И все пак богатите не плачат

ДОРТМУНД – Пасиансът се нареди. И по традиция богатите не плачат. Държавите с най-силни първенства в света ще играят финал на Евро 2024. Фаворит е Испания, както показват и спечелените трофеи в евротурнирите. Отсреща е Англия с прочутата Висша лига. После нека говорят, че милионите не играят.
„Лъвовете“ от Острова са с безкрайни животи това лято. В шест мача така и не надиграха съперник. Вкараха два гола в последната минута в елиминациите. Провал на други фаворити ги прати в лесния поток... Всичко това е история. До 2021 година Англия имаше само един финал – спечелен на Мондиал'66. Сега нарочваният многократно за гонене Гарет Саутгейт класира поданиците на краля на два поредни. Преди три години загуби от Италия с дузпи – ахилесовата пета на отбора през годините.
Полуфиналът срещу Нидерландия отново отвори с пълна сила съдийската тема. Изравнителният гол на англичаните дойде от дузпа, която първоначално реферът Феликс Цвайер не отсъди. Дълго време капитанът Хари Кейн се превиваше на земята, докато ВАР не извика арбитъра, за да промени мнението му. Голмайсторът веднага скочи и вкара – 1:1. С шест гола в елиминациите на еврофинали Кейн е реализатор №1. Но именно неговата нетолкова известна резерва Оли Уотсън заби от невъзможен ъгъл в 90-ата минута.
„Тази дузпа е скандална – изригна в опит за джентълменство Гари Невил, дългогодишен английски национал. - Аз съм бил защитник и винаги ще атакувам топката така. Не справедливо!“
Сърбия, Дания, Словения, Словакия, Швейцария и Нидерландия не спряха Англия. Но мисията на „Олимпиящадион“ ще е съвсем различна. Подобно на Саутгейт и испанският селекционер Луис де ла Фуенте не робува на имена, а на хора, които са в най-добра форма. Неговата „Ла Фурия“ играе футбол като... фурия.
Мнозина твърдят, че Англия не заслужава финала. Защо? Новият век показва, че не е необходимо да си най-красив, за да си най-успешен. Така Гърция спечели титлата през 2004 година, Португалия го направи през 2016 г. Ако Англия триумфира, ще е просто повторение на правилото. Големите са най-големи, когато дойдат мачовете на истината. За справка - „Реал“ (Мадрид) в Шампионската лига тази пролет. Много години Англия е имала много красиво лице и много тъжни отпадания. Дали съдбата не е дошла да си върне вересиите?
Хари Кейн има още един шанс да излезе от ролята на Рицаря на печалния образ. Не е в най-добрата си форма, но има три гола. И възможността да спечели в неделя първа титла в кариерата си.
Поклон и пред Нидерландия! Феновете превърнаха „Жълтата стена на истинската любов“ на стадиона в Дортмунд в оранжево море, което „победи“ англичаните в битката за трибуните. През годините Нидерландия е имала страхотни отбори, водени от Йохан Кройф, Рууд Гулут, Рууд ван Нистерлой. Спечелилият единствената титла през 1988 г. Роналд Куман само доказа - „лалетата“ са най-добрият извор на млади звезди. И щяха да са по-заслужилият финалист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят