Италия може да взриви ЕС

Атаките срещу популисткия кабинет имат обратен ефект

Паниката е погрешна реакция

В Италия има популистко правителство и то не е паднало от небето, а беше избрано. Програмата му носи взривоопасен заряд за ЕС. Прибързаните атаки имат обратен ефект.

По принцип италианците нямат доверие на своите политици, който презрително наричат "каста". Италианските политици много рядко правят това, което са обещали в изборната борба. Сега на власт дойдоха националистическите популисти от ляво и от дясно. Те обещаха историческа промяна, революция и истинска грижа за гражданите. Но по-добре би било за Италия и Европа, ако революцията им се провали. Двамата лидери на движението "Пет звезди" и "Северна лига" Луиджи Ди Майо и Матео Салвини дадоха невероятни обещания: ниски данъци, социални услуги, по-ранно пенсиониране, по-изгодни европейски правила, стопански ръст, по-малко бюрокрация. Те ще се опитат да направят премиера - безизвестния адвокат по административно право проф. Джузепе Конте своя марионетка.

Новият боен вик на господарите в Рим "Италия на първо място!" кара умерените европейци да потръпнат. Ако всеки настоява за това, от солидарността между народите няма да остане и помен. "ЕС не бива да се страхува от нас", казва дясноекстремисткият партиен председател Матео Салвини. Обаче трябва! С безотговорната си фискална политика, популистите могат бързо да разклатят еврозоната. Не е изключено те съзнателно да залагат на финансова криза, за да се освободят от еврото, като въведат бързо паралелна валута. "Северна лига" може да торпилира всички решения на ЕС със своята миграционна политика, тя иска да затвори външните граници и да прогони всички чужденци.

Е, как да не се страхува човек? Възможни ли са компромиси с новите радикали? Във всеки случай ЕС не трябва да реагира панически. Превъзбудените атаки като тази на френското министерство на финансите преди три дни, предизвикват обратен ефект. Италианците реагират извънредно раздразнително на критики отвън. И то всички италианци, а не само популистите. Това също е железен закон в италианската политика.

Със съкращения

Коментари

Задължително поле