Йорданка Фандъкова: Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути

Към момента обстановката в София е нормална за този час на деня. Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНР.

"През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и на Пожарната продължиха да работят по отстраняване на последствията от пороя. За много кратко време паднаха около 50 литра на квадратен метър и това създаде сериозни проблеми по отношение на завирявания както на подлези, така и на улици и булеварди. За радост пороят не създаде проблеми с общинските язовири и реките. Беше чувствително повишено нивото на реките, но към момента нивото им се понижава, общинските язовири се изпускат контролирано, следят се нивата", уточни още тя.

Екипите са реагирали, освен на отводняване, и на почистване на наносите от уличните платна и подлезите, каза още кметът и добави, че има и много сигнали за наводнени сгради.

Фандъкова коментира, че хората, чиито жилища са пострадали, могат да се обърнат за помощ към аварийните екипи.

По отношение на наводнените метростанции в София, тя подчерта, че метрото се е движело през цялото време по график и са взети мерки от "Метрополитен", за да се избегнат инциденти с хора: „Не е спирано движението на метрото. В няколко станции, през стълбищните клетки, при такова количество вода имаше наводняване на отделни участъци. Тези входове бяха затворени. Към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където съвсем обяснимо все още се работи по отстраняване на наносите“.

Кметът увери, че се е реагирало приоритетно и Общината е имала много добра координация със службите на Пожарната, на "Пътна полиция" и на СДВР.

„Ние предприемаме много сериозни действия по превенция, освен почистването на шахти, което е постоянно задължение както на фирмите, така и Софийска вода и Столичния инспекторат, но освен това ежегодно почистваме около 50-100 км годишно речни корита, дерета. Това дава своето отражение, защото всички, които минаваха покрай големите реки в София, колко много бяха покачили нивата си. Ако не бяха почистени техните корита, можеше да станат сериозни наводнения. Аз по график днес имам проверка на почистването на речни корита, така че със сигурност ще коментираме превантивната работа.“, каза още Йорданка Фандъкова.

Според Красимир Димитров от Столичната община вече са отводнени всички засегнати от пороя сгради и улици. Все още се работи в подлеза на Лъвов мост. Аварийните екипи са реагирали на сигнали от район "Витоша" и "Княжево".

 

Коментари

Задължително поле