Калоферското хоро ще кандидатства за Списъка на ЮНЕСКО

Уникалното мъжко хоро, което се играе на Богоявление в ледените води на р. Тунджа в Калофер ще кандидатства за Списъка на ЮНЕСКО за природно и културно наследство, информира БНТ. Идеята е на кмета на града Румен Стоянов, който веднага след празника започва постъпки за реализирането й.

"Все пак ние сме калоферци трябва да отстояваме на нашата традиция и да си я запазваме, въпреки популярността и разширението, което предстои. Ние като си направим нашия ритуал, както каза и кмета - вода има за всеки", казва Мирослав Докторов, който е един от участниците в мъжкото хоро. Хвърля се за кръста от 7-годишен.

Според жителите на града включването на вековния обичай в списъка на ЮНЕСКО ще допринесе за популяризирането на българските традиции по цял свят.

"Най-уникалното е това, че тук се влиза с народни носии, задължително с белите ризи, с поясите и най-вече с гайдите и с песните на Ботев, няма другаде къде да стане това нещо", казва кметът на Калофер Румен Стоянов.

"За мен като калоферец е радостно, че се проявява една такава инициатива просто света да знае за нас, защото генетично някак си ние си отиваме, ние се стопяваме оставаме много малка част от хората, които помнят някогашните действително традиции", споделя пред БНТ Наньо Чолпанов, жител на Калофер.

Изискванията за участие в хорото ще бъдат както миналата година - първо в река Тунджа ще влязат местните мъже, за да изпълнят ритуала. Кметът за първи път няма да поведе хорото. Освен облечени в калоферски носии, желаещите да участват трябва да научат и поне две от песните, които се изпълняват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България