Исус Христос бил македонец

Така най-вероятно е изглеждал Спасителя.

Четири тайнства за Богочовека в неговите земни превъплъщения

Комшиите са убедени, че тази находка ще ги вкара в Европейския съюз. Като люлка на християнската цивилизация!

Исус Христос е най-спорното явление на планетата. За вярващите съществува, неверниците проповядват, че е фикция. Много тайнства има около Богочовека. Тук ще разтълкуваме четири в неговите земни превъплъщения.

Кога и къде е роден

Историците сочат 28 март, 19 или 20 април, 20 май, 28 август, 17 ноември. Датата 25 декември е избрана символично, понеже е близо до зимното слънцестоене. Смисълът е в светлината като проекция на надеждата от появата на Спасителя.

Приема се, че събитието се е случило във Витлеем. Тази географска точка беше оспорена през 2013 г. Тогава група македонски археолози обявиха, че Исус е роден в село Витлемово край Охрид. Те се наричат „Исусовци“ и търсят автентичната правда за Христос. При градеж на магистрала към Тирана направиха феноменалното откритие. Водач на ентусиастите е специалист с библейското име Аврам Яков.

„Има няколко доказателства, че това е мястото, където се е родил Исус - аргументира се той. - Същото място е съществувало и в древни времена. За това свидетелстват и текстове в Библията, която преди няколко месеца бе ревизирана от македонското правителство. По време на властването на Юстиниан селото е било в икономически възход. В периода на ранното християнство именно това място е било известно с раждането на Исус. Тогава всички са приели християнската вяра и са построили църкви.“

Комшиите са убедени, че тази находка ще ги вкара в Европейския съюз. Като люлка на християнската цивилизация!

Как е изглеждал

Няма съгласие как е изглеждал Исус Христос. В иконографията образът му прескача от мургав източен тип до светлолик англосаксонец. Има изображения с монголоидни и африкански черти. Дълга или къса прическа овенчават продълговато или овално лице.

Брадата също е с различни размери. Косата е от гарваново черна през пастелно кестенява до златисто руса. Ръстът обикновено е висок, но може да бъде среден и дори нисък.

С компютърен софтуер беше направен опит за реставриране на автентичния Исус. Стори го Ричард Нийв, художник и специалист по криминална антропология в Манчестърския университет. Той зачеркна зализаните картинки, особено онези в евангелистките книжки. Спасителя е семит от Галилея и няма нищо общо с англосаксонците.

Заедно с колеги от Израел ученият изследва семитски черепи от времето на Христос. Компютър конструира един средностатистически. По него с напластявания беше оформена главата. Расовата характеристика сочи, че очите на Исус са били тъмни. Според еврейската традиция е носил брада. Въпросът за прическата е решен от апостол Павел: „Не учи ли ви и самото естество, че ако мъж оставя косата си да расте, това е позор за него.“ По тази библейска инструкция моделът е късо подстриган.

В оная епоха семитите са ниски с ръст около 160 сантиметра. Тежали са 50-60 килограма. Логично е синът на Богородица да следва тези очертания. Цветът на кожата му не е бил нежно розов, а с меден загар.

Липсващите години

В биографията на Исус има период, наречен „липсващите години“, за които не се знае нищо. Предполага се, че е пътешествал и стигнал чак до Индия. Апологет на тази теория е германският езотерик Холгер Керстен. „Тезата - пише той, - че Христос е пребивавал в Индия и даже е умрял там, достигна до мен по съвсем случаен начин през 1973 г. Започнах да проследявам жизнения му път с много скептицизъм и несигурност.“

Керстен събира труда си в монография. „От първото публикуване на книгата в Германия през 1983 г. получих стотици писма от възхитени читатели, които изразяват не само почитта и благодарността си, но и дават много ценни сведения. Благодарен съм на внимателните критици, които положиха усилия да проверят моите твърденията и ми дадоха възможност да отстраня неточностите. В течение на десет години книгата стана труд, в който може да се намери и най-малкото сведение за индийския произход на Исусовото учение.“

Д-р Арджуна Махашустра подкрепя теорията. Той е ръководител на катедрата по археология в университета в Делхи. Разчита надписи отпреди две хилядолетия, открити в будистки манастир в Кашмир. Резултатът е изумителен...

Находките цитират пришълец на име Йееш или Йеешу. Знайно е, че Йешуа е автентичното произношение на Исус. Странникът дошъл от Нашараат, тоест Назарет. Бил чудотворец, който лекувал с докосване.

С колко гвоздея е разпнат

Това е догматичен въпрос, който богословите още не могат да решат. Католиците твърдят, че пироните са три, православните настояват, че са четири.

През 1968 г. близо до Голгота археолози откриха останки на разпнат мъж. Около 25-годишен, той се е казвал Йехоханан и бил от знатна фамилия. В дясното му стъпало има гвоздей дълъг 11 сантиметра. „Гвоздеят е доста къс, за да мине едновременно през двете ходила. Сигурно е, че краката са били приковани поотделно за кръста“, коментира Израел Хершковиц от университета в Тел Авив. Той е специалист по анатомична археология.

Теолозите католици вероятно са в заблуждение. Православието изглежда има право.

А от какво дърво е разпятието? Останки от Светия кръст, които претендират за автентичност, са пръснати по целия свят. У нас са намерени в старите столици Плиска и Преслав. Друга частица се съхранява в софийския храм „Възнесение Господне“. Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Горубляне също пази кръстова реликва. Има още в Духовната семинария, във варненската катедрала „Св. Успение Богородично“ и крайморския манастир „Св. св. Константин и Елена“.

Някои находки са изследвани, но никой не е посочил дървото. Библейските историци са разтроени между бор, маслина и дъб. Заради структурата на дървесината боровото разпятие надделява. Римляните обръщали цели гори в инструмент за мъчителна смърт. Само по време на обсадата на Ерусалим през 66-70 г. дневно са разпъвани около 500 жертви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи