Какъв проблем ще ни решат 8 или 16 изтребителя?

Вицепремиерът осъзна, че не можеш да излезеш и да кажеш – искам и заплатите двойни, и самолетите - нови и да са най-скъпи

Министър Красимир Каракачанов захранил с нови идеи Комисията по отбрана за развитие на Въоръжените сили. Това става ясно от протокола на проведеното в сградата на военното ведомство заседание на комисията няколко дни преди парламентарната ваканция. Министърът разяснява на депутатите частта за отбраната от управленската програма на правителството.

Започва да се разиграва истерия по темата за модернизация на Въоръжените сили, смята министърът. И пита дали е все едно да си купиш от магазина 5 бутилки бира или 5 бутилки ракия. Защото тези 3,520 млрд. лв. за трите проекта за ВВС, ВМС и Сухопътни войски не били 3, 520 млрд. лв. Това било половината сума, т.е. за осем изтребителя, а не за цяла ескадрила, за 198 бойни машини, но не и за въоръжението им.

В този смисъл създаденото впечатление за бавене на проектите не било правилно. Всеки на моето място, посочва министърът, ще си направи сметката как да похарчи тези милиарди, „за да не ме разхождат до онази сграда с лъвовете“, т.е. да избере най-доброто, за да не бъде обществено или законово укоряван. От думите му става ясно, че няма да настоява за приемане на предложението му за нова схема за разсрочено плащане по трите проекта, а ще изчака решението на т.нар. комисия „Грипен“. Няма да изпълнява и решението на служебното правителство, което подреди „Грипен”, „Юрофайтър” и F-16. Макар че депутатите от управляващите и опозицията Таско Ерменков и Владимир Тошев му припомнят мандата на комисията, според който тя няма да му посочи за кой изтребител да води преговори.

Все пак, за да не се губи време МО е влязло в директни контакти с РСК „МиГ”. Още в началото на юли по наша покана са дошли изпълнителен директор на руската корпорация и негов заместник. Заявили сме желание да работим с РСК „МиГ” без посредници, предложили сме вариант за меморандум и очакваме съгласувателната процедура от руска страна. При добро развитие на сътрудничеството работна група трябва да дойде да огледа 15-те самолета МиГ-29, които подлежат на ремонт. Чакаме актуализиране и на лицензите на „Авионамс“ – Пловдив. Каракачанов прогнозира, че до края на септември ще имаме представа колко би ни струвал ремонтът на изтребителите. В Словакия сумата е между 7 и 8 млн. долара на самолет, което, отбелязва той, звучи много добре. Все пак министърът декларира, че е съгласен с премиера Бойко Борисов, който каза, че искаме нов изтребител. Нов, но цената трябва да е изгодна, застрахова се той.

Министърът на отбраната прави доста интересно разсъждение по този въпрос, като акцентира на позицията, че когато говорим за превъоръжаване, не бива да си представяме Българската народна армия от времето на Варшавския договор.

Министърът се пита кои биха могли да бъдат онези противници, които застрашават нашия суверенитет и националната ни цялост. Сещам се, отговаря си той, но не ги назовава. За сметка на това обаче прави извода „Колкото и да се напъвам, говорейки специално за тези страни, си мисля, че с една, две или три ескадрили, не можем да спрем техните въздушни флоти“.

След това разсъждение за характера на войната, която е възможно да водим, идват още министерски въпроси: „Каква всъщност бойна техника и способности ни трябват? Най-необходими ли са ни тези тежки бронирани машини, които сме заложили? А защо не бомбардировъчна авиация, щурмови самолети, а говорим само за изтребители?“ Каракачанов споделя с депутатите чувството си, че говорейки само за нова техника, за модернизация и превъоръжаване, забравяме възможностите, които имаме. Неотделяйки необходимия ресурс, допълнително ще ги унищожим, заявява той. И продължава с още въпроси: „С какво ще ни решат проблемът 8 или 16 изтребителя? Кой проблем точно ни решават, срещу кой противник за какъв вид бойни действия?”.

Сега не можеш да излезеш и да кажеш – абе, искам и заплатите двойни, ама и самолетите да са нови и да са най-скъпи. С това започват думите на министъра на отбраната по болния въпрос за социалния статус на личния състав. Всеки си опъва краката, според чергата, казва Красимир Каракачанов. Но определя този проблем, като приоритетен. Допуска, че до октомври и ноември едва ли ще има решение по който и да е от трите модернизационни проекта.

Все пак от въпросния протокол става ясно, че политиците имат аргументи, които биха довели процеса на модернизация до бавното бързане. В този смисъл министърът получава подкрепа от управляващите, в т.ч. от ГЕРБ. Никой не ни бута да бързаме, казва народният представител Емил Христов, който е председател на временната комисия за проучване на процедурата за избор на изтребители. Никой не ни кара да бързаме, продължава той, едва ли не утре да си купим нови самолети, които след 10 или 15 години могат да се окажат неприложими за това, което ни очаква.

Като че ли посоката е ясна. По всичко личи, че политиците ще спестят пари от бюджета за сметка на превъоръжаването на армията.

 

Да заложим на Специалните сили

“Говорим за Специалните сили, истината е, че основно трябва да заложим на Специалните сили. Дори другите Сухопътни войски, които не са механизирани, ще трябва малко от малко подобни допълнителни умения да им създаваме. Специалните сили са единствените, на които при конкурсите се явяват два пъти повече кандидати за местата. В същото време в други съединения от Сухопътни войски няма кандидати. Добре, нека да се гледа малко по-гъвкаво”, казва Каракачанов.

Коментари

Задължително поле