И с COVID-19, и без него сме затънали в дългове

Хората днес реално са по-затруднени да плащат, но и общата несигурност ги кара умишлено да забавят вноски по задълженията си.

Средният размер на необслужваните задължения в страната към ноември 2020 г. е 2218 лв., като сумата не се движи спрямо 2019 г. - нито надолу, нито нагоре. Но два пъти е нараснал броят на хората, които не могат да плащат дълговете си, след началото на кризата, показва проучване на компания за събиране на вземания.

Средната сума на дълга не е нараснала, което показва, че и с COVID-19, и без него сме затънали в борчове. Дали ще са тази една пета (18%), които не искат да връщат умишлено дълговете си към колектори или ще са другите 35%, които наистина не могат и са в затруднение, статистиката е ясна - все по-зле ще става, особено със затварянето на ресторанти, дискотеки и молове до 21-ви декември.

Все повече хора ще остават без работа и възможност да отидат на борсата, все повече хора ще взимат бързи кредити или ще изпаднат в несъстоятелност да изплащат потребителския или ипотечния си кредит. Но уви, и без COVID-19 сме задлъжнял народ. Въпросът е, че ако през 2019 г. някои хора не са си платили парното, за да имат пари за екскурзия, то през зимата на 2020 г. някои хора не си плащат телефона, за да има какво да сложат за вечеря.

Коментари

Задължително поле