Йотова към посланика на Казахстан: Културната дипломация успява да премине и през най-здраво залостените врати

„Основната ни цел е съхраняването на българския език.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с посланика на Република Казахстан у нас Темиртай Избастин. Вицепрезидентът отбеляза, че с екипа й са установили контакти с българската общност в Казахстан. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

2В Павлодарска област живеят по официални данни 2500 представители на българската общност. До неотдавна зам.-председател на Асамблеята на народите на Казахстан, в която влизат представители от всички етноси, е бил Олег Димов – казахстански политик с български произход, който е починал неотдавна. Над 120 различни етноса живеят на територията на Казахстан.

Вицепрезидентът и казахстанският посланик изтъкнаха традиционно добрите отношения между двете страни и двата народа. Двамата се обявиха за засилване на сътрудничеството във всички сфери.

Акцент в разговорите бяха културните връзки и сътрудничеството в областта на образованието. Вицепрезидентът призова за по-активно участие на младежи от Казахстан на различни фестивали, които се провеждат в България. По думите на Илияна Йотова са необходими повече форуми, които да представят казахската култура и традиции, както и научни конференции.

Вицепрезидентът и посланикът на Казахстан изразиха обща позиция за силата на културната дипломация. „Тя успява да премине и през най-здраво залостените врати“, посочи Илияна Йотова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България