Истерията COVID-19

Затягането на мерките и увеличаването на броя на заразените отприщи странни реакции у хората, които започват от алогичност и стигат до неврози и депресии 

Започна презапасяване с дезифектанти, маски, ръкавици, пазарува се и на килограм брашно, ориз, захар

Премиерът Борисов: Купуваме котки в чували

Ваксините

Това, което много ме притеснява, е “начинът, по който се пазарят тези ваксини” - “купуваме малко котки в чували”, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

„За някои от ваксините са необходими фризери, тъй като се съхраняват при -80°C. Това означава да се купуват фризери, да се съхраняват, да се разнасят. Договорите не дават възможност да се препродават след това на трети страни. А аз имам много лош опит с министър Москов, когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме на всяка цена да сме защитени, да купим ваксини. И след това какво се случи? Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме решение, което да ни пази от държавните обвинители”, каза Борисов.

Според него безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

“Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава.

Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус”, каза още българският премиер.

Ремдесивир

Смятат препарата за вълшебен

Шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че ремдесивир не се прилага на пациенти, които са алергични към препарата.

Българите търсят да закупят и ремдесивир - лекарството, което хората смятат, че води до бързо изцеление и при усложнения. В аптечната мрежа препаратът не се продава.

Преди дни правителството реши да купи ремдесивир, който да стигне на болниците до март 2021 г. Предстои да получим 30 000 флакона, за които държавата ще плати 26 млн. лв.

Шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че ремдесевир не се прилага на пациенти, които са алергични към препарата. Преди да бъде използван на всеки болен се прави тест, за да се провери дали не е алергичен.

Инфекционисти твърдят, че ремдесивирът е медикамент, който е показал висока ефективност при тежките случаи.

Антидепресанти

Търсят хапчета за сън и нерви

Хапчета за сън и нерви се търсят почти толкова, колкото и препарати, засилващи имунитета, коментираха фармацевти. Психиатри уточниха, че пандемията е отприщила депресии и неврози.

Психотерапевти от Велико Търново коментираха, че възрастни хора масово отказвали да излизат от домовете си, за да не се разболеят. Някои не приемали дори храна, защото можело да е заразена. Не били редки случаите, при които паникьосани хора отказвали да говорят по телефон, за да не прихванат бацила. Жена с психично заболяване заявила на лекуващия си лекар, че е спряла предписаните лекарства като казала: “И без това ще се мре”.

Запаси от добавки

Търсят витамин Д и джинджифил

Фармацевти отчитат ръст на продажбите на витамини и минерали, които лекарите препоръчват профилактично и при коронавирус.

Витамин Д на капки свърши по аптеките след призива на проф. Тодор Кандтарджиев от Националния оперативен щаб да се пие профилактично. В Шумен и Сливен всеки втори купува витамин D. В Стара Загора е проблем да се намери на капки.

В Сливен търговците отново повишиха цената на джиндижифила. Полезният корен поскъпна почти двойно навсякъде - от хипермаркетите до малките магазинчета, се продава по 11 - 12 лева за килограм. Обяснението е, че скочила цената на едро. Продавачите се опитват да бъдат позитивни с “успокоителното”: “Все още е евтин. Преди няколко месеца цената беше стигнала 20 лева!”.

Кислородна терапия

Масово се купуват уреди за вкъщи, да им пазят страх

В пъти са увеличени продажбите на уреди за кислородна терапия, признаха пред репортери на “Труд” мениджъри и търговци в специализирани магазини за медицински изделия. Никога не сме продавали повече кислородни концентратори и пръстови пулсоксиметри (уреди, които се поставят на пръста и освен пулса измерват концентрацията на кислород в кръвта), увери един от дистрибуторите. Той обясни, че преди пандемията от COVID подобна техника купували най-вече хора с астма, онкоболни и страдащи от апнея. Сега нов вид клиенти обяснявали, че купуват “да им пази страх”. Имало и такива, които признават, че предпочитали близките им, които са дали положителни проби, при евентуални усложнения да не влизат в болница, а да останат вкъщи.

Цената на пръстовите пулсоксиметри започва от 40 лв.(това е промоционална цена) и стига до 300 лв.
Кислородните концентратори са от 1600 лв. до 3 600 лв. От фирмите дистрибутори на този тип медицински изделия съобщиха, че има техника, която се дава и под наем - месечно за нея се плащат по 140-150 лв., но се дава само на пациенти с показание и по лекарско предписание.

Дистанционно обучение

Родителите се разделиха на два лагера

Дистанционното обучение скара родителите и ги раздели на два лагера. Едните твърдят, че децата трябва да останат и да учат онлайн, а другите са категорични, че затварянето вкъщи ще доведе до сериозни последици свързани не само с обучението, но и с психиката на децата им. Спорове вървят и по темата дали трябва да се карантинират и цели семейства, ако детето е контактно, или това не е необходимо.
Засега всички ученици от гимназиалните класове от четвъртък до 14 ноември  учат дистанционно. Университетите също са в онлайн режим.

Престараване

В Благоевград като в Ухан

Благоевград стана като китайския град Ухан - по идея на общината, по общинските високоворители по улиците на града всеки ден звучи женски глас, който обяснява какво е COVID-19, как да се предпазваме и се чете статистиката за заболели и починали от вируса. Хората го приемат като доста стресиращо и натоварващо.

Болниците търсят дарители и зоват за помощи. Отново започна презапасяване с дезифектанти, маски, ръкавици, пазарува се и на килограм брашно, ориз, захар. По-старите хора са тези, които правят презапасяването с продукти.

Вечерен час

Заведенията в Шуменско работят до 22 ч.

Работно време до 22 часа въвеждат от понеделник за заведенията в Шуменско.

Във всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, кафе-сладкарници, барове, клубове и други) трябва да се осигури физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 души на една маса. Трябва да се създаде организация, която да не допуска струпване на хора извън местата за консумация. Заповедта ще влезе в сила до 16 ноември.

Собственикът на УМБАЛ “Дева Мария” в Бургас: Създавам сайт за свободните легла

IT - специалисти ще го направят до няколко дни напълно безвъзмездно

Мария Кехайова,
ТРУД Бургас

Компютърни специалисти ще направят сайт, в който непрекъснато ще се указва в коя болница в страната има легла за лечение на пациенти с COVID 19. Това съобщи собственикът на болница “Дева Мария” в Бургас.

“След като чуха идеята, много млади хора, работещи в IT- сектора, се обадиха, че ще го направят безвъзмездно”, обясни пред “Труд” Семир Абумелих. Той решил да направи предложението, след като видял, че с намирането на свободни легла е пълен хаос, болните хора са принудени да обикалят здравните заведения наред, докато намерят къде да ги приемат, а линейките се превръщат буквално в телефонни централи, по същата причина- в търсене на свободни легла. Като вземат пациент, който трябва да бъде хоспитализиран, звънят сума телефони, докато намерят къде да го откарат.

“Недай си Боже, ако твоят личен лекар ти каже: “Ти си за болница”, благодарение на този сайт няма да се луташ, а просто влизаш в него и виждаш къде има свободни легла. Без да се налага лудо обикаляне.
Комбинацията на този хаос с паниката, която е в момента, е ужасна, коментират здравни работници и бургазлии.

“Този сайт няма да го стопанисвам аз, не искам да взема функциите на абсолютно никого, просто се опитваме да помогнем с каквото можем. Нищо повече. Сайтът ще бъде направен и предоставен безвъзмездно на Министерството на здравеопазването - ако искат да го ползват, ако искат да не го ползват. Но ние няма да изземваме функциите на абсолютно никого. Не е наша работа. Мисля, че до няколко дни, най- много до седмица, сайтът ще е готов. Сега ще ги събера програмистите и ще им кажа за какво става въпрос. Но може разбира се и някой от София да го направи и днес”, обясни още Семир Абумелих.

“В четвъртък, само за час в Бургас се организирахме и си направихме обща Вайбър група на болниците. Всяко лечебно заведение си пише по четири пъти на ден свободните легла”, каза собственикът на УМБАЛ “Дева Мария” и добави, че той и колегите му ще апелират изписаните и излекувани вече пациенти ако имат желание, да се върнат в болницата, за да помагат.

Линейки карат на сляпо

Няма информация за свободни легла

Хаос с линейките, чакащи с часове пациенти, сгрешени адреси и тежки случаи на COVID-19, които обикалят в търсене на свободно легло в болница. Такава е ежедневната карнтина. Причината е, че тел. 112 отдавна не работи нормално, че диспечерите правят всичко “на ръка” и оттам стават много грешки. И не на последно място от март досега не се създаде сайт или информационна система, в която да се посочва в коя болница колко свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19 има.

И Темида се намеси

Шефът на фармацевтите с ново обвинение

Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова е с ново обвинение във връзка с нейни интервюта по БНР и БНТ по време на извънредното положение. Тя е разследвана за всяване на паника и тревога сред гражданите по време на пандемия, заради това, че е казала, че може да свършат някои лекарства. Делото срещу Сербезова бе внесено, но на 14 септември Софийският районен съд го прекрати с мотивите, че повдигнатото обвинение е неясно, а в досъдебното производство са допуснати нарушения. Новото обвинение е като предишното, но детайлизирано - за “заблуждаващи знаци за тревога”.
Междувременно в Европейския съд по правата на човека в Страсбург е регистрирана жалбата на Асена Сербезова срещу действията на българските власти.

Коментари

Задължително поле