На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Как Вашингтон си търси белята В обозримо бъдеще няма да има възобновяване на приятелските отношения между САЩ и Русия

Протест срещу Тръмп в САЩ. Снимка ДПА/ТАСС

Коментарите на сенаторите съдържат силни преувеличения

Обезсърчавам се, като гледам как САЩ се превръщат в империята на злото. Служил съм в американската армия по време на Виетнамската война и в ЦРУ през втората половина на Студената война. Тогава имах възможността да наблюдавам отвътре как по същество прагматичната политика за национална сигурност постепенно се превръща в двупартийна доктрина и в необходимо условие за доминацията на Вашингтон. За съжаление, когато Съветският съюз се разпадна, веднъж завинаги беше пропусната възможността да се сложи край на биполярната ядрена конфронтация, която ни застрашава с глобално унищожение. Това стана, защото президентът Бил Клинтън вместо да се възползва от тази възможност, реши да унижи вече деморализираната и практически без никакъв лидер Русия, използвайки НАТО, за да я сдържа.

Лозунгът на „Американската Изключителност“ стана бойният вик на федералното правителство, което ставаше все по-неосведомено, както и за обществеността, манипулирана от медиите. Когато дойде 11 септември 2001 г., страната беше готова да се нахвърли върху останалия свят. Президентът Джордж Буш изръмжа: „В града има нов шериф – и вие или сте с нас, или сте срещу нас“. След това дойде Афганистан, след това Ирак и в дух на двупартийността демократите организираха разпада на Либия и първите сериозни битки в Сирия.

Днес, ние виждаме САЩ, как почти всяка седмица заплашват Иран и нарушават споразуменията за контрол над въоръженията с Русия, като същевременно подкрепят разполагането на американски сили в Сирия, Ирак, Афганистан, Сомалия и на места като Мали. 800 американски военни бази са разпръснати по целия свят, докато основните врагове на Вашингтон – Русия и Китай – имат съответно само една и нито една.

Никога досега в живота ми САЩ не са били толкова войнстващи. При това, те нямат нито един враг или комбинация от врагове, които действително да заплашват територията на САЩ или техните жизнени интереси. Венецуела е заплашена от инвазия, главно защото се намира в западното полукълбо и следователно подлежи на проконсулската власт на Вашингтон. Вицепрезидентът Майк Пенс обяви в Съвета за сигурност на ООН, че Белият дом ще свали от власт президента на Венецуела Николас Мадуро, за предпочитане чрез дипломация и санкции, като заяви, че „всички възможности са на масата“. Пенс предупреди, че Русия и другите приятели на Мадуро трябва да напуснат страната или да приемат последствията.

Развитието на САЩ като враждебна и донякъде непредсказуема сила не остана незабелязано. Русия призна, че войната идва и подобрява въоръжените си сили. Според някои оценки, армията й е по-добре оборудвана и по-боеспособна, отколкото армията на САЩ, която харчи почти десет пъти повече за отбрана.

Иран също модернизира отбранителните си способности и те са впечатляващи. Сега, след като Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение с Иран и наложи на тази страна още по-жестоки наказателни санкции, наскоро обяви, че иранските въоръжени сили са „чуждестранна терористична организация“, която следователно подлежи на нападение от американските военни по всяко време и е ясно, че следващата стъпка ще е война. Сега САЩ искат глобална забрана за всякакви покупки на ирански петрол. Редица страни, включително и номиналният съюзник на САЩ – Турция, заявиха, че ще игнорират тази забрана. И ще бъде интересно да видим какво възнамерява да направи американският флот, за да я гарантира или какво ще направи Иран, за да наруши тази блокада.

Но дори и с всички тези ужасни решения, взети в Белия дом, има една организация, която е много по-луда и може би дори по-опасна. Това е Конгресът на САЩ, който е законодателен орган, и положително се възприема само от 18% от американците.

Един от проектозаконите, който от самото начало беше озаглавен „За защитата на американската сигурност от Кремълските Актове на агресия през 2019 г. (Defending American Security from Kremlin Aggression Act, DASKA)“, е с номер S-1189. Този законопроект беше внесен в Сената, който „… ще изисква от държавния секретар да определи дали Руската федерация трябва да бъде определена като спонсор на тероризма и дали спонсорираните от Русия въоръжени сили в Украйна трябва да бъдат признати от чуждестранни терористични организации“. Законопроектът се спонсорира от републиканския сенатор Кори Гарднър от Колорадо със съавтор демократа Робърт Менендес от Ню Джърси.

Текущата версия на законопроекта беше представена на 11 април и съвсем не е ясно каква подкрепа може да спечели. Но фактът, че този законопроект изобщо се появи, трябва да засяга всеки, който смята, че основният интерес в света е да се избегне директното военно противопоставяне между САЩ и Русия.

В съобщение за пресата Гарднър, който отдавна настоява Русия да бъде включена в списъка на държавите, спонсориращи тероризма, описва февруарската версия на законопроекта като „… всеобхватно законодателство, което се стреми да засили икономическия, политическия и дипломатически натиск върху Руската федерация в отговор на руската намеса в демократичните процеси в чужбина, върху злонамереното влияние в Сирия и върху агресията срещу Украйна, включително в Керченския проток. Законодателството създава всеобхватна политическа реакция за подобряване на позицията на американското правителство в борбата срещу агресията на Кремъл чрез създаване на нови политически органи за координиране на киберзащитата и санкциите. Законопроектът подкрепя НАТО и не позволява на президента на САЩ да напусне Алианса без това да е гласувано в сената. Това също така увеличава санкционния натиск върху Москва за намесата й в демократичните процеси в чужбина и продължаващата агресия срещу Украйна“.

Съавторите на февруарската версия на законопроекта са Менендес, демократката Жан Шахин от Ню Хемпшир, демократът Бен Кардин от Мериленд и републиканката Линдзи Греъм от Южна Каролина. Това показва, че за днешния Вашингтон провокирането на война наистина е двупартийно.

Гарднър отбелязва, че „Русия на Путин е престъпен режим, който е обсебен от подкопаване на международното право и унищожаването на либералния глобален ред под ръководството на САЩ“. Менендес отбеляза, че „преднамерената парализа на президента Тръмп пред лицето на агресията на Кремъл достигна точката на кипене в Конгреса“. Греъм добави, че „нашата цел е да променим статуквото и да въведем смислени санкции и мерки срещу Русия на Путин. Неговата задача е да изгради бариера пред намесата в изборния процес в САЩ и да спре тази намеса, да спре кибератаките върху американската инфраструктура, да премахне Русия от Украйна и да спре усилията й в създаването на хаос в Сирия“. Кардин добави: „Конгресът продължава да играе водеща роля в защитата на националната сигурност на САЩ от продължаващата руска агресия срещу демократичните институции у нас и в чужбина“. А Шахин отбелязва, че „този законопроект се основава на предишни усилия на Конгреса да привлече Русия пред правосъдието за нейното войнствено поведение към САЩ и за нейната решимост да дестабилизира нашия глобален световен ред“.

Коментарите на сенаторите, разбира се, съдържат силни преувеличения, а понякога и напълно неверни твърдения за това, което се случва в света, но те показват колко невежи могат да бъдат американските законодатели. Освен това сенаторите пренебрегват факта, че определението за предполагаемите „сили на Кремъл“ за „чуждестранни терористични организации“ е равносилно на обявяване на война срещу тях от страна на американските военни. Като се има предвид, че лицемерното определяне на Русия като „държавен спонсор на тероризма“ е достатъчно лошо само по себе си, въпреки, че то не е вярно. Но истинската вреда идва от самото съществуване на законопроекта. Той ще засили подкрепата на твърдите привърженици от двете страни, и ще гарантира, че в обозримо бъдеще няма да има възобновяване на приятелските отношения между Вашингтон и Москва, което е лошо и за двете страни.

Остава да се отговори на въпроса, дали този законопроект може да се приеме като непреднамерена и непредсказуема последица от вземането на неразумни решения. Или може би е нещо по-зловещо, в което участва корумпираният конгрес и президентската администрация.

 

* Авторът Филип Джиралди (Philip M. Giraldi) е бивш сътрудник на военното разузнаване и ЦРУ, експерт в областта на борбата с тероризма, работи около 20 години в Турция, Италия, Германия и спания. От 1989 до 1992 г. той е бил ръководител на резидентурата на ЦРУ в Барселона. Той е един от първите американци, които влизат в Афганистан през 2001 година. Говори испански, италиански, немски и турски. В момента е изпълнителен директор на Съвета за национални интереси (Council for the National Interest).

(От svpressa.ru, превод за Труд – Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. По стар изпитан, но много тенденциозен, изтъркан и мухлясал начин в руските медии се печатат единствено и само лигави хвалебствия за хунтата (Окупирахме Крим, Сирия, Венецуела! Браво! Урррааа!) и критики на Запада от всички възможни източници (Уууу! Дюуу! Ние сме най-великите на всички времена!)

 2. До горните два капута. Подкрепяйки сащ подкрепяте убийци. Ставате съучастници. Знам че няма нищо в кратуните ви и няма да го разберете но вече ви е казано

  1. Русия не се различава по нищо от САЩ в отдела убийци. Само дето няма техните технически възможности иначе щеше дори да ги надмине.

  2. В августе 2014 года на кладбищах под Псковом начали хоронить десантников, погибших при неизвестных обстоятельствах. Когда выяснилось место гибели — ​Донбасс, где Россия официально никаких боевых действий не вела, когда журналисты узнали имена убитых, командование приказало посбивать таблички с крестов. Десантники, выполнявшие приказ Родины, стали безымянными и безродными, погибшими неизвестно как и за что. В 2018 году «Новая» еще раз побывала на этих кладбищах. Там появились новые могилы военных — ​с именами, датами и даже символикой десантуры. Уже никто ничего не скрывал, потому что стало бессмысленно. Да и не скроешь такое количество убитых. По надписям на памятниках было ясно, что гибли они уже не только в Донбассе, где «нас нет», но и в Сирии, где «мы есть». Но одно оставалось непонятно по-прежнему: гибли — ​на чьих войнах? За что?

   1. Прав си! Грешка еъ, че демократите в москва чакат и се правят на мирни!
    Трябваше да пратят армията с много танкове и ракети в сирия, за да смажат бързо евроатлантическите ислямисти.
    Също и за донбас да се заяви ясно, че интересите на руснаците ще бъдат отстоявани във всяка гочка на земното кълбо. Ако трябва и с оръжие. Също като янките.

 3. Браво на путин, че не е отрепка кат горбачов и пиянде кат елцин.
  Затова хората в русия си го обичат, а враговете му газ пикаят. Инак всеки човек е длъжен да се изходи върху нашите слабоумни отрепки на партайфюрера от конрад аденауер….

 4. Агресията на Запада против Русия може да я разберем лесно. Запада загива, отива в шанеца, там знаят прекрасно това. Знаят, че още в този век на Русия е отредена ролята да поведе човечеството. До сега всеки разумен човек вижда, че от Запада и САЩ извират само злини за човечеството. Колкото и да не им се иска на некои -к-а-в-а-л-и-, ще им се наложи дда се примирят.

  1. Можеш тия идиотии да си ги повтаряш преди лягане, за да се чустваш добре : артри та и т. н., но от това те няма да станат верни. Само демографията на Русия да погледнем, тя изчезва по-бързо. За хронично лошото й икономическо развитие и недоимъка на мнозинството и корупцията, която задушава всеки прогрес и от която вие русофилите се оплаквате, когато стане дума за други, да не говорим. Русия върви уверено по пътя на СССР.

   1. Тревожи се за демографията на България, защото за 30 години заради Запада и техните подлоги айдуци, населението стана 6.5 млн. от 9.5 млн.

    1. Аз се тревожа, но самата мисъл да сравняваш България с Русия, показва колко тя е зле. А демографията се срина още при любимия ви Тодор Правешки. Още тогова имаше термин „селища със затихваща функция“ . Правешките комунисти затриха селото, не „демокрацията“ Сега берем плодовете на това , което те посадиха.

     1. Ти си слабоумна безродна отрепка … пий си хапчетато…

  2. Za tova li vseki bega kım umiraşiyat vmirisan ZAPAD …KOLKO sİRİYSKİ, aVGANSKİ…NEGARSKİ BEJANTSİ İMA V MOSKVA…PÇELATA ktsali vırhu felezoto …ili KALAŞNİKOV …tozi vıpros go zadade edin moy DRUGAR MİTKO na okrıjniya prokuron na VARNA …PREZ 1975 GODİNA…

 5. Това с Русия срещу САЩ си е политическа шоу програма, в която винаги трета страна го отнася с размерите на холокост. Двете супер сили са в тясно сътрудничество целящо контрол над останалия свят. Принципа е „разделяй и владей“ а „войната“ винаги на чужда територия.

  1. Русия не е суперсила. Русия е Горна Волта с ракети, също като СССР и нея ще я постигне същата участ

 6. Няма как най-мощната държава в света „да си търси белята“. Формулировката прилича на джафкането, на пуделче, като види някой дог или овчарка. А иначе американците си имат трески за дялане, особено при лбимеца на руските хакери- Тръмп.

  1. Пий си хапчетата… още живееш в миналото кат дъртия партиец – баща ти, …

   1. Ти си специалиста по хапчетата. И явно пиеш само руски, защото не ти помагат.

 7. Това е само началото на края на американската империя , тя вече уверено върви по пътя към световното бунище , империята на злото вече започва да агонизира !

  1. Това го повтаряха непрекъснато и правешките политагитатори, а то взе, че сесерето сe сгромоляса, а САЩ не само останаха невредими, но станаха по-мощни.

 8. Мили приятелю, Блъсков ,

  Непоправима трагедия
  Ме уби

  “ баретата“ да бе сега,
  да съм сложил край
  на мото присъствие
  В тоэи грешен эемем РАЙ

  С раэбито сърце,
  желая на фоби и фили,
  да са эдрави и щастливи, от сърце

  Обичате се деца,
  Фоби и Фили,
  Винаги и сега,

  Эащото непоправимато
  се появява внеэапно,

  БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЭДРАВИ

  От онэи красив,
  млад,эдрав,прав, корав,
  Сержант
  от Стрямската дивиэия

 9. Драги Фоби и Фили,
  бъдете дружни,
  неэавистлви
  и щастливи….

  А ЩАСТИЕТО ЕДНО
  когато виждаш
  ЛЮБИМИЯТ СИН
  ПО СЪЩЕСТВО

 10. …А щастието е едно,
  когато любимите са със теб
  материално, по същество…

  Ако ли не…да пожелавме,
  на живите да са щастливи
  И ДОБРЕ…

  С эа Вашитконските
  и Московски истории

  Човечествето си чете
  като стари , стари истори

 11. …А щастието е едно,
  когато любимите са със теб
  материално, по същество…

  Ако ли не…да пожелавме,
  на живите да са щастливи
  И ДОБРЕ…

  С эа Вашитконските
  и Московски истории

  Човечествето си чете
  като стари , стари истори

  t

 12. Вашингтон не търси собствената си беля,а собствените си интереси. Той търси белята на другите страни по света.

 13. MIR BRATJ!EDINSVENATA ,,DOBRA NOVINA,,E ,CHE NITO EDNA IMPERIJ IMA BADESHE!ISTORIJTA
  GO DOKAZA KATEGORICHNO!NITO EDNA!I PRICHINATA E V NEINIJT XARAKTER,A NE CHE NIE SME
  SE PRISAEDINILI,KAM EDNA ILI DRUGA,KAKTO SMJTAT NJKOI PROFANI! I KOLKOTO E PO-TEXNOL
  OGICHO RAZVITA,TOLKOVA I PO-BARZO SE RAZPADA EDNA IMPERIJ!TOVA E,,ZAKON BOZI,,!

 14. ТОЙ СИ ЭАМИНА МЛАД И ЧИСТ,

  БЕЭ ПОДЛОСТ В ЖИВОТА

  И НЕНАРУГАН ОТ ФОБИ И ФИЛИ

  В ЖЕСТОКАТА ЭЛОБА В ЖИВОТА

  БОГ ПОМИЛУЙ

 15. Американофилията е национално предателство каза:

  Краварските тролове осраха форума пак

 16. BOG izpraşta yragani…tayfuni…smerçove kogato reşi da nakaje AMERİKA….kogato BOG reşi da nakaje drugite …izpraşta AMERİKANTSİTE….

 17. Грешиш, приятелю, уви,
  Не пожелавам на твоите Деца
  Такива элокобни, съдбини…

  БОГ ПОМИЛУЙ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.