Истанбул - града на контрастите, в галерия „Синтезис“

Изложбата показва вечния чар на Истанбул чрез творбите на световноизвестния фотограф Ара Гюлер.

Показват изложба от световноизвестния фотограф Ара Гюлер

В партньорство с посолството на Република Турция у нас

Нова изложба, която се открива на 23 ноември в столичната галерия “Синтезис”, ни пренася в Истанбул - вълшебният град на контрастите, разположен на два континента, едновременно хаотичен и спокоен, шумен и тих, сияещ в тюркоаз и злато, а на моменти мрачен и черно-бял. Изложбата показва вечния чар на Истанбул чрез творбите на световноизвестния фотограф Ара Гюлер (1928 -2018). Той улавя Истанбул през обектива на майстор разказвач - отражение и на късите разкази, които е писал на млади години, и на влиянието на киноизкуството върху собственото му творчество.

Замислени мъже, седнали в кафене, уплътненият корпус на лодка, ферибот, който отплава в Босфора с притъмнени светлини - това са само част от моментите, които намираме в обширното изследване на града, който Гюлер нарича свой дом.

Работата на Ара Гюлер е показвана в десетки музеи и галерии по света, а през 2023 г. бе показана и в програмата на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив. Гюлер интервюира и фотографира множество забележителни политици и хора на изкуството - от Уинстън Чърчил, Вили Бранд и Индира Ганди до Мария Калас, Алфред Хичкок, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Всъщност музеят “Ара Гюлер”, носещ името на автора за първи път гостува в България със своя изложба- тя се организира в сътрудничество с галерия “Синтезис” и в партньорство с посолството на Република Турция в България, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Пловдивско фотографско средище, Културният център на СУ и Фотосинтезис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства