Какво иска Навални

Алексей Навални

 

Критикът на Путин желае да управлява Русия

 

Фигурата му разделя руската опозиция

Защо Навални реши да се върне в Русия, където го очакват съдебни дела и вероятно затвор, а не остана да се наслаждава на спокоен живот в Германия, която самият той определя като „страхотна страна“?

Защото той всъщност иска да управлява Русия. За да управлява Русия трябва да плати цена, която обикновеният опозиционер, либерален журналист или критик не е готов да плати. Не става дума за правото да критикува Путин. Аз например мога да критикувам Путин колкото си искам. Това е безопасно занимание. Опасно е да се бориш с Путин за власт. Ако Навални беше останал в чужбина, щеше да се превърне в човек, когото наричат „критик на Путин“. Всъщност западната преса го нарича точно така. Той не е критик на Путин, а иска да стане негов съперник“.

Силата на Алексей Навални е в умението му да атакува силните.

Съдбата, отравянето, покушението го изведоха по-бързо, отколкото самият той мислеше, на най-високото равнище на противопоставяне. На това равнище той трябваше да избере дали да продължи да атакува силните или да остане в безопасност. Оставайки в безопасност обаче, той вероятно щеше да изгуби тази своя сила.

Това е човек, който винаги се е борил за ролята на едноличен и безспорен лидер на руската опозиция. Готов е бил да се сражава с другите опозиционери още по-яростно, отколкото с представителите на режима. В продължение на много години фигурата на Навални по-скоро е разделяла руската опозиция и недоволните от Путин граждани, защото е бил готов да обедини опозицията единствено около себе си. Това е вождистки тип опозиционер. Тъй като Навални се изживява като алтернатива на Путин, той е враждебно настроен към всички останали потенциални алтернативи.

Политическите амбиции на Алексей Навални са големи. Но каквато и да е политическата му тежест в момента, волята за колективни опозиционни действия е много по-малка, отколкото през 2018 и 2019 г. Ако тази година пандемията отмине и животът се върне до някаква степен в предишните рамки, то може би ще нарасне волята за колективни политически действия.

Рейтингът на Алексей Навални сега е между 2 и 4%...

(Със съкращения, от интервю пред БНР на главния редактор на сайта на Московския център “Карнеги”)

Коментари

Задължително поле