Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Пащърнакът усилва имунитета Може да се консумира и суров, и сготвен

САЩ евакуира със самолет всички свои граждани и дипломати от района на Ухан в Китай

Трима демонстранти са убити в Ирак

Започна спешното заседание на НКП на „Левски“

Спасяват пострадал турист на Скакавишкия водопад с хеликоптери, транспортират го в болница

Над 5 хиляди души са заболели от грип за една седмица у нас

Китай спира груповите екскурзии в чужбина и страната

Полицията в Пловдив с масирани проверки на месопреработватели Разследват хранително предприятие за незаконен добив на подпочвени води

Калоферското хоро ще кандидатства за Списъка на ЮНЕСКО

Уникалното мъжко хоро, което се играе на Богоявление в ледените води на р. Тунджа в Калофер ще кандидатства за Списъка на ЮНЕСКО за природно и културно наследство, информира БНТ. Идеята е на кмета на града Румен Стоянов, който веднага след празника започва постъпки за реализирането й.

„Все пак ние сме калоферци трябва да отстояваме на нашата традиция и да си я запазваме, въпреки популярността и разширението, което предстои. Ние като си направим нашия ритуал, както каза и кмета – вода има за всеки“, казва Мирослав Докторов, който е един от участниците в мъжкото хоро. Хвърля се за кръста от 7-годишен.

Според жителите на града включването на вековния обичай в списъка на ЮНЕСКО ще допринесе за популяризирането на българските традиции по цял свят.

„Най-уникалното е това, че тук се влиза с народни носии, задължително с белите ризи, с поясите и най-вече с гайдите и с песните на Ботев, няма другаде къде да стане това нещо“, казва кметът на Калофер Румен Стоянов.

„За мен като калоферец е радостно, че се проявява една такава инициатива просто света да знае за нас, защото генетично някак си ние си отиваме, ние се стопяваме оставаме много малка част от хората, които помнят някогашните действително традиции“, споделя пред БНТ Наньо Чолпанов, жител на Калофер.

Изискванията за участие в хорото ще бъдат както миналата година – първо в река Тунджа ще влязат местните мъже, за да изпълнят ритуала. Кметът за първи път няма да поведе хорото. Освен облечени в калоферски носии, желаещите да участват трябва да научат и поне две от песните, които се изпълняват.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.