Урсула фон дер Лайен: Впечатленията ми от българите са перфектни

Явор Колев, ГДБОП: Има задържан за хакерските атаки срещу НАП Заподозреният не е руски гражданин, обясни шефът на отдел „Киберпрестъпност”

Част от стара къща се срути в София

Анегрет Крамп-Каренбауер е новият военен министър на Германия

Камарата на представителите на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Слънчево време с температури до 30 градуса ни очаква днес

Млад мъж е загинал в катастрофа с каруца край село Търничене

На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

И Бог дарява последната си риза

Пред Коледните празници поетична вълна приижда в столичните арт зали. Не само на Коледния панаир на книгата, но в десетки други пространства за култура поетите на София представят свои новоизлезли книги. На 11 декември Боян Ангелов събра над 150 почитатели на поезията в Клуба на тракийските дружества в България, за да разкаже на изкушената от мерената реч публика, че „сред субконтиненталния ни климат / кокичетата носят бели каски…”. Той представи две свои стихосбирки, дело на изд. „З. Стоянов” – „В сянката на хоругвите” (2018) и „Последна риза” (2018).

В експозето си издателят Иван Гранитски направи обзор на двете разделителни тенденции в българската литература през последните 30 години, като акцентира на естетическите и морални конфронтации: „В тази зала истинските български писатели са добре дошли за премиерите си. Литературният процес винаги е по-сложен от неосектантските предпоставени позиции на фаготистите на джендър идеологията. Не грантовете, не яслите на задгранични фондации правят таланта, а идеите, богатата и оригинална метафорика на текста, разгръщането на благородни художествени традиции… Боян Ангелов е от тези поети, които затрудняват критиката, тъй като творчеството му е отрицание на лекото писане – на онова фриволно и сантиментално словоблудство, заливащо ни от интернет. Той е поет на дискретното внушение, на търсенето на вътрешен глас. Тук има стихове, които стъпват на античната митология и философия. Друга линия в тематиката е преклонението пред възрожденското. Третата линия се опира на екзистенциалното: драмата на отчуждението, трагедията на малкия човек, съсипан от действителността, отчаян от разпада на нравствените ценности”.
Пространен анализ на поетиката на Боян Ангелов направи проф. Чавдар Добрев: „С притихнал, скръбен говор, с подкупваща обикновеност на жеста той предпочита да нюансира фактите и събитията, които се случват в ежедневието ни. Чрез предметната обрисовка поетът намира конкретни решение на земните проблеми чрез синтетични форми за описание на пропитите от бит състояния, а метафората изпъква накрая със своята обобщителна сила”.

За книгата и приносните послания на Боян Ангелов говориха още поетът Петър Анадасаров и Георги Йорданов – ексминистър на културата. Близо час авторът раздаваше автографи на многобройните си почитатели.

От новата книга:

Боян Ангелов

Последна риза

На Иван Гранитски

Долината се вдълбава
под скала зъберовласа
и вода подобно лава
всичко в себе си отнася –
къщи, зидове и стока…
Хората крещят и гинат,
те съдбата си жестока
с ярост и със страх
проклинат…
Месечината наднича
изпод облака възчерен.
Бог, скрит в облика на птиче,
гали с полъха вечерен
хората, развиделява
храма разрушен и влиза
в наоса му, и дарява
своята
последна риза.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.