Истанбулската конвенция влиза сред критериите за избор на евродепутатите от БСП

Снимка: Владимир Савов/Архив

Президентът на ПЕС Сергей Станишев влиза в колизия с един от критериите на социалистите за бъдещите евродепутати. Само кандидати, които защитават позицията на партията срещу Истанбулската конвенция, ще бъдат номинирани за евродепутати. Това изискване е записано в платформата на социалистите за евровота, която трябва да приемат на конгреса на 26 януари. Предложението е направил Янаки Стоилов по време на заседанието на предизборния щаб и идейната комисия на БСП в началото на седмицата, съобщи Канал 3.

Стоилов е настоял БСП да вкара червени линии в документа, които да не бъдат прекрачвани от представителите им в Европейския парламент. Тези принципи обаче да стъпят само на вече гласувани позиции на Националния съвет на БСП, е било предложението на Стоилов. Аргументът му е бил, че БСП гласува едно в България, а евродепутатите й правят друго в ЕП.

Критериите са дописани допълнително в проектодокумента, който обсъждат членовете на Националния съвет на партията.

Последната редакция на "Визия за Европа", направена след предложението на Янаки Стоилов, гласи, че БСП ще изпрати в Европейския парламент само своите представители, които ще отстояват общите, но също така и националните приоритети. Сред тях е именно твърдата непримиримост с Истанбулската конвенция. Евродепутатите на БСП трябва да бъдат против нея, защото текстове противоречат на Конституцията според решение на КС, пише в платформата, която предстои да бъде окончателно приета.

Другите червени линии, от които не трябва да отстъпват евродепутатите на БСП, са изискването да работят за миграционна политика, съобразена с интересите и изискванията на държавите-членки, а не въпреки тях, както и да бъдат категорично против Пакта на ООН за бежанците.

Бъдещите евродепутати трябва да работят за равенството на гражданите и държавите-членки, от позициите си против пакета "Макрон" и за приемане в Шенген без допълнителни условия и за отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка, като израз на политиката на "двойните стандарти".

Равноправно участие в общата енергийна политика на ЕС чрез изграждане на нови собствени ядрени мощности и развитие на транзитната газопреносна мрежа на територията на България, е другият национален интерес, който БСП ще изисква да следват евродепутатите й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика