Как да изтъргуваме коронавируса

Епидемията влияе на глобалната икономика

След като властите овладеят огнищата, пазарните настроения бързо се възстановяват

Акциите на авиокомпаниите спаднаха

Алчността и страхът са ин и ян на инвестициите. Изблиците на тревожност понякога изкарват от релси дългия подем на пазарите на акции. Периодите на търговско напрежение обаче, страхът относно растежа в Китай, затягането на паричната политика от централните банки и кризите в здравеопазването се оказват сравнително къси.

На този етап преценката как епидемията от коронавирус ще се развие и евентуално ще повлияе върху глобалната икономика е спекулативно упражнение. Това е преди всичко човешка трагедия, тъй като броят на смъртните случаи нараства, а градове са поставяни под карантина.

Все пак има потенциално сериозни икономически, корпоративни и пазарни съображения. Вирусът предизвиква доста типична реакция на финансовите пазари, която се фокусира предимно върху сектори и компании, които се считат за най-уязвими на риска от скорошен шок на растежа в Китай. Акциите и облигациите на авиокомпаниите, фирмите за луксозни стоки, отдих и пътувания, банките и добивните предприятия спаднаха през последната седмица, тъй като инвеститорите се безпокоят за китайското търсене на потребителски и индустриални стоки.

Глобалните компании със значителни приходи, обвързани с Китай, са под най-голям натиск. Производителите на автомобили, технологичните и потребителските групи, разчитащи на веригите за доставка в Азия, ограничават част от своите операции.

Инвеститорите се насочиха към обичайните убежища - злато и висококачествени държавни облигации, странейки от някои от по-спекулативните залози в последно време, като високодоходни валути на развиващи се държави и енергиен дълг. Това разбъркване на пазарните карти не доведе до голям спад на акциите по света, като индексът MSCI World се понижи само с около 3 на сто от пика си през януари. Това не е изненадващо. В миналото, след като властите вземаха контрол на вирусните огнища, пазарните настроения бързо се възстановяваха.

Опитът на инвеститорите от предишни пазарни сътресения е, че секторите, които днес изпитват най-голям натиск за продажби, би трябвало да поведат при евентуалното възстановяване, докато държавните облигации и златото ще се разделят с натрупаните напоследък печалби. Този вероятен сценарий означава, че дългосрочните инвеститори имат възможност да коригират своите портфейли и да се възползват от по-евтините цени в определени области на пазара.

Картината не беше изцяло розова и преди да се появи коронавирусът. Имаше много скептицизъм по отношение на вероятността за стабилен икономически отскок, съдейки по скорошния модел на търговия с акции и държавни облигации. Компаниите със силен ръст на приходите и солидни печалби поведоха последния етап от подема при акциите, оставяйки зад себе си икономически чувствителните и по-евтините акции. Това предполага предпазливост. Друг важен измерител на бъдещите очаквания за растеж - доходността на държавните облигации, започна да спада в края на декември - тенденция, която през миналата седмица се засили.

Богатите на кеш инвеститори със сигурност биха искали да видят голяма корекция при най-надеждните и бързорастящи компании, но резкият спад в доходността през последната седмица на практика представлява облекчаване на финансовите условия. Това вероятно ограничава мащаба на евентуалното оттегляне от акции с “качество” и “растеж”, докато финансовите отчети на компании като Apple, Amazon и Microsoft през миналата седмица илюстрираха тяхната сила да генерират пари.

В продължение на дълго време качествените акции се представяха добре и остават скъпи, тъй като световната икономика продължава хода си, а доходността е все още ниска. Когато става въпрос за по-евтини акции - на базата на мерки като съотношението цена/балансова стойност, инвеститорите ще бъдат в най-добра позиция, ако изчакат да видят какъв стимул ще дойде от Китай. Това ще определи дали купуването на спада е само краткосрочна стратегия, или нещо по-определено, което би оправдало добавянето на повече циклични акции обратно в портфейла.

Коментари

Задължително поле