Йоханес Хан: Северна Македония трябва да реформира съдебната си система

Северна Македония трябва да реформира съдебната си система, за да гарантира, че може да се справи с престъпността на високо равнище и с дела за корупция преди Европейският съюз да определи дата за начало на преговори, заяви днес еврокомисарят Йоханес Хан, предаде БТА.

Бившата югославска република смени името си от Македония на Северна Македония тази година, слагайки край на продължилия повече от две десетилетия спор с Гърция за името си и отстранявайки пречката за нейното членство в ЕС и НАТО. Тя очаква новата Европейска комисия да определи дата за начало на преговори през октомври.

Аз съм убеден, че решението за началото на присъединителни преговори ще бъде взето през октомври, заяви Йоханес Хан след срещата си с премиера Зоран Заев.

Северна Македония работи усилено и сега е време лидерите на ЕС да вземат решение, каза еврокомисарят.

Хан заяви, че правителството в Скопие трябва да извърши реформи, за да бъде сигурно, че съдебната система е готова да приключи делата, които досега се гледаха от Специалната прокуратура.

Това, което е важно сега с оглед на жизненоважното решение през октомври, е да бъде приет законът за държавната прокуратура, който дава важни гаранции за върховенството на закона, заяви Хан.

Коментари

Задължително поле