Как Лозан Панов се опитва да заобиколи Антикорупционния закон

ВСС не може повече да e пасивен наблюдател на систематичното посегателство над върховенството на правото

Миналата седмица се разбра, че номиналният (председател) на Върховния касационен съд Лозан Панов е глобен с 1000 лв. от Сметната палата заради отказа му да подаде имуществена декларация за 2016 г. С това си действие Панов e нарушил разпоредбите от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД).

И това далеч не е всичко!

Парадоксално е, но т.нар. „съдия № 1” е решил да обжалва наказателното постановление пред... Софийския районен съд. Делото вече е разпределено на съдия. Той е поставен в ситуация да решава казус, по който страна се явява не просто съдия от по-горна съдебна инстанция, но и член по право на кадровия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Като председателстващ Съдийската колегия на ВСС, Лозан Панов може да има решаваща роля за бъдещото кариерно израстване на съдията, който трябва да разглежда делото по неговата жалба. За всеки магистрат, а и за близо десет хиляди служители на съдебната система, подобен прецедент, като спретнатия от „председателя” на ВКС, досега е бил немислим. Но той се случва, тук и сега. За пореден път Панов злоупотребява с правомощията си. Решението му да не плати 1000-та лева глоба и да я обжалва по съдебен ред, всъщност би трябвало да доведе до отвод на над 2000 съдии у нас, защото те, в една или друга степен, могат да се окажат в зависимост от т.нар. „съдия № 1”.

Вестник „Труд” знае името на съдията, който трябва да реши спора между Сметната палата и Лозан Панов. Знаем, че този магистрат е в деликатна ситуация, защото ако реши казуса в полза на санкциониращата страна, може да бъде нарочен от компрометирани съдии, известни като „есесовците” на съдебната система. Ако го реши в полза на санкционирания, то ще тегне съмнението, че го е направил, за да си осигури сигурно и бързо кариерно израстване. Този съдия няма никаква вина, че се намира в тази абсурдна ситуация, но вина в случая има! И тя е на опозорилия институцията Върховен касационен съд - Лозан Панов.

Това, оказва се обаче, отново не е всичко.

Още когато на 16 юни 2017 г. стана известно, че Лозан Панов е единственият член на тогавашния Висш съдебен съвет, който не е спазил изискването и не е подал декларация пред Сметната палата, мнозина допуснаха, че това е от недоглеждане. После се оказа, че Панов умишлено е отказал да спази законодателната уредба, като се оправда с нововъведението от миналата година, според което магистратите подават декларациите си пред Инспектората към ВСС. Само че за Панов, както и за главния прокурор, за председателя на ВАС и за членовете на ВСС, законодателят е предвидил да подават декларациите си на две места - пред Сметната палата и пред Инспектората към ВСС. Цацаров, например, беше пропуснал срока да го стори пред ИВСС, за което беше санкциониран с 300 лв. Главният прокурор, разбира се, не постави себе си над закона, той не обжалва наказателното постановление, сигурно точно, защото би дал изключително негативен знак към правосъдието - обвинител № 1 да използва съдебната система, за да оправдава собствената си грешка. При Панов случаят е точно обратният и изниква въпросът –

защо го прави?

Мнението на юристи, с които вестник „Труд” разговаря, е категорично – неподаването на декларацията, последвано от атакуване на наказателното постановление и евентуалната негова отмяна по съдебен път, се прави, за да се избегне проверка по реда на новия антикорупционен закон, при това не за минал период, а за бъдещ. Едно от новите правомощия на антикорупционния орган е задължителното осъществяване на насрещни проверки, т.е. установяване – дали посоченото в имуществените декларации съответства на доходите на задълженото лице.

С влизането в сила на новия закон, дирекцията „Публичен регистър”, която досега беше в Сметната палата, влиза в новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Очевидно и целта на номиналния (председател) на ВКС е точно тази - да продължи да се поставя над закона, като и занапред отказва да подава имуществена декларация, освен пред ИВСС.

Там в качеството му на „съдия № 1”, несъмнено Панов има възможност за влияние. Най-малкото, защото част от инспекторите в ИВСС са магистрати, които след края на мандата, ще се върнат в системата и вероятността да бъдат снизходителни спрямо Панов не е за подценяване. Така се оказва, че упорството на Лозан Панов, единствен от целия състав на ВСС, да не подаде декларацията си пред Сметната палата, изобщо не е случаен ход, а се касае за умишлени действия, с цел заобикаляне на възможността от проверка от новата антикорупционна комисия.

И въпреки всичко, Панов не е калкулирал всичко до край. Първо – според новото антикорупционно законодателство, ИВСС и КПКОНПИ (абревиатурата на новата комисия) могат да си взаимодействат, като обменят информация за проверяваните лица. Второ – КПКОНПИ може да бъде сезирана за действията на Панов, с които умишлено и целенасочено се пречи на независима проверка на имотите и доходите, неговите и на съпругата му, от държавен орган, който е извън съдебната система и върху който той не би могъл да окаже давление. Трето – освен глобата, която вече Сметната палата му е наложила, още миналата година, би трябвало да е стартирала и пълна данъчна ревизия на „председателя” на ВКС от Националната агенция за приходите и дори от финансовото разузнаване към Държавна агенция „Национална сигурност”.

Дори това не е всичко...

Вероятно, за да не остави никакво съмнение за зависимостта си от олигархични кръгове и тяхната роля в съдебната система, Панов се е обърнал към един определен адвокат, който да го представлява по делото срещу Сметната палата пред Софийския районен съд. Става въпрос за адвоката, получил най-много грантове у нас, за свързания с олигархичния кръг „Капитал” Александър Кашъмов. За обвързаността на юриста с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев говори фактът, че това е адвокатът, който бива търсен за мнение почти ежедневно от поръчковите издания „Капитал” и „Дневник”. Адвокатът, който присъства на всевъзможни сбирки, организирани от Прокопиев и/или от хибридната мрежа на грантовите НПО-та.

По всичко изглежда, Панов сам е решил да потвърди написаното в стенограмите от тайните сбирки на задкулисието ”Арго”, когато Прокопиев и провалените политици Радан Кънев, Христо Иванов, грантови журналисти, щатни протестъри и други добре известни муцуни, са обсъждали издигането на т.нар. „председател” на ВКС за президент на задкулисието на изборите за държавен глава в края на 2016 г. С темпото, с което Панов е тръгнал да сваля всички маски, следващата стъпка остава да бъде и тази, свързана с биографията на съпругата му Елизабет и най-вече тайнствената причина, заради която провалилият се като правосъден министър Христо Иванов я нарича „Черен лебед”. Факт, който се превръща в непреодолима пречка пред номинирането на Панов за кандидат на олигархичното задкулисие.

Действията на Панов вече не оставят никакви съмнения за целите, които той преследва, а именно – осигуряване на индулгенция за подсъдими олигарси, саботаж на борбата с корупцията, посредством лични действия и чрез употреба на ВКС за атакуване на законодателни поправки, насочени именно към противодействие на злоупотребите на властимащите и техните лобистки кръгове, продължаване на кампанията по ерозиране на доверието в правосъдието, с цел овладяването на всяка възможна ръководна позиция в системата.

Панов няма как да не си дава сметка, че с поведението си, което демонстрира по отношение на Сметната палата, а вече и към Софийския районен съд, а всъщност и към всички държавни институции, които са ангажирани с противодействието на корупцията и конфликта на интереси като ИВСС, Антикорупционна комисия, прокуратурата, той не би могъл да остане повече на поста председател на ВКС и един ден, ако се намираше в Румъния. Лично неговата „приятелка” Лаура Кьовеши щеше да му постави белезниците, ако в Букурещ Панов разиграваше подобни позорни за правосъдието на Република България хибридни акции, които целят спасяването на „Черния лебед” и него самия.

Ако добавим и публичното назоваване на тежките нарушения, допуснати от Панов, от досегашния му заместник Красимир Влахов в мотивите към неговата оставка като ръководител на Гражданската колегия на ВКС, то няма никакво основание, настоящият Висш съдебен съвет да продължи да бездейства, да остане пасивен наблюдател и да си затваря очите пред систематичното посегателство над върховенството на правото, извършвано умишлено от номинала (председател) Лозан Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари