Йорданка Фандъкова: За 10 години София се промени значително

Кметът на София Йорданка Фандъкова

Построихме 90 нови сгради на детски градини, 4 нови училища, изтъкна кметът

Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега са 40, а след няколко месеца ще бъдат 52 км. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по Дарик радио.

“Очевидно е, че за 10 години градът се промени значително. Това са 42 км. ново метро само за 10 години и това не е просто най-удобният градски транспорт, това е проект, който променя средата, променя града и начина на живот на хората и отношението им към града“, добави тя.

“Преди 10 години депонирахме 100% битовите отпадъци в града. Днес депонираме 15%. Това стана благодарение на изградените инсталации за битови отпадъци, които помогнаха за решаването на един от най-тежките проблеми на града – кризата с отпадъците. Плановете ни са след няколко години да имаме нулеви отпадъци и нулево депониране на отпадъците“, добави Фандъкова.

Според нея видима е и промяната на организацията на градския транспорт. „Не е нужно да се връщам 10 години назад, само преди 5 години се возихме в старите „икаруси“, в който, докато валеше, капеше дъжд. Днес те са в историята. 90% от автобусния парк на града е с най-високия екологичен стандарт евро – 6“, коментира още столичният кмет.

„Вече по улиците на София се движат първите 20 електробуса, само след два-три месеца ще имаме още 15. Това са превозни средства с нулеви емисии,“ допълни тя. „25 нови трамвая, първите от десетилетия, 90% подменен тролейбусен транспорт. Това е коренна промяна в обществения транспорт на града, което е най-важната предпоставка за това хората да оставят собствените си автомобили“, изтъкна още Фандъкова.

Според нея управлението на София има чувствителен напредък във всички сфери. „Първият от няколко години нов градски парк – „Възраждане“, който в момента се разширява, първият аквапарк с минерална вода, обновени са почти всички градски паркове, в момента се работи в „Западен парк“.

„За тези 10 години построихме 90 нови сгради на детски градини, 4 нови училища, в момента строим 10 нови училищни сгради и очаквам следващата година, когато бъдат завършени, да няма училище без физкултурен салон“, изтъкна тя.

Коментари

Задължително поле