Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

България е отличник по свободни работни места

Премиерът Бойко Борисов в Пещера: Всеки ден откриват заводи (обзор) “Биовет” отвори нови мощности за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки

Русия започва мащабно военно учение

Лекарите отхвърлиха здравния модел на Ананиев Управляващите си играят с нервите на медиците, се посочва в становище на БЛС

За всеки трети първолак българският език не е майчин Между 25% и 30% от децата са от ромски, турски или други групи и имат проблем при общуването с учителите

Лондон предлага нови формули за Брекзит Брюксел отхвърля идеите

Отварят магазини в малки населени места Нараства интересът към ритейл парковете

Задължават свинарите да сменят обувките Стопаните трябва да имат работно облекло, с което да влизат в кочината

Откриха учебната година в затворите у нас, 124 са първокласниците

Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“ Може да се използва от всички централни и териториални администрации

Италия може да взриви ЕС Атаките срещу популисткия кабинет имат обратен ефект

Паниката е погрешна реакция

В Италия има популистко правителство и то не е паднало от небето, а беше избрано. Програмата му носи взривоопасен заряд за ЕС. Прибързаните атаки имат обратен ефект.

По принцип италианците нямат доверие на своите политици, който презрително наричат „каста“. Италианските политици много рядко правят това, което са обещали в изборната борба. Сега на власт дойдоха националистическите популисти от ляво и от дясно. Те обещаха историческа промяна, революция и истинска грижа за гражданите. Но по-добре би било за Италия и Европа, ако революцията им се провали. Двамата лидери на движението „Пет звезди“ и „Северна лига“ Луиджи Ди Майо и Матео Салвини дадоха невероятни обещания: ниски данъци, социални услуги, по-ранно пенсиониране, по-изгодни европейски правила, стопански ръст, по-малко бюрокрация. Те ще се опитат да направят премиера – безизвестния адвокат по административно право проф. Джузепе Конте своя марионетка.

Новият боен вик на господарите в Рим „Италия на първо място!“ кара умерените европейци да потръпнат. Ако всеки настоява за това, от солидарността между народите няма да остане и помен. „ЕС не бива да се страхува от нас“, казва дясноекстремисткият партиен председател Матео Салвини. Обаче трябва! С безотговорната си фискална политика, популистите могат бързо да разклатят еврозоната. Не е изключено те съзнателно да залагат на финансова криза, за да се освободят от еврото, като въведат бързо паралелна валута. „Северна лига“ може да торпилира всички решения на ЕС със своята миграционна политика, тя иска да затвори външните граници и да прогони всички чужденци.

Е, как да не се страхува човек? Възможни ли са компромиси с новите радикали? Във всеки случай ЕС не трябва да реагира панически. Превъзбудените атаки като тази на френското министерство на финансите преди три дни, предизвикват обратен ефект. Италианците реагират извънредно раздразнително на критики отвън. И то всички италианци, а не само популистите. Това също е железен закон в италианската политика.

Със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А при нас си изуват гаштите при критика…

  2. ЕС трябва да се разпадне, това е ционистки тумор, който има за цел да управлява в своя полза европейските народи и икономика, но не желае нищо добро на европейците.

  3. Ами страхувайте се, мошеници брюкселски, подлоги на USrael!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.