„Родител 1“ и „Родител 2“ в системата за прием в детска градина в София Карлос Контрера: Столична община да не прави опити да налага джендър идеологията

Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Какъв проблем ще ни решат 8 или 16 изтребителя? Вицепремиерът осъзна, че не можеш да излезеш и да кажеш – искам и заплатите двойни, и самолетите - нови и да са най-скъпи

Министър Красимир Каракачанов захранил с нови идеи Комисията по отбрана за развитие на Въоръжените сили. Това става ясно от протокола на проведеното в сградата на военното ведомство заседание на комисията няколко дни преди парламентарната ваканция. Министърът разяснява на депутатите частта за отбраната от управленската програма на правителството.

Започва да се разиграва истерия по темата за модернизация на Въоръжените сили, смята министърът. И пита дали е все едно да си купиш от магазина 5 бутилки бира или 5 бутилки ракия. Защото тези 3,520 млрд. лв. за трите проекта за ВВС, ВМС и Сухопътни войски не били 3, 520 млрд. лв. Това било половината сума, т.е. за осем изтребителя, а не за цяла ескадрила, за 198 бойни машини, но не и за въоръжението им.

В този смисъл създаденото впечатление за бавене на проектите не било правилно. Всеки на моето място, посочва министърът, ще си направи сметката как да похарчи тези милиарди, „за да не ме разхождат до онази сграда с лъвовете“, т.е. да избере най-доброто, за да не бъде обществено или законово укоряван. От думите му става ясно, че няма да настоява за приемане на предложението му за нова схема за разсрочено плащане по трите проекта, а ще изчака решението на т.нар. комисия „Грипен“. Няма да изпълнява и решението на служебното правителство, което подреди „Грипен”, „Юрофайтър” и F-16. Макар че депутатите от управляващите и опозицията Таско Ерменков и Владимир Тошев му припомнят мандата на комисията, според който тя няма да му посочи за кой изтребител да води преговори.

Все пак, за да не се губи време МО е влязло в директни контакти с РСК „МиГ”. Още в началото на юли по наша покана са дошли изпълнителен директор на руската корпорация и негов заместник. Заявили сме желание да работим с РСК „МиГ” без посредници, предложили сме вариант за меморандум и очакваме съгласувателната процедура от руска страна. При добро развитие на сътрудничеството работна група трябва да дойде да огледа 15-те самолета МиГ-29, които подлежат на ремонт. Чакаме актуализиране и на лицензите на „Авионамс“ – Пловдив. Каракачанов прогнозира, че до края на септември ще имаме представа колко би ни струвал ремонтът на изтребителите. В Словакия сумата е между 7 и 8 млн. долара на самолет, което, отбелязва той, звучи много добре. Все пак министърът декларира, че е съгласен с премиера Бойко Борисов, който каза, че искаме нов изтребител. Нов, но цената трябва да е изгодна, застрахова се той.

Министърът на отбраната прави доста интересно разсъждение по този въпрос, като акцентира на позицията, че когато говорим за превъоръжаване, не бива да си представяме Българската народна армия от времето на Варшавския договор.

Министърът се пита кои биха могли да бъдат онези противници, които застрашават нашия суверенитет и националната ни цялост. Сещам се, отговаря си той, но не ги назовава. За сметка на това обаче прави извода „Колкото и да се напъвам, говорейки специално за тези страни, си мисля, че с една, две или три ескадрили, не можем да спрем техните въздушни флоти“.

След това разсъждение за характера на войната, която е възможно да водим, идват още министерски въпроси: „Каква всъщност бойна техника и способности ни трябват? Най-необходими ли са ни тези тежки бронирани машини, които сме заложили? А защо не бомбардировъчна авиация, щурмови самолети, а говорим само за изтребители?“ Каракачанов споделя с депутатите чувството си, че говорейки само за нова техника, за модернизация и превъоръжаване, забравяме възможностите, които имаме. Неотделяйки необходимия ресурс, допълнително ще ги унищожим, заявява той. И продължава с още въпроси: „С какво ще ни решат проблемът 8 или 16 изтребителя? Кой проблем точно ни решават, срещу кой противник за какъв вид бойни действия?”.

Сега не можеш да излезеш и да кажеш – абе, искам и заплатите двойни, ама и самолетите да са нови и да са най-скъпи. С това започват думите на министъра на отбраната по болния въпрос за социалния статус на личния състав. Всеки си опъва краката, според чергата, казва Красимир Каракачанов. Но определя този проблем, като приоритетен. Допуска, че до октомври и ноември едва ли ще има решение по който и да е от трите модернизационни проекта.

Все пак от въпросния протокол става ясно, че политиците имат аргументи, които биха довели процеса на модернизация до бавното бързане. В този смисъл министърът получава подкрепа от управляващите, в т.ч. от ГЕРБ. Никой не ни бута да бързаме, казва народният представител Емил Христов, който е председател на временната комисия за проучване на процедурата за избор на изтребители. Никой не ни кара да бързаме, продължава той, едва ли не утре да си купим нови самолети, които след 10 или 15 години могат да се окажат неприложими за това, което ни очаква.

Като че ли посоката е ясна. По всичко личи, че политиците ще спестят пари от бюджета за сметка на превъоръжаването на армията.

 

Да заложим на Специалните сили

“Говорим за Специалните сили, истината е, че основно трябва да заложим на Специалните сили. Дори другите Сухопътни войски, които не са механизирани, ще трябва малко от малко подобни допълнителни умения да им създаваме. Специалните сили са единствените, на които при конкурсите се явяват два пъти повече кандидати за местата. В същото време в други съединения от Сухопътни войски няма кандидати. Добре, нека да се гледа малко по-гъвкаво”, казва Каракачанов.

Още по темата

 1. Доклад войска не храни Властта е длъжна да опровергае тази приказка, включително и в буквалния смисъл

  От
  Изображение на Спирдон Спирдонов
 2. Комисията “Изтребител” – оправдание за бездействие Ако не се сключат договорите до Нова година, процедурите започват отначало

  От
  Изображение на Спирдон Спирдонов
 3. Генерал-лейтенант Андрей Боцев, началник на отбраната пред „Труд“: Няма кандидати за войници

 4. Бойко Борисов даде указания за изтребителите: Като се купува, барем да е ново (обзор) Американският посланик Ерик Рубин: Гледайте способността на самолетите

 5. Капитулира ли консенсусът в отбраната? Политическата конфронтация взриви решенията на КСНС

  От
  Изображение на Спирдон Спирдонов
 6. Каракачанов: До края на юли проектите за модернизация на армията влизат в НС

 7. Министър Каракачанов е разпоредил ревизия Инспекторатът към МО проверява фактите и решенията в надпреварата за нов български изтребител

 8. Каракачанов : Ускоряваме обществените поръчки за гориво и резервни части на военната авиация

 9. Каракачанов изтегля доклада на Янев за отбраната Военният министър призна, че лансира само своя идея без да я е консултирал с президента

 10. Чакаме резултати след политическото говорене Гергьовденски ентусиазъм

  От
  Изображение на Спирдон Спирдонов

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Боже, пази България! Защото с такива министри яко сме я закъсали и няма кой друг да пази България, освен Всевишния!

  1. Че кой друг да я пази? Кой не си е пазил според теб държавата? Вавилонци, древни египтяни? Римляни?Маи? Инки? Ацтеки?… Държави се образуват и изчезват. Законът на Дарвин важи в пълна сила и за държавите. Но ако пазим бога в сърцата си, винаги можем да си възродим държавата. Българите са го правили вече три пъти – византтийско, турско и руско робство сме преживели, но Бог ни пази! А армия на нас не ни трябва. И друг път съм писал, че ни е необходимажандармерия, да пази селата от разбойници. Нищо повече!

 2. пази боже, сляпо да прогледа ! абсолютен примитив, изпълзял изпод шлифера на „буда“ !

 3. Руската мафия си го отгледа, охрани, изучи, даде му необходимия пост и сега си иска своето – никакви западни самолети, никакви нови самолети! Ньет! Ще поправяш нашите таралясници и ще ни сипеш милиони в сметките! Панятна?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.