Как Путин изпи горчивата еврейска чаша

Путин и Нетаняху са близки приятели, но си бранят интересите.

На руския президент се наложи да преглътне поруганата си гордост с диджестив от 15 войнски души

Низ от трагични случайности. Така нарече президентът Путин трагедията със сваления руски разузнавателен самолет над Средиземно море. Изначалният гняв на ястребите от руския елит се сломи скоро, въпреки, че се знаеше, че в инцидента са намесени израелски самолети. Броени минути, след като новината за свален от сирийските ПВО Ил-20 и за гибелта на 15 руски военнослужещи изплува в публичното пространство, министърът на отбраната на Руската федерация – Сергей Шойгу беше категоричен, че отговорност носи изцяло израелската армия. Той разговаря с колегата си Авигдор Либерман и най-вероятно му е казал същото. Не, най-вероятно му е изкрещял същото.

Сетне започнаха теориите за мъст. Как ще отвърнат руската държава и руските ВКС на наглите израелци? Вариантите започваха от икономическа блокада, до сваляне на всеки Ф-16, отклонил се от курса.

И след това проговори Путин. Низ от трагични случайности – нарече събитията той, но добави, че мерки вече са взети и всеки ще усети това.

Едва ли ще разпознаем истината около събитията, защото дори някой да я каже, тя вече е отровена, задушена и удавена в множество а-ха достоверни теории.

Това, което се случи е странно и трудно обяснимо. Дали е само низ от трагични обстоятелства? Ето какво ни се казва досега от руска страна. Другите мълчат засега. Самолетът на руските ВКС Ил-20 захожда за кацане в сирийската си база. Военният експерт, заслужил пилот (разбирайте хиляди часове полети, военни операции) ген.майор Владимир Попов разказва пред “Россия 24”, че “тъй като не е вече в дежурство, Ил-20 е изключил радиоразузнавателните си средства, всякакви други бойни системи и лека полека се снижавал към летището и затова не е разбрал, че към него идва ракета.

От ведомството на Шойгу обвиняват Израел, че е нарушил споразумението за взаимодействие и е съобщил минута преди атаката на руската база. Това не е дало шанс на руския самолет да включи системите. Еврейските Ф-16 започнали атака по обект край Латакия. Не се казва какъв е обектите. Сирийската ПВО отвръща. Това, в което руснаците обвиняват евреите е, че техните Ф-16 са използвали беззащитния Ил-20 като прикритие и така са го превърнали в цел.

Странните обяснения продължават. Генерал Попов обяснява, че през това време са изстреляни десетки ракети и сирийското ПВО се е задействало, ракетата от комплекса С-200 е избрал най-голямата отразителна площ – тази на Ил-20 и тъй като той вече не е в дежурство, не е успял да засече нито израелските изтребители, нито ракетата. Всичко е станало за секунди и момчетата “дори не са разбрали”.

Както и да разглеждаме случая това е супер откровено послание, а не е странен “низ от трагични случайности”. Израелски Ф-16 излитат от свои бази, летят няколко стотин километра, но моля ви се те не са засечени от спътниците на руснаците, от съвършените по думите на руското МО и пропаганда системи за прихващане? Моля?

Русия имаше запис на точната траектория на турския патрулиращ изтребител свалил руския Су-24 преди години и удариха с факти Анкара по главата. След това изсипаха имперския си гняв върху тях. А сега били изненадани, че четири изтребители бомбардират Сирия (руска зона за отговорност)? Радиоразузнавателният самолет бил сляп за това. Не на нас тези. Нещо се премълчава и от двете страни.

Очевидно е, че всички са знаели какво се случва. Възможно е израелските Ф-16 да са използвали тактическия трик да се се слеят със сянката на руския Ил-20 с надеждата, че зенитните ракети ще се откажат, като разчетат “свой”. Възможно е да е случайност, но за такава случайност не сме чували от десетилетия.

“Приятелски огън” е проклятие, което не прощава на никого, но самолет да свали приятелски самолет, приятелска ПВО да свали твой самолет с ракети твое производство – не сме чували. Срамът е голям.

Защо обаче ще се случи такъв низ от трагични обстоятелства? Държавата Израел не иска и не би предизвикала умишлено подобен тежък, нечуван инцидент. Биби Нетаняху е толково чест гост на Кремъл, колкото и иранския президент Хасан Рухани. А Иран е най-голямата заплаха за съществуването на Израел открай време. Прокси армията на Иран се нарича Хизбула, а тя съществува поради една единствена причина – да срине Израел. Иранският режим се държи на тази доктрина.

Вторият по-големина враг на Иран, но екзистенциално най-голям по съдба са сунитите и всяка форма на тяхна държава. “Ислямска държава” никога нямаше да бъде пометена без иранската армия и техните прокси въоръжени формирования, включително и “Хизбула”. Иран обаче дотолкова разшири влиянието си в региона, че стана дразнещ за освободените сирийци, неприемлив за Русия и категорично опасен за Израел.

Ако се вгледаме в събитията през изминалата година, ще отчетем, че руските ВКС миролюбиво си затваряха очите за операциите на Израел в Сирия. Бяха убити толкова много ирански командири, че спокойно може да си мине за изтребление.

Часове след като беше свален руския самолет, лидерът на “Хизбула” - Хасан Насрала обяви пред екзалтираните си последователи, че те остават в Сирия. Малко по-късно Биби Нетаняху отвърна, че се опитват да избягат от война, но ако Израел е притиснат тя ще отвърне с огън и жупел.

Е, за кого е посланието “Ще минем през всичко, за да се защитим”? На Путин ще му се наложи да преглътне живота на тези 15 момчета, въпреки гордостта си, защото дори на Русия им трябва баланс, а не режим на аятоласите от Афганистан до Йерусалим.

 

Руските жертви са повече от 100

Официално руските жертви, включително с този инцидент вече са повече от 100. Сред тези жертви не се включват убитите наемниците от частната военна компания “Вагнер”, които оперират в най-тежките зони. Русия официално отрича да има връзка с наемниците, но е публична тайна, че те действа във взаимодействие с руския контингент.

Коментари

Задължително поле