Почина голямата актриса Стоянка Мутафова

Иран обвини Франция, Великобритания и Германия в лъжа за ракетната му програма

Как блондинка моли да й пуснат интернета?

Бус удари трамвай на столичния бул. „Ботевградско шосе”

Мръсен въздух над София и тази сутрин

Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Британски милиардер дари 1 млн. паунда за кампанията на Борис Джонсън

Елица Бонев влезе в супер холивудски сериал

САЩ пращат още 7000 военни в Близкия изток за възпиране на Иран

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на река Йордан

КАТ стартира засилени проверки за студентския празник

Среща Русия-Украйна-ЕС за газа може да се проведе следващата седмица

Найджъл Фарадж: Моята партия създаде Борис Джонсън и той ще победи

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Как морският ни флот победи турския “Хамидие” Загадките на българското морячество – втора част

Руски миноносец се взривява от българско минно поле

Осем месеца проф. Божидар Димитров гостуваше всеки петък на страниците на „Труд“ със своята авторска рубрика „Политически разкопки“, в която разказваше любопитни моменти от историята, и правеше паралели с исторически събития.

Преди да почине внезапно на 1 юли, историкът предостави на редакцията ни последните си материали. Те са свързани със загадките на българското морячество – в три части. Миналия петък ви предложихме първата част, а днес вие – читателите на „Труд“, ще имате ексклузивната възможност да прочетете втората част.

След Освобождението първата грижа на българските правителства е да решат да имаме ли флот или не. Ситуацията в Черно море ни изправя пред два огромни флота, потенциални съперници – Турция и Русия, които ние никога не можем да настигнем като численост, поради липсата на съответните средства. И руси, и турци имат десетки леки и тежки крайцери, ескадрени миноносци и т. н. Затова се решава постепенно, макар и късно, чак след 1904 г. да изработим дефанзивна тактика за отбрана на 400-те километра Черноморие, което притежаваме.

И решаваме да направим това чрез миноносци. Поръчваме шест миноносеца във Франция от фирмата „Шантелие е Ателие дьо ла Жиронд” като сред тях е и крайцерът „Надежда”. Миноносците са 99-тонни, т.е. по-малки от ескадрен миноносец, но са въоръжени с две торпедни тръби и имат определен радиус на действие извън Варна, където са дислоцирани постоянно. На Дунав ни остават няколко корабчета от катерния флот по време на освободителната война и ние ги използваме доста интензивно. Естествено, те не са сериозна бойна сила. Но към тях не прибавяме нищо ново. Взимаме мерки да защитим крайбрежието чрез брегови батареи, но до началото на Първата световна война такава имаме само във Варна. Ето идва решителният час за българския военно-морски флот.

Започва Балканската война. Турция притежава няколко броненосеца и с тях пристига пред нашето Черноморие. Гърми, но в интерес на истината, не гърми по населени места, които са изцяло с дървени къщи и ще пламнат като факли – Созопол, Бургас, Поморие, Несебър, Варна, Каварна, Балчик и т. н. Турците гърмят само по фаровете и им остава да разрушат няколко. Малцина знаят, че те са техни, но през 1908 година при обединението на България ние сме ги откупили.

Една от задачите на турския флот е да прекарва оръжие през боеприпаси, закупени в Германия и Австро-Унгария през Румния и оттам с транспортни кораби да ги кара в Истанбул. Българските миноносци успяват да излязат в една ноемврийска нощ и да торпилират един от турските броненосци „Хамидие”. Запазени са кадри дори с потънала палуба под вода – над водата стърчат само мачтите, комините и оръдейните кули. Броненосецът е откаран на буксир в Истанбул. Това признаваме за голяма и единствена победа на българския флот. Всъщност има и други победи, с които поради близки връзки със Съветския съюз, смятан за наследник на Русия, ние не обичаме да се хвалим. Кои са те?

В Първата световна война на българско минно поле, направено със собствени мини – тип „Винаров”, се натъква руски ескадрен миноносец. Корабът се взривява и потъва. Това е истинска победа, а не е само повреда на вражески кораб, какъвто е случаят с „Хамидие”. Загиват няколко десетки моряци, включително и командирът на кораба. Има една трогателна сцена – трупът му е изхвърлен на брега на днешния къмпинг „Градина”. При него пристига негов съученик от Петербургското военно училище командир на кораб, който плаче и прегръща трупа му, но какво да се прави. Бойното знаме на този миноносец в момента се намира във Военноисторическия музей. Няколко по-малки кораби също са потопени от българския флот, а един влекач е пленен край нос Калиакра.

След Първата световна война, съгласно Ньойския договор, ние нямаме право на военен флот, на авиация, както нямаме право и да имаме военноморско училище. Естествено, държавната власт търси начини как да заобиколи тези постановки. Корабите – шестте миноносеца, са обявени само за санитарни и пощенски и така успяваме да ги запазим от нарязване. А когато отпадат клаузите от Ньойския договор от 1938 година, успяваме да ги пригодим вече като бойни кораби в състава на флота. Що се отнася до Военноморското училище, в Созопол се изгражда днешното прекрасно морско училище. Всъщност, то е маскирано като рибарско и подготвя освен риболовни капитани и специалисти, и военноморски кадри.

Крайцерът „Надежда” го губим, защото през 1918 г. го изпращаме за ремонт в Севастопол, но екипажът се вдига на бунт. Естествено, един английски крайцер потушава бунта, тъй като капитанът на кораба Борис Стателов успява да обезвреди оръдието на крайцера и крайцерът си остава там. По-късно обаче е нарязан за старо желязо от болшевиките.

С тези шест миноносеца ние влизаме в навечерието на Втората световна война. Купуваме от Холандия допълнително два торпедни катера „Пауърс”, които непрекъснато се повреждат, и свършват малко работа. Шестте миноносеца конвоират военни кервани, тоест транспортни кораби, които пренасят оръжие и в Черно море за Одеса и Севастопол, и за Босфора, където ги поемат вече италианци и германци за Егейско море. Но един от тях загива. Корабът „Строги” се преобръща през 1942 г. край нос Акра близо до Черноморец и 19 моряци загиват. Днес там има скромен паметник, възстановен неотдавна, и всеки, който иска, може да се поклони на нашите моряци. Друг от миноносците се взривява от пренасян като личен багаж каменарски барут и т. н. Корабът „Дръзки”, който стои днес във Военно-морския музей, всъщност е един от оцелелите бракувани миноносци. „Дръзки” е между загиналите и днес едно оръдие, една димна тръба, табелите с името и някои други запазени елементи на оригиналния „Дръзки”, извадени от водолази, са монтирани на бракувания „Строги”. И така той е превърнат в кораб-музей „Дръзки”.

След Втората световна война военноморският ни флот се обогатява с ескадрен миноносец и две подводници. Последната „Слава” беше бракувана неотдавна – преди година-две. И съдбата й засега е неизвестна. Едни предлагат да се нареже и да стане музей. Внесени са и първо торпедни катери, след това по-големи катери, пак торпедни, след това ракетни катери с водоизместимост от 215 тона, имаме ескадра преследвачи на подводници и флотилия „тралци” за чистене на морското дъно от мини. Имаме и десантни кораби, които могат да поемат до 3 танка и 200-300 войници. За съжаление този флот след „реформите” в армията беше почти напълно унищожен. Сега това, което може да се види във военноморска база „Атия”, са освен няколко десантни кораби и две фрегати, купени на старо, ако не се лъжа от Белгия, на цената почти на нови.

Изглежда, хубави комисиони са играли при тяхната закупка. Когато един от тях, носил гордото име „Дръзки”, трябваше да отиде да помага при охраната на либийските брегове в рамките на НАТО, се оказа, че няма генератор да запали двигателите си. Двигателят беше стационарен на брега на Атия и трябваше, след като запали двигателите, те повече да не спират. Причината – нямаше как да ги запалят в открито море. Слава Богу, най-лошото се размина, изпълнихме си дълга, както се казва, към НАТО. Сега строим корвети в нашата корабостроителница – това е напълно по възможностите ни, защото корветите не са голям кораб. А ние имаме опит – във Варна сме произвеждали 100-хилядни танкери от типа на „Хан Аспарух”.

(Другия петък следва трета последна част – за гражданското корабоплаване)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. Ще липсва на цяла България този Човек !!

 2. Да Емиле, ще ни липсва. Той е истински българин! А за поганците…….били сме ги и пак ще ги бием, зщото са османски БОКЛУЦИ!!

 3. Bg 6e se udavi s turska sperma skoro , poemam samo ryazani karabini !!!!!!!

  1. Lenche, turcite samo u dupeto go karat – za kef, otpred samo za deca, a spermata kadankite polzuvat za krem za litce

 4. Да бе да, ,бихте ги -цели 500( !!!!)и кусур години! Глупак!

  1. Одрин, Одрин, Одрин! Само намесата на Великите сили и Русия сред тях, спасяват падането на Истанбул ..

 5. Какво бе изрод мюсюлмански?Кефиш се на турското робство,което иначе отричаш?Злорадстваш,ислямско миризливо Л.А.Й.Н.О ?Ето,че си призна за 500-те години!Точно за това сме горди,че през 1912 г. ви го върнахме тъпкано!Друг е въпросът защо ви оставихме да живеете след Освобождението!Ако си поне малко човек и имаш достойнство,ще се отречеш от османското срамно минало!Но ти го считаш за „славно“!?Това вече е цинизъм!Да убиваш наред,да изнасилваш ,да грабиш всичко наред-жени,деца,земи,имоти,къщи,държавата ни,да поругаваш религията ни-това ли ти е гордостта ,бе делиормански?Както вече те нарекох-миризливо ислямско Л.А.Й.Н.О,изкензано от аллах…..

 6. Толерантен народ сме ние БЪЛГАРИТЕ.Трябваше да трепем де що видим чалмар.Толкова злоба се е набрала у БЪЛГАРИНА за тези пет века!!!Балканската война отприща тази злоба,но само до одрин.На турците нищо не бива да се прощава.Това не е държава,а М-А-Н-А-Ф-С-К-А орда от мюсюлмани

 7. Не се спряхте боклуци жалки,докато се занимавате с турците живота преминава покрай вас ,като влак експрес…

 8. Трябва да се занимаваме с турците,щото са вредни!И ако знаеш поне малко историята-те първи започнаха!И винаги са били лошите

 9. Требва на тези ,които коментират да им се изисква първо свидетелство за психична уравновесеност.Така ще отпаднат поне неколко от по-горе пишещите българи-юнаци.Само със злоба и омраза към турците не става.Ако впрегнете тази енергия за благоденствието на тази страна-много скоро тази държава би се превърнала в Швейцария на балканите,но нали така е по-лесно.Дайте да ги плюем.

  1. Аз съм ХРИСТИЯНИН и съм против османлийте и салафистите, защото са ГАДОВЕ! Не всички турци са такива. А Вежди Рашидов е по българин от нас. България може да пребъде, НО без поганците от ДПС и ДОСТ и без ЧЕРВЕНИТЕ ОТРЕПКИ……..

 10. Vinagi se chudia – miusulmanite kazvat Iisus e prorok, ala Iisus kaza za sebe si – Otec mi na nebesata, koito me e pratil , miusulmanite znaiat det groba mu e prazen / Vozkresenieto, ochakvat Vtoroto Prishestvie, ala otrichat Bozhestveniot dualizm na Hristos /otrichat Slovata mu. A Mohamed do posledno kazva shtoto ne e siguren dali negovite videnia sa ot Boga . Kak taka sa sigurni chrez Mohamed da poluchat Spasenieto !

  1. Данчо, отговор на въпросите би могъл да намериш на станиците на Свещенният Коран,където е описано по какъв начин Всевишният низпослава тази книга на последният от пророците,както и ролята на хората да преиначават и да изменят думите Му в Тората и в Библията.Дано да съм ти помогнал.

 11. „амуджа“-Уж си БЪЛГАРИН а си се загрижил за враговете на отечеството си!Свиделство за психична уравновесеност!?И хиляда пъти да се явявам-хиляда пъти ще го взема!Но съм принуден да мразя турците.Защо ли?Нямам ли причина?Ако и на тебе трябва да обяснявям….А не виждаш ли как турците мразят нас!А,глупако!Ами че това е по-опасно от всичко друго!Това е опасно и за тебе.Ако си поне малко умен ще ме разбереш.Аз водя битка с тия антиБЪЛГАРСКИ,античовешки създания и заради тебе!Да-заради тебе.Щом си БЪЛГАРИН ще те защитавам!Или това не ти харесва?

 12. А бе жьлтурков,ти още ли си на свобода,още ли не си пукнал от омраза,още ли не са те прибрали ,,на топло ‘’? Е,имаш и ,,дружок’’ – али баба,да си седите на топло дваминката и да си споделяте дертовете?! Има за какво да си хортувате понеже прехвалената ви дьржавица е много ама много зле…

  1. Deliormanski, ти си ГОЛЯМ ИДИОТ С ЗАБАВЕНО МИСЛЕНЕ. ВЪН от нашата страна, османска отрепка. На мамето ти в задн ка……..

 13. Още ли ще ни занимавате с нищо ново некавзвано в големите акули на Божо?

 14. Костооооовв,2050 година стремително наближава! Хайде,време е да си прибереш дрипавите дисаги,че дьльг необратим пьт те чака-в бунището на историята,кьдето и принадлежите!Без вашето крадливо и льжливо нищожно племе светьт ще стане по хубаво място за живеене!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.