Йога ли е да тренираш с кучето?

Беседи, купон и музика на живо на фестивала Udaya Live!

Медитация и акробатика край езерото в Правец

Йога ли е, когато я съчетаваме с вдигане на тежести, припкащи козички или гушкане на кучета? Дали е йога практиката, съчетана с танци? Доколко са “традиционни” акробатичната или въздушната йога? А ако по време на упражненията пием бира или пушим трева? По-строгите привърженици на стария ред биха нарекли тези неща извращения. От какво? От традицията? Каква традиция би могло да има във физическата страна на йога? Това беше темата на беседата на Витас Баскаускас - една от последните практики в последния ден от фантастичния йога фестивал Udaya Live! в хотел RIU Pravets миналата седмица. Красивата природа край Правешкото езеро и гостоприемната атмосфера на първокласния хотел имаха огромен принос близо 1000-та участници от цял свят да се чувстват удобно и в прекрасно разположение на духа.

Фестивалът Udaya Live! се провежда за 4-ти пореден път. Въпреки големия брой на йогините, които се включиха и тази година, притеснения за това дали ще намерят място за постелката си по време на практика нямаше. Занятията се провеждаха на 4 “сцени”, кръстени Огън, Земя, Въздух и Вода. Последната действително беше разположена върху голям потон върху повърхността на езерото. От сутринта до късния следобед на всяка от сцените се преподават различни видове йога, почти всяка от практиките е с жива музика. Учителите са 27, 28-ина са музикантите, които свирят по време на упражненията. Изборът е толкова голям, че както веднъж шеговито каза Ярив Лернер, шефът на “Ню Бояна” идеолог и организатор на фестивала: “Чудя се на коя практика да отида. Това е като един голям йога бюфет.”

Денят започва в 7 с медитация под първите слънчеви лъчи. Неприятно ранен час, но проветривата сцена Въздух е изпълнена с наредени нагъсто постелки за йога. Причината за посещаемостта е, че медитацията се води от индиеца Пуно Сингх Уасу, който е музикант и йога учител (доста от преподавателите са и двете). Човек трябва да види и чуе Пуно Сингх Уасу, за да разбере с какво е неустоим този духовен човек с тюрбан и кадифен глас.

Денем всеки може да избира, според нуждите на тялото и душата си, дали да се включи в по-тежки физически практики като тази на Руди Метия или Джейсън Андерсън, да бъде по-умерен с чудесно балансираните уроци на Жан-Клод Рауади или да си прочисти чакрите под вещото ръководство на Сиана Шърман. Друг избор е да изследва нови територии, например танци, Цигун практика с Янг-Хо Ким или акробатика с Дениъл Скот, или да се впусне в духовни пътешествия с Витас, Стейси Матилъс или Пуно. А защо не и на урок по пеене киртан с Джина Сала? Няма как да се изброят в една вестникарска страница всичките вълнуващи възможности да разширим съзнанието и обогатим опита си, както е невъзможно, за съжаление, човек да присъства на всички тези интересни практики в рамките на един фестивал. Трябва да се избира. Доста от участниците във фестивала избраха българското и се включиха в часовете на трите местни инструкторки - Аделина Кателинова, Нели Насева и Теодора Деви. Иван Шопов и “Авигея” паснаха като парченце пъзел в музикалната пъстрота на Udaya Live! Всеки от поканените музиканти е уникален, но това, което не бива да се изпусне, е лечебна медитация с музиката на Пуно Уасу и йога нидра с музиката на вълшебната Шийла Бринги.

На вечерта след цял ден духовно и физическо усъвършенстване, настъпва време за разпускане. Покрай и в самото езеро (върху сцената Вода) същите тези музиканти свирят, пеят и танцуват, заедно с участниците във фестивала - разкошни, непринудени купони, които оставят незабравими спомени.

Да се върнем на въпроса кое е йога? Слънчев поздрав, триъгълници, воин и гледащо надолу куче? Те не съществуват в древната индийска литература, изтъква Витас. Почти всичките пози произхождат от стар датски учебник по гимнастика от 20-те години на ХХ век - система. Книгата, озаглавена “Основна гимнастика” и разработена от датчанина Нийлс Бук (1880-1950), е в основата на това, което днес се изучава като йога.

Кажете ми, тогава, кое е “традиционна” йога? - пита отново Витас Баскаускас на финала на йога фестивала в Правец. Риторичен въпрос, чийто отговор да се разбира така: “йога е всяка практика, която чувствате, че е добре за вас и вашето тяло”. Дали тренирате с кучето, или се потите при 40 градуса на хот йога, никой няма право да заклеймява новостите в йога, щедро заключава Баскаускас.

След 5 дни на пълно блаженство участниците във фестивала се отправят към родните си места, за да разнасят името на нашата родина. “В България ли? О, в България беше страхотно!”

Наистина, страхотно беше заради отличната организация, заради огромния избор на изключителни учители и музиканти, заради чудесната природа, удобствата на хотела RIU Pravets и уникално добрата кухня. И не на последно място, защото един голям привърженик на йога се е решил да организира този международен фестивал - така, между другото, докато мисли за хилядите задачи в киноцентъра в Бояна.

Без връзка с казаното ни се прииска да припомним, че изпълнителният директор на “Ню Бояна филм студиос” Ярив Лернер от миналата година има български паспорт.

Коментари

Задължително поле