Кабинетът влошава условията за бизнес

Несигурната икономическа среда е най-големият проблем на бизнеса, като негативните настроения през последните месеци се засилват.

За четвърти пореден месец мениджърите имат по-негативни настроения

Търговци на дребно очакват покачване на инфлацията

Проблем е несигурната среда

С действията си служебният кабинет влошава условията на бизнес. За четвърти пореден месец бизнес климатът в страната се влошава, показва анкета на НСИ сред мениджърите на фирми. През септември се влошават настроенията в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Тенденцията за влошаване на бизнес климата започва през юни, след като еуфорията от назначаването на служебния кабинет премина. През юли има задържане на настроенията на мениджърите, а през август и септември ситуацията продължава да се влошава. Най-големият проблем във всички сектори на икономиката е несигурната икономическа среда. Наред с това нарастват и очакванията за повишаване на инфлацията.

Влошаването на бизнес климата в промишлеността се дължи на по-резервираните оценки на предприемачите за състоянието на предприятията. Производствената активност е намалена, а прогнозите за следващите три месеца са неблагоприятни. Над 51% от мениджърите в промишлеността са посочили, че най-големият им проблем е несигурната икономическа среда. А 15,6% от мениджърите очакват цените да продължат да нарастват.

През септември бизнес климатът в строителството значително се влошава в резултат на по-песимистичните оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на фирмите. Мненията им за получените нови поръчки през последния месец са негативни, което е съпроводено и с влошени очаквания за строителната активност през следващите три месеца. Сред проблемите на фирмите от бранша е и поскъпването на материалите.

В търговията на дребно бизнес климатът също се влошава, което се дължи на по-негативните оценки и очаквания на търговците. Мненията са песимистични както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите месеци. Негативното влияние на несигурната икономическа среда нараства. А 23,4% от търговците на дребно очакват цените да продължат да се повишават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес