Искат строг контрол за безумци с тротинетки

Кадър от клипа, на който бе заснета девойка да “лети” с над 100 километра в час по Околовръстното шосе в София.

Заради девойка, летяща с над 100 км в час

Асоциация призовава МВР да санкционира безотговорните водачи

Могат да карат до 25 км/час

Десетки граждани и Българската асоциация за електромобилност призоваха МВР да санкционира с цялата строгост на закона водачите на тротинетки, които карат безразсъдно.

Повод за призива е клип с девойка, която бе заснета преди дни да кара електрическа тротинетка с над 100 километра в час на Околовръстното шосе в София. Според водачи става въпрос за столичанка, която е любителка на екстремните спортове и друг път също е била заснемана да “лети” по Околовръстното.

Само днес от МВР съобщиха за пенсионер и дете, които са пострадали при инциденти с тротинетки заради безотговорно каране.

Според Закона за движение по пътищата водачите на електрически тротинетки трябва да се движат по велоалеи или в краен случай възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Максимално скорост, която може да развиват, е 25 км/ч. и могат да се движат само по пътища и улици, където позволената скорост е до 50 км/час. В противен случай водачите ги грозят глоби - от 10 до 50 лева.

“Управлението на електрически тротинетки с превишена скорост не само застрашава живота и здравето на самия водач на тротинетка, а и на останалите участници в движението, на които се налага да се съобразяват с неговото опасно каране”, казаха от асоциацията за електромобилност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България