Какво означава излитането на руските Ту-22МЗ, Ту-95, МиГ-31К и колко време остава до атаката? (ВИДЕО)

Русия наскоро засили атаките срещу Украйна с помощта на стратегически самолети, по-специално бомбардировачи Ту-95, Ту-22М3. В същото време излитания на вражески МиГ-31К могат да парализират работата на повечето институции и организации за няколко часа, а на места тези изтребители изстрелват аеробалистични „Кинжали“, съобщи РБК-Украйна.

РБК-Украйна предлага да разбере какви са тези самолети, каква заплаха представляват и колко време имат украинците да се приютят в случай на нападение.

По време на подготовката на материала са използвани следните материали: съобщения на ВВС и Генералния щаб на въоръжените сили, порталът Defence Express, UA War Infographics Telegram канал, wikipedia, „Военни“.

Ту-22МЗ (по кодификацията на НАТО - Backfire) е съветски и руски стратегически бомбардировач с ракети с голям обсег на действие и променяща се геометрия на крилото.

Предназначен е за унищожаване на морски и наземни цели с крилати ракети, авиационни бомби. Може да носи ядрени оръжия.
Ту-22М2, който е произведен от 1972 до 1984 г. и е изведен от експлоатация в средата на 90-те години на миналия век, модификацията Ту-22М3 започва да се произвежда от 1978 до 1993 г. и все още се използва.

Това е разработката на OKB O.M. Туполев, произведен в Казанския авиационен завод Горбунов. Първият полет на Ту-22М3 се състоя на 20 юни 1977 г., а от 1978 г. беше пуснат в серийно производство, което беше спряно през 1993 г. През този период са построени 268 такива самолета.

Като цяло Ту-22М3 е създаден за ядрена война. Този свръхзвуков бомбардировач трябваше да изстреля три свръхзвукови ракети Kh-22 наведнъж, например, срещу американски самолетоносач от разстояние по-малко от 600 км.

Освен това този самолет може да носи свободно падащи бомби, един залп от които е в състояние да покрие площ, равна на 35 футболни игрища. Освен това Ту-22М3 може да удари малка сграда с една бомба от височина 10 километра.

Ракетата Kh-22 е предназначена за нападение на самолетоносачи и авионосни ударни групи с използване на ядрена (специална) или осколково-фугасна (конвенционална) бойна глава.

Големият обсег на тези ракети позволява на Ту-22М3 да нанася удари, без да навлиза в обсега на ПВО на Украйна, което е съществен проблем, но все пак имаше случаи на поражения на страните.

Радарната система за насочване на тези ракети е толкова примитивна, че може да заснеме само обект от типа „отделни производствени сгради“ на фона на земята. Тоест, дори СССР разбра, че реалната ефективност на Х-22 за поразяване на градове от военна гледна точка е близо до нула.

Тази ракета е много трудна за прихващане. Първо се издига на височина 22,5 км, ускорявайки се до 4 Маха (над 4000 км/ч), а в района на терминала атакува под ъгъл със скорост 2 Маха (над 2000 км/ч). Далечината на изстрелване на X-22 е около 500 км, на практика тази далечина е още по-малка поради необходимостта от улавяне на целта с радара. Следователно най-ефективното средство за противодействие на ракетите Х-22 е свалянето на самите носители с изтребители.

Както подчерта по-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, въпреки факта, че полетът на самолет Ту-22М3 към държавната граница на Украйна може да бъде открит предварително, времето на полета на ракетата до целта е въпрос на минути . Поради това времето за придвижване до убежището след изстрелването на ракетата остава кратко.

Ту-95 и ракети Х-101, Х-555, Х-55

Ту-95 (по кодификацията на НАТО - Bear) е стратегически бомбардировач-ракетоносец, разработен и приет на въоръжение в СССР през 50-те години на миналия век (серийното производство на Ту-95 в базовата версия започва още през 1954 г., а службата започва още през 1954 г. като 1956 г. Но между "основните" Ту-95 и Ту-95МС има 30 години производство и различни подобрения, около 10 серийни модификации).

Основната задача на Ту-95 беше да унищожи стратегически обекти дълбоко в тила на врага . По-късно Русия пусна по-нови версии на този самолет - Ту-95МС и Ту-95МСМ, както и Ту-160.

От открити източници е известно, че към 2021 г. Русия е разполагала с около 60 самолета Ту-95МС. Изданието Defense Express отбелязва, че реалният брой на тези стратегически бомбардировачи на Руската федерация е много по-малък.

В момента руската армия е въоръжена с Ту-95МС и Ту-95МСМ. Ако първият може да носи до 6 ракети Х-555 на вътрешни възли на окачване, а също и да изстрелва ракети Х-55, то по-новият Ту-95МСМ вече може да носи по-модерна крилата ракета, като Х-101.

Основната характеристика на този самолет и изстрелваните от него ракети е, че могат да прелитат хиляди километри. Например обхватът на полета на Х-555 и Х-55 е до 2500 км, а на Х-101 - до 5000 км. Последният развива скорост до 720 км/ч.

Традиционно преди нападение с тези ракети групите за наблюдение и официалните информационни ресурси на ВВС на Въоръжените сили на Украйна съобщават, че редица стратегически бомбардировачи Ту-95МС са излетели от летище "Оленя" в Мурманска област на Русия Федерация. Това означава, че украинците имат достатъчно време да се прикрият, докато тези самолети стигнат до точките на изстрелване и съответно да извършат тези изстрелвания на ракетите към целта.

Според експерти става въпрос за 1-1,5 часа. Тоест, когато кажат "изстрелване на Х-101" - след час - час и половина те ще бъдат във въздушното пространство на Украйна. Така че има време за реакция.

Трябва да се отбележи, че крилатите ракети с въздушно изстрелване Х-101/Х-555/Х-55 могат да бъдат свалени от Украйна с налични средства за ПВО. Единственото нещо, което не бива да се отхвърля, са щетите, които отломките могат да причинят.

МиГ-31К и "Кинжалите"

МиГ-31 (кодификация на НАТО - Foxhound) е съветски двуместен свръхзвуков изтребител-прехващач за далечни разстояния. Това е модернизирана версия на съветския едноместен изтребител МиГ-25 от 70-те години.

Обещаващият самолет е създаден преди всичко за покриване на територията на СССР от въздействието на крилати ракети от Арктика, където не е имало непрекъснато радиолокационно поле.

Днес този самолет е предназначен за прихващане и унищожаване на въздушни цели на малка, средна и голяма надморска височина. Може да работи по всяко време на деня и при всякакви метеорологични условия.

Самолетът има значителен брой модификации. Но си струва да се съсредоточим върху МиГ-31К, който след пълномащабното нахлуване, Русия често използва.

Трябва да се отбележи, че на първите етапи на тревогата имаше само по 20 минути, тъй като тогава в руските ВВС се практикуваха само излитане и кацане на МиГ-31К. Тогава руските пилоти започнаха тренировъчни полети за 1,5 часа. Но през есента на миналата година руснаците често започнаха да зареждат самолета във въздуха, което увеличи времето, прекарано на тази машина в небето. Поради това президентът Володимир Зеленски възложи да се намери решение, така че няколко часа полети на МиГ да не парализират цяла Украйна.

И въпреки че точните характеристики на МиГ-31К остават неразкрити, е напълно възможно да се вземат за основа параметрите на обикновения МиГ-31. А в официалните спецификации от Министерството на отбраната на Руската федерация се посочва, че максималната продължителност на полета на МИГ-31 с окачени резервоари е 3,6 часа, с дозареждане във въздуха - 7 часа.

Тези изтребители са носители на Kh-47M "Кинжал" и R-37.

Х-47М "Кинжал" е руски хиперзвуков зенитно-ракетен комплекс, подобен на външен вид на балистичната ракета "Искандер" ОТРК.

Заслужава да се отбележи, че отделна модернизация на МиГ-31К е предназначена за изстрелването на "Кинжалите". Максималният обсег на поражение на комплекса МиГ-31К е 2000 км. Освен това изтребителят може да носи само една ракета "Кинжал".

Що се отнася до Р-37, това е съветска ракета въздух-въздух с голям обсег от над 300 км.

Обърнете внимание, че ракетата „Кинжал“, която руската пропаганда нарича „хиперзвукова и неуязвима за ПВО/ПРО“, изобщо не е такава ракета. В крайна сметка комплексите Patriot и SAMPT-T могат лесно да се справят с него. Това беше доказано в нощта на 4 май 2023 г. Тогава украинските военни успяха да свалят за първи път аеробалистичния "Кинжал".

Но не трябва да се забравя, че тази ракета носи бойна глава от 500 кг и си остава много разрушително оръжие.

Лошата новина също е, че между съобщението за изстрелването на тези ракети и съобщенията за експлозии в различни региони минаха няколко минути.

Авторите на канала Telegram UA War Infographics изчислиха колко ракети "Кинжал" летят до различни градове на Украйна. Например, ако изстрелването стане от въздушното пространство на Липецка област на Руската федерация, той ще достигне до Киев за 3,2 минути, а до Чернигов и Днепър за 2,7 минути.

"Кинжал" ще лети до Виница за малко повече от 4 минути - 4,1 минути. Той ще достигне до Старокостянтинов, Хмелницка област, за 4,4 минути от момента на старта, а до Одеса - за 4,5 минути.

Ако бъде изстреляна от Липецка област на Руската федерация, тази ракета ще лети до Лвов за 5,4 минути. Жителите на Ужгород ще имат най-дълго време да стигнат до приютите - 6,3 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия