Кабинетът дава 741 млн. лева за “Струма” (обзор)

Средствата са за лявото платно на участъка от Крупник до Кресна

С част от парите ще се ремонтира и съществуващия път

Правителството ще осигури до 741 073 600 лева от държавния бюджет за изграждането на лявото платно на участъка от Крупник до Кресна на автомагистрала “Струма”. Средствата ще бъдат използвани и за дофинансиране на строителството на обходния път на град Кресна, за който ще се използва и европейски пари от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020.

Освен това отпуснатите от Кабинета средства ще послужат и за рехабилитацията на 2 километра от съществуващия към момента път или дясното платно на бъдещата магистрална отсечка.

Новото трасе ще осигури по-безопасни условия на пътуване и ще намали времето за предвижване на хора и товари по направлението север - юг на българска територия, обосновават решението си от правителството.

Магистрала “Струма” осигурява пряк маршрут от страната ни към Егейско море и ще подобри значително транспортната свързаност в Югоизточна Европа, се казва още в решението. Тя е част от Ориент/Източно-средиземноморски транспортен трансевропейски коридор.

На вчерашното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов съобщи още, че се отпускат и 100 000 лв. за археологическо проучване на терен на “Хераклея Синтика” в местността Рупите край Петрич.

Коментари

Задължително поле