Как да си изберем нов телевизор

 

От най-старите до най-новите телевизори

Всички имаме телевизори в домовете си. Някои от нас разполагат с телевизори, закупени още от техните родители, на други са им останали телевизорите на предишните собственици на новия апартамент, а има и хора, които са си купили телевизорите сами. Ако поискаме да си вземем нов телевизор, трябва да направим обобщено проучване на пазара. За любознателните то може да включва и историята на телевизорите, като така научат повече за тяхната еволюция от най-старите до най-новите модели и технологии.

Ако все още домът ви не е оборудван с телевизори, ще трябва да преминете през процес на избор от безкраен асортимент от модели. През този процес на подбор ще осъзнаете, че отвъд дизайна, който понякога е много сходен, телевизорите имат различни спецификации и възможности, които се предлагат, разбира се, и на различни цени.

Със сигурност, много от нас познават най-старите видове телевизори (които все още можем да намерим на пазара). Става дума за телевизорите с електронно-лъчева тръба, които заемат доста място и с които много от нас са свикнали от деца. Заедно с напредването на технологията на телевизорите, самите те станаха изключително достъпни по отношение на цената, но така или иначе са заменени в много домове от по-нов вид телевизори.

Следващите телевизори,  които направиха особено впечатление на пазара, бяха LCD. Първо, те се нуждаят от по-малко пространството, понеже имат тънък дисплей, покрит с панели от течни кристали, които използват външни източници на светлина, за да създадат изображението. Технологията стигна още по-далеч, създавайки LED телевизорите, които заменят флуоресцентни крушки на LCD с LЕD. Тези телевизори имат дори още по-тънки екрани и са на достъпни цени, поради което те са най-търсените телевизори на пазара.

Плазмените телевизори направи LCD технология на пух и прах, понеже разполагат с два стъклени листа, между които има смес от газове. Именно тези газове осветяват пикселите на екрана, когато премине електричество през тях. Технологията на тези телевизори е доста подобна на технологията, използвана в електронно-лъчевата тръба. Струва си да се отбележи, че тези телевизори предават много добре естествените цветове, което също е една от силните страни на старите CRT телевизори –  или телевизорите с фуния отзад. И не на последно място, имаме вече OLED телевизори, които са най-новите модели, но те са и най-скъпите такива устройства в момента. Тези телевизори използват органични светодиоди, консумиращи до 40% по-малко ток и не изискват източник на светлина, тъй като дисплеят съставен от органични компоненти излъчва светлина, когато влезе в контакт с източника на електричество.

В заключение можем да кажем, че благодарение на пазарната икономика днес намираме телевизори на цени за всеки джоб, като всички са с високо качество и имат супер реалистична картина, защото какво можем да искаме от телевизорите, ако не да бъдат свързани с реалния свят? 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии