Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

Историкът акад. Георги Марков пред „Труд“: Не разбраха ли – джендърството няма да мине в България Нашият народ има чувство за признателност и затова не може да е русофоб

Тези дни нов джендър скандал разбуни обществото заради анкета на Еврокомисията в български училища. Какво става, защо се случва и кой е виновен, накъде вървим. Дни преди Трети март русофобията отново се развихря – защо обаче за 30 години българинът не можа да стане русофоб. По тези въпроси разговаряме с акад. Георги Марков.

– Нормално ли е, акад. Марков, Еврокомисията да пробутва въпрос за третия пол на 9-годишни деца? Министерството на образованието реши да пусне анкета с това питане в 900 училища, но след въпрос на „Труд“ оттам завиха, че ще искат от Брюксел да премахне от анкетата подвеждащия отговор за „друг“ пол.
– Учуден съм от действието на просветното ни министерство, защото подобен, подвеждащ при това, въпрос не отговаря на нашите традиции. Ние все още имаме някакви семейни ценности, а Конституционният ни съд отхвърли Истанбулската конвенция. От Брюксел обаче продължават косвено да пробутват прокарването на тази конвенция, и Министерството ни трябва да е много внимателно. Крайно време е да се разбере, че това джендърство няма как да мине в България и то е зловредно. Това е един символ на разложението на нравите в ЕС. Може да е изтъркано сравнението с Римската империя, но пак ще го направя – тя е най-висшата цивилизация, но рухва под ударите на варварите. Ако обаче продължаваме вътрешно да се разлагаме, аз не виждам бъдеще за този Европейски съюз. Никак не е трудно да разбереш, че както ни е създала природата – това сме. А не някаква заливаща ни отвсякъде пропаганда. Особено в киното.

– Какво имате предвид?
– Гледах тези дни по телевизията филма „Момичето от Дания“, където един млад съпруг осъзнава, че е жена и започва да се облича като жена. Когато съпругата му разбира това, тя дори го поощрява. А през 1933 г. издава някаква книга, която е основоположна за джендър идеологията. Този филм дори е поощрен с доста награди, сред които и Оскар. Разказвам за този филм, защото напоследък в американската киногилдия се поощряват само такива правилни и политически коректни филми. Но да се върнем у нас – крайно време е българските управляващи, които се ослушват, да вземат посока. Защото сега те са раздвоени – с едното ухо са към Вашингтон, а с другото към Брюксел. И да разберат, че в България има традиции и те не бива да се унищожават. Защото ако на една нация унищожат семейството с неговите ценности, то тя няма бъдеще.

– Между другото, един скандал разтресе преди дни Франция – майка и баща в документите на децата в училище вече ще се заменят с „родител 1“ и „родител 2“. Сред френски интелектуалци, а и в нашите социални мрежи вече се появиха иронични подмятания кой трябва да бъде № 1. Какво мислите за този казус?
– Не искам да злословя срещу френския президент, но той е като дете, а не държавен глава. Имам предвид, че човекът, който иска да ръководи ЕС, неговата учителка го води за ръчичка. Скоро ще излезе книгата ми „Психология на историята“ и там са само такива примери. Работата е много тревожна! Вижте Ангела Меркел, която ръководи християндемокрацията в Германия. Тя, като възпитана от пастор дъщеря, казва, че лично е против еднополовите бракове, но остави съпартийците си сами да гласуват „за“ – и те го направиха като ги узакониха в Германия.

– В западния свят проблемът с джендър идеологията изглежда отдавна решен, тук като че ли се получава сблъсък на едни нрави срещу други, нещо като сблъсък на Изтока със Запада, колкото и общо да звучи. Може би не сме достатъчно подготвени за тази идеология?
– Западна Европа обикновено казва за нас, че ние сме под влияние на Ориента, на комунизма или на някаква съветска идеология. Но ако сега генерал Де Гол се надигне от гроба, той наистина ще се обърне в него. Или един Чърчил, Хелмут Кол или Желязната лейди?… И това не беше все пак толкова отдавна, аз съм съвременник на тези велики държавници. А днес какво става? Направо не доумявам как в САЩ фалшифицират книгите на Марк Твен, фалшифицират и „Чичо Томовата колиба“! Заменят „негър“ с „афроамериканец“… Но как така – когато е написана, е било XIX век! Та това е история и не може да наричате афроамериканец човек от XIX век! Ето я така наречената политическа коректност – т.е. новата цензура, която се налага и по отношение на джендърството. Какво казват сега – нека всеки сам да определя своя пол, трети пол, социален пол и започват гръмогласна пропаганда на това нещо сред невръстните деца. За мен това е истинско престъпление. Може ли в детските градини да питат детето: „Ти какво си, какъв пол се чувстваш?“ Не може да се внушава на дечицата, че те са нещо по-различно от това, което ги е създала природата. Те са част от живата природа, поне това е безспорно.

– Вие съзирате ли някаква цел във всичко това, което се случва? Много хора вече твърдят, че да си нормален днес, изглежда все по-трудно.
– Ооо, това изглежда точно така. Макар че веднага ще ме репликират, че това не е вярно, а всявам паника. Съжалявам, но от случващото се излиза, че едва ли не джедърите са нормални! Аз не съм краен и като историк ще кажа, че има и велики хомосексуалисти – като Оскар Уайлд, Чайковски, моят любим певец сър Елтън, който има съпруг, но не се знае кой е мъжът и кой жената, а те вече имат и деца. Но това все пак са хора на изкуството. Как обаче да тълкувам снимката за спомен, която бе публикувана на всички първи страници в медиите преди известно време: на нея са съпругите на правителствените ръководители и един младеж по средата, който е отбелязан като съпругата на министър-председателя на Люксембург! А отдясно е съпругата на министър-председателката на Исландия. Извинете, но това не е сериозно! Какъв пример се дава от тези, които ръководят държави. Един външен министър на Германия пък си заведе съпруга или приятеля в Белия дом! За какво става дума?!

– За какво става дума Ви питам и аз?
– Има една „История на нравите“, която трябва да се прочете. Когато започне развалата на нравите, цивилизацията няма бъдеще. Колкото и да е високотехнологична, няма ли една здрава основа в семейството и семейните ценности, тази цивилизация просто няма бъдеще. Особено сега при този демографски бум в бедните държави и демографската криза в Европейския съюз. Не, грешката не е в моето ЕГН, за да не разбирам новите нрави. Това си е пълна поквара.

– Академик Марков, а защо този проблем с джендър идеологията се появява веднага, когато у нас има политически проблеми? Да го кажем с чувство за хумор – когато държавата ни се тресе от скандали и джендърите изпълзяват. Не е ли странно управляващите като сгафят, и изведнъж ей такива проблеми да засенчват всичко?
– Е, това е така, защото много лесно може да се отклони вниманието от проблемите точно с тази тема. Но има и друго – твърди се, че на Запад едва ли не никой не обръщал внимание на подобни теми. Не, не е така. Имам впечатление от Германия. Но там има друг проблем – ако възразиш на нещо подобно, веднага ти казват: „Ти да не си неонацист?“ Спомняме си, че Хитлер преследваше хомосексуалистите… Но при нас си е така – ето министърката Захариева е подписала Истанбулската конвенция. Но кой я е упълномощил? Правителството също искаше да прокара конвенцията… Едва-едва се спря. Ако възразиш обаче, ти казват – прав си, но не говориш политически коректно. Така че управляващите трябва да знаят, че с тях нито е започнала, нито пък ще се свърши историята.

– От години непрекъснато се правят сравнения между днешното време и книгата на Джордж Оруел – „1984“. И от ЕС, и от нашите управляващи се усещат странни прилики с написаното в нея. Така ли е, какво мислите?
– Абсолюти прилики има и това не просто е странно, ужасяващо е. Мисля си обаче друго. Едва ли един човек, който напоследък често обикаля по молитвени закуски, е влизал в църква като дете. Спомням си на първия свободен Великден през 1990 г. как цялото Политбюро на БКП беше в църквата и се кръстеха. Давам този пример, защото искам да кажа на управляващите, ако въобще ме чуят: не трябва да предават българската история и българските традиции.

– Като историк, харесва ли ви изучаването на историята в училище – доста неща вече не са такива, каквито са, други имат нова „визия“?
– И в историята сега всичко става с някаква политическа коректност. Цензурата вече е факт в учебниците. Преди имаше идеологическа цензура, но сега тя вече се нарича политическа коректност. Ето какво говорят днес по телевизиите: „Бомби паднали като градушка“. За англоамериканска бомбардировка на 10 януари 1944 г., когато 2/3 от загиналите са жени и деца, пък въобще не казват, че е такава. Спомням си, че бяха ми се обадили по една от най-големите телевизии за коментар на това. Като свърших, те ми казаха: „Браво, прав сте академик Марков, но това не е политически коректно. До нови срещи“, и затвориха телефона. Ако бяха обаче съветски бомби, веднага щяха да са новина № 1.

– Докога темата за ролята на Русия в историята ни ще трови нормалното общуване между нас? Имам чувството, че някои не могат да живеят без подобни спорове?
– Ооо, разбира се, всичко в стила до стила на Иво Инджев: Русия не била освободила България, а я била окупирала. Всъщност, самата дума „окупация“ я има, но това е т.нар. временно руско управление. Това не е вражеска окупация, тогава се създава държава. Констатацията, че Русия била окупаторка е смешна, ние просто се излагаме с такава теза. За съжаление обаче фалшиви новини идват и от Европа. И интелектуалци се впрягат в русофобската вълна. А истината е, че интересите на българския народ и руските държавни интереси тогава съвпадат. Извинете, но не може да откриват паметник на Рейгън в Южния парк и да го наричат – това е нашият освободител (бил освободил Европа от комунизма), вместо Царя освободител.

– Не е ли прекалено елементарно и обидно за обществото това, което прокламират новите интелектуалци?
– Има едно обяснение – кланяме се на Златния телец. Гледам и мои колеги – въпросът е „Колко?“ а не как да се свърши работата. Изпълняват се унизителни поръчки от разни фондации и дори от Брюксел. Като тази за османското присъствие. Но за това според мен са виновни политиците, които искат да направят отново историята слугиня на политиката, вкл. чрез учебниците. Експертна комисия определяла каква ще е концепцията на авторите на учебниците, кои ще бъдат положителните, кои отрицателните герои и събития. Като при Бай Тошо – коя ще бъде голямата и коя малката правда – нищо ново под слънцето.

– Наближава 3 март, ще се увеличи русофобската истерия, най-гръмогласните ще чуем за ен-ти път. Какво бихте им казали?
– Да не посягат на историческата памет. Те са преходни. Знам че ще ми се изсмеят и ще ме обвинят в рубладжийство. Но ние трябва да имаме достойнство като народ и да помним историята. Не да идеализираме Русия – това е велика държава, а всяка велика държава си има великодържавни интереси. Ето САЩ – нали искат да владеят света – Тръмп, човекът с баварските корени, говори, че Америка трябва да бъде най-велика и светът да трепери от нея. Добре, но ще ви кажа друго. Често ходя на похода „По стъпките на Таньо Войвода“ – успоредно с похода на Ботевата чета – от Тутракан чак до Попово. Там има един паметник на загинал руски княз, местните му казват Коконката, намира се до село Садовец. Там е загинал този 25-годишен благородник. Въпреки че е на хълм, този паметник е съхранен, не е осквернен. И за какво е загинал този млад княз? За кауза. Идва да освобождават братята православни славяни. Това не може да се забрави.

– Успяха ли през последните 30 години да накарат българина да стане русофоб?
– Не, не можаха. Нашият народ има чувство за признателност и затова няма как да станем русофоби. Признават го и други народи. Германски интелектуалци ми казват: „Да, вие сте свързани с Русия“. Сега непрекъснато бълват, че трябва да ловим руски шпиони, да гоним техни дипломати, създава се непрекъснато русофобска истерия. Новичок, салата, глупости… Аз съм председател на един инициативен комитет за издигане на паметник на жертвите на англосаксонките бомбардировки. И борбата продължава. Въпреки че ми казват, че било политически некоректно. Не може да забравим това, защото е бомбено престъпление. Забравете – ми казват. Един американски посланик сложи паметник до посолството им, на който написаха: „на американските летци, геройски загинали в небето над София“. Такава наглост! И Сергей Игнатов като просветен министър тогава положи венец?! Извинявайте, след като те са политически коректни, аз няма да бъда политически коректен, защото съм историк. И като такъв съм длъжен да браня професията си и националната ни памет.

Нашият гост
Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Алма Матер. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, д-р на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на повече от 20 книги и учебници, написал е десетки студии и монографии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (59)

 1. Длъжен си да продължиш делото на Божидар Димитров…………..

  1. Точно това и прави. Продължава ченгесарското дело… Но Божо не се издаваше толкова явно на кого служи.

 2. Длъжен си да продължиш делото на Божидар Димитров…………..

 3. А как ще коментира уважаемия от мен академик началото на миналия век когато ..милата ни Русия изравнява Варна със земята

 4. А как ще коментира уважаемия от мен академик началото на миналия век когато ..милата ни Русия изравнява Варна със земята
  Русофилтсво може би

  1. Като „приятелски“ обстрел, естествено, щом има приятелска окупация.

  2. Това Асан Агов ли ти го каза трансджендъре?

 5. Или е изкуфял или интервюто е измислено.Голям страх от джендъри,явно някой се припознава.Хахахах.Какво е русия,преименувана московия, основана от викинги.Какви славяни, какви пет лева????

  1. Прав си! Никви славяни! Само потурнаци ала гочоолу, бочоолу и поръчкови дисиденти на бкп ала плевтелиев.

 6. Русофобството, както и русофилството, поначало са безобидна форма на идиотизъм, доколкото са разпространени главно сред социално нереализирани хора. Те са опасни само когато съответният идиот стане я президент, я външен министър. Но това са рисковете на живота. Иначе, поздравления за интервюто!

  1. „Сичките са маскари“, нали бай Ганьо?

   1. За всички не знам, но ти със сигурност си отрепка.

    1. Може, нo не съм руски трол като теб. Коeто е в пъти по-зле!

     1. Руски е баща ти, а неграмотния трол те гледа от огледалото.

 7. Много добра статия. Дори някои от коментарите по-долу сочат колко е прав пишещия.
  Само за информация следва да се уточни, че през пролетта и лятото на 1943 г. са хвърлени от съюзнически самолети експлоадиращи писалки, часовници, детски играчки.

  1. Даам, за „кой“ е несъмнено много добра. Като се има пред вид, че Москва е кукловода на „Кой“. А троловете- слуги на Москва са толкова тъпи, че сами се издават на кого служат.

   1. Хахаха… а тролоеете на цветанов сте с конкypc подбирани, да сте по слабоумни отрепки и от него…

 8. PISHE SI GO V,,KNIGATA,,-,,PO DELATA SHTE GI POZNAETE,,!A NE PO,,GOVORENOTO,,!TO,KOI LI UMEN 4OVEK GI SLUSHA?!A I,,ISTINATA MI E PO-SKAPA,,!POZDRAVLENIJ ZA POZITZIJTA NA AKADEMIK MARKOV!

 9. И това ми било български академик и то
  историк?! И основният проблем на този
  историк е джендаризма . Комунистите ли
  запазиха семейството бе руски пропагсндатор?!
  Нали те бяха за общин жени!!..Народа се произнесе за джендаризма. Каква е тази паника. Паника на политически коректен педераст. Скритата ви педарастия няма да ви помогне. Оставете българите сами да решат
  проблемите си . Ти, историко академико сляп
  ли си! глупск ли сси! Говориш за американските
  бомбардировки, за руските малчиш . За. вилнеещите казаци по Добружа мълчиш.
  Някакъв княз убит на българска земя през
  руско-турската война 1878 г год.дошъл да ни освобождава!!!! И това го поше български
  академик . Не господоне, този княз не доиде
  да освобождава България . Той дойде да
  задоволи имперските амбиции на Русия .
  Тези имперски амбиции бяха платени с много
  злато и с много кръв и с българска земя.
  Българска земя раздробена и продавана от
  освободители. Направи пометник на влаковите
  композиции от София до Москва с военната
  плячка на твоя освободител, превърнал те в
  роб вечен длъжник…..

  1. “ Цензор“, ти като пълниш коментара си с глупости, някакво самочувствие ли повдигаш? В САЩ ли живееш и там ли са ти промили стария мозък? Ако живееш там( както предполагам от коментарите ти ), не се бъркай в нашия живот, забрави за България. Гледай си там вашите паметници издигнати на убийци, върви да се кланяш на тях ! Ако не знаеш, къде да ги търсиш, аз ще ти посоча поне един. Върви да се поклониш на паметника на Нейтън Форест- генерала от Конфедерацията ! ( има такъв паметник, ако не ти е известно). Същият генерал е търговец на роби и един от основателите на Ку Клукс Клан ! Хайде, побързай !

   1. Аууу и негрите ги бият там. Разбира се русофолсщите аргументи са както винаги сравняване на ябълки с круши. И показнат слабо познаване на материята. Даваш за пример някакъв си генерал, когато Джордж Вашингтон, бащата на американсгата демотрация е бил робовладелец. И какво. Това е същото като да построиш паметник на окупатора, който обявява война на родината ти така ли? Ако не разбираш разликата, то никой не може да ти помогне. Но мисля в твоя случай копипействаш това, което е на флашката, защото до сега , с постовете си, многотратно си доказвал, че не можеш да мислиш. Такива като тебе са типичната клиентела на Русия, не само у нас и не от сега.

    1. Вашингтон е 6ил пyтка, неспазващ правилата на войната… исторически факт.

    2. Вашингтон е 6ил пyтка, неспазващ правилата на войната… исторически факт.

  2. # Цензор. Защо си анонимен ? Я светни едно фото да ти видим образа. Я си напиши името да видим кой си. Какви причини имаш да се криеш, педерас шизофренен ? От коя агентура си, та те е страх да се покажеш ? Голям бабаит си – скрит в нищото ! Подлец анонимен ! Не си българин и не си в България. Такива ги помним от „социализама“. Продажни ченгета, без закачени към агентурен резидент не могат да си изкарат хляба. Келеш смотан – смело мърсиш сайтовете като анонимен парцал.

   1. А ние ти повярвахме, че си с истинското си име, хеле пък снимката. А и такива като тебе фатмаци с тоя език ги помним от социализма. Които и една дума по същество не могат да напишат и не им остава нищо друго, освен да псуват.

    1. От кое НПО си? Пращат ви тук групово да създавате впечатление за мнозинство на мненията в посоката на опорните точки от Резидента ви от Посолството.
     Не се притеснявай за моите възможности. Педерасите като теб са с ограничени умствени възможности (мед. когнитивен дефицит) и не си струва да влизаме в разговор с такива. Но ако се навреш между шамарите мога да ти покажа професионална хамалска попръжня и псувня, подходящи и разбираеми от такива пациенти като теб. Навремето бяхме студенти в най-бедните години след войната и пари нямаше. Ходехме нощем с колегите от Университета да разтоварваме вагоните на Сточна гара за дребни пари, за да си купим купони за доматената чорба в Студентския стол. С годините понаучихме хамалската лексика и дано не се наложи да ти я покажа.

     1. Като всеки глупав руски трол си издаваш и аграрния произход. Не се вълнувай толкоз, че ЕГН- то не прощава. А се сърди на мамашата си задето техните резиденти бяха изместени от други. Никой не е виновин на руснаците, че фалираха сесерето. То само с дупчене на земята не станва, трябва и бачкане.
      А аз съм горд, че като студент съм седял в библиотеките, а не като теб, че си хамалствал на Сточна гара. То и социализмът ви беше такъв хамалски и русофилизмът ви и той хамалски и културата ви и тая хамалска. Нищо чудно, че обичате толкова Русия. И тя хамалска…

     2. @наблюдател
      То и плевнятa е 6ил студент, но това не ви пречи и на двамата да сте слабоумни отрепки.

  3. Ти си доказана слабоумна отрепка и генетичен ро6.
   Next.

  4. Дай доказателства, моля. В противен случай си измисляш.

  5. Проблемът ти е в трансдженд…ят за..ник!

 10. NE ZABRAVJITE I ZA BOMBANDIROVKITE NA SOFIJ,KLUSTENDIL I DRUGI GRADOVE,OSHTE PREZ
  JANUARI 41-VA OT BRITANSKI I JUGOSLAVSKI SAMOLETI!OSHTE PREDI BALGARIJ DA SE PRISAEDI KAM,,PAKTA,,ILI OBJVI VOINA NA KOITO I DA BILO!

 11. Уважаеми академико ,сигурен ли си, че руския
  благородник някакъв си княз е дошъл да ни
  освобождава?! Аз се съмнявам и се питам .
  Защо от всички балкански страни, освободени от Русия , само българите платиха на руската империя и то с много злато?! Чевъркам си
  мозъка с , глупави въпроси от рода като . Ушким ни освобождават а късат от родната ни земя и я подаряват на Румънци и Сърби?!
  На румунците дават люлката на нашата истрия
  а на сърбите Моравието , където българите
  само 30 години преди тава се биха с турците за
  свобода .Турците ,помогнати от сърбите ,избиха много българи. В тази ,подарена от руснаците
  българска земя на сърбите, бе изградена пирамида с черепите на избитите българи и…
  сега с гордост сърбите .Ваша милост обича
  много руската империя и аз искам да я обичам,
  но как да я обичам, когато знам какво направи
  след обиденинието ни с Източна Румелия ?!
  Уважоеми академико задоволи любознателността
  на един простичак българин. Искам да ти
  кажа, че джендаризма не ме интересува !!!
  О, да искаш да строиш пометник?! Построи
  пометник на влаковите композиции от София
  до Москва със военната плячка на освободителната армия на СССР..
  С обич от Русия

  1. Я се поразрови в историята. Русия оформя Сан Стефанския мирен доровор при много добри за България условия, но виж Берлинския договор разкъсва – а него го оформят Англия, Германия и Франция, твойте любимци.

   1. Познаваш историята само такава, каквато я е писал този мазен академик и такива като него.
    Ако познаваше истинската история друго щеша да говориш. Русия има тайно споразумение с Австро-Унгария за разделянето на България на 3 части, точно както се случва според. Берлинския договор. Митът че Русия е била против Бе линския договор е лъжа. Документите са издадени с предговор от Георги Димитров- Тарабата.

    1. Да, има цариградска конференция, предвиждаша две Българии… и никой, от подписалите, освен руснаците не си мърда пръста да ее осъществи.
     Това е историята, отрепко слабоумна.

  2. Зашото сиренето е с пари. Само идиотите фенове на луканов отричате този факт.

   1. Да сиренето е с пари. А тролстването за твое най-голямо съжаление е в рубли.

    1. Не знаех, че ви плащат в рубли… а аз не аавиждам 🙂

 12. Той казва,че джендърството няма да мине в БЪЛГАРИЯ-те му опонират!?!?!?!?!?Кои те?Имената на тъпанарите са по-нагоре.Винаги каквото и да каже/напише бележитият наш историк Георги Марков-все ще се намерят пропаднали утрепки,и то българи,които буквално го обиждат и ругаят!?Човек е АКАДЕМИК,а критикарите му?Въобще имат ли някакво звание,че излизат на скрит двубой с него?Пази боже от българофобията!!!!!

  1. А какво общо има джендърството с русофобията? Това новата опорка на пАсолството ли е.
   Малкото име на Захари Стоянов е Джендо. Това а единствената връзка с русофобството която се сещам. Защото Захари Стоянов е русофоб. И Стефан Стамболов, и Васил Левски, и Христо Ботев, и Антим I,. Аз предпочитам да съм като тях. Не като тебе и останалите промити мозъци и купени русофили.

   1. Кой говори за русия в предния коментар бе, идиот неграмотен?!
    Aман от слабоумни евроатлантически отрепки.

 13. Нашият народ е с изплакнат мозък, затова не може да бъде русофоб. Ако знаеше поне половината от истината за деянията на Русия срещу България, щеше да бъде по-русофоб и от поляците. Тук на говоря за платените русофили като тоя мазен академик. Той е ясен-продажно ченге, дължащо кариера и титли на сътрудничеството на ДС/ КГБ. Сега го активизираха по повод на публикацията за грабежите на Червената армия. Но като всеки купен (зависим) от Москна перач на българската история се занимава със заклинания, вместо да коментира документи. Тоя е срам за историческата гилдия.

  1. Дамери се кой да говори за изплакнати мозъци… най големият олихофрен се нарежда в редицата на гъонсуратите плевтелиев и цветанов …

   1. Няма по-голямо удоволетворение за мислещ човек, освен това да го ругае неграмотен руски трол.

    1. Руски ще викаш на баща си, а неграмотен трол – на идиота от огледалото… прост при това.

 14. Какво значение имат думите на този жалък агент на ДС?

 15. НА РУСКИЯТ НАРОД СЕ ПОКЛОНЕТЕ,
  ЦВЕТЯ ПОЛОЖЕТЕ, ЭА СВОБОДАТА БЛАГОДАРЕТЕ…!!!
  УРААА
  АКАДЕМИК МАРКОВ Е ЕДИН
  ОТ ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ…!!!
  УРААА

  1. Айде и жалкият стихоплетец се включи във възхвалата на ченгето. Русия прябва да е много зле, щом разчито на такива „титани“ на мисълта да я защитават. Едната не знае що е кирилица, но и на латиница не може да си напише правилно името, другия ругае като хамал ( както стана ясно си е хамал), трети владее три думи на български, но и тях с правописни грешки. А големите познавачи на родната си история черпят познания от учебниците за 4 клас от тошово време. И като апогей на слабоумието- стихоплетецът, който и една читава рима не можа да скалъпи.

   1. Е, на олихофрените кат теб познанията ти ги спускат с ексел и копи-пейст.
    Аман от тролещи идиоти.

 16. “ fob “ is near
  to shed a tear…
  ‘ cause his mom
  delivers baby,
  Who’s for
  PUT-IN Crazy
  УРААА

 17. Отровна элоба раэяжда фоба,
  що мраэи всички и себе си, до гроба

  Недей да плачеш,
  недей да страдаш

  Ведро погледни,
  Гащите свали,
  Па се наведи
  И сладко иэскимти
  Чича энае най -добрЕ
  Как да ти го эаврЕ
  УРААА

 18. Отровна элоба раэяжда фоба,
  що мраэи всички и себе си, до гроба

  Недей да плачеш,
  недей да страдаш

  Ведро погледни,
  Гащите свали,
  Па се наведи ,
  И сладко иэскимти
  Чича энае най -добрЕ
  Как да ти го эаврЕ
  УРААА

 19. Очички эатворете,
  Но майките паэете,
  Эащото преэ ноща,
  Стават чудеса
  УРААА
  / а фоба эаспал,
  ЭМЕЙ маму найбал/
  УРААА

 20. Всички сте Бай Ганьовци, и русофоби и русофили до един сте селяндури. За пет лева всичко що ни е свято сте готови да продадете! Предатели сте и такива ще си останете. Нещо да възразите???
  Ха Ха Ха !!!

 21. Бай Ганьовци ! Защо се карате ?
  Каква разлика има между вас “ русофоби и русофили” ? Нали Алеко Константинов ви описа точно какви сте? Няма смисъл да се карате, всички сте продажници.Готови сте да продадете България за стотинки.

 22. Абе вие всички сте такива разбирачи ,че няма накъде! Баце ви го каза за матряла . Винаги има някой когото да следвате , защото нямате себеуважение .Прост народ – слаба държава .

 23. Мъдър човек и голям учен е акад. Марков, плювните на смръдливите тролки не стигат и до обувките му. На шантавите отрепки не им е останало друго, освен да плювнат отрова и срещу народа ни. В това интервю академикът отново аргументирано е защитил и българщината, и здравото и природното срещу идиотизма и изродщината. Да му дава Господ дълъг живот и много здраве! Браво и на Труд, че публикува такива материали!

 24. Много точно казано Елизабет!!! Отличен отговор!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.