети трябва да има различни такси според теглото и големината на животните. А четвърти са категорични, че блоковете не са място за отглеждане на кучета, ако за това няма писмено съгласие от страна на всички съседи.

Част от гражданите се оплакват, че при смесена собственост никой от общината не плаща таксите, определени от етажната собственост, въпреки че в нея има и общински домове.

 

За боклук около входа

Глоба до 280 лв.

Санкцията да се налага и при силен шум

Камери да следят кой мърси около блока искат съседи.

Солени глоби да има и за всички възможни нарушения на правилата на етажната собственост или решение на общото събрание, предлага Х.Х. Според него при първо нарушения трябва да се дължи 10% от размера на минималната работа заплата или 56 лева, а при 5 или повече нарушения глобата да скочи до 50% или 280 лева. Като нарушения са формулирани хвърлянето на боклук около входа, нарушаването на “тихите часове”, в които не бива да има силен шум или нерегламентирано преустройство, засягащо общата конструкция на блока. Глобите да се събират с помоща на общината или НАП, а съответната институция да взима като възнаграждение за работата си 30 на сто от стойността на наложената санкция, предлага още Х.Х.

Сред исканията на комшиите са в 21 век домовата книга да има и задължителен електронен вариант, а строителното министерство да поддържа регистър на всички етажни собствености в страната. Според съседите апартаментите трябва да могат да се отдават през платформи като Booking и Airbnb само, след като наемодателите получат съгласието на всички представители на етажната собственост.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Със сигурност, тези предложения са от гилдията на застрахователните дружества! Нямат наяждане! Увеличиха гражданската отговорност, и сега посягат и към домовете на хората!

 2. Повечето от Застрахователите НЕ плащат нищо, при някъв пожар или друго бедствие… И плащат САМО ако намерят някой от който да си ВЪРНАТ парите, които трябва да платят ако стане нещо.. Явно някой застрахователи искат да крадат от нас и да си пълнят гушите. А всеки може да си сложи камери в къщата, апартамента. АКо някой краде, между етажите, е лесно да го хванат по пръстовите Отпечатъци.. НЕ трябва да има камери между етажите, за да НЕ може някой КРАДЕЦ да следи чрез камерите, да гледа- кога Излизат и кога се Прибират и да Ограбва съседите си.. Знаем че след 2002 г, разни турски ДОносници почнаха да следят, да побъркват и Ограбват българите, и да правят от Българките на проститутки.

 3. Голям проблем са ненаситните ВиК.
  Инкасаторите минават в делничен ден , в работно време. Тези, които не им отворят, или отсъстват от домовете си, не са отчетени, а разходът за вода от тях инкасаторът го минава като „обща вода“ , или „загуби“. Тази обща вода пък се разпрезделя по сметките на ония , които редовно се отчитат и си плащат ?!
  Един ден натрупаната вода на неотчелите се съседи е констатирана и те, все пак си я плащат, но ВиК не връща неправомерно взетите суми от другите съседи.
  И всичкото това претъпно безобразие монополистът ВиК го оправдава с …програмата ?!!
  Питам, за какво хрантутим цяло МРРБ и МФ, които допускат подобен грабеж и беззаконие ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.