Калоян Паргов: БСП трябва да се заяви като нова перспектива за развитие на държавата след кризата

БСП трябва да заяви своето място като нова перспектива за развитие на държавата след тази криза. Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в интервю за радио "Фокус", съпбщиха от пресцентъра на партията.

"Тук вече не говорим за БСП като алтернатива, а за БСП като перспектива за развитие на държавата, обясни той. - След тази коронакриза нищо вече няма да бъде същото, както виждаме всички".

Председателят на БСП - София очаква да се появят нови политически проекти, които да претендират за спасители на държавата в тази ситуация. "Предстои ни много тежка втора половина на политическия сезон тази година. Наесен ще влезем и в предизборна ситуация, коментира Калоян Паргов. - Дано тя не съвпадне с ново извънредно положение заради втори пик на заразата. Такова нещо ще усложни изключително много ситуацията".

Според лидера на социалистите в столицата рейтингите, които виждаме в последните дни, са по-скоро оценка на обществото, което беше вперило очи в управляващите в очакване на спасение, на адекватно поведение и реакция в тежката здравна криза. "Ще видите много скоро, че всичко ще започне да се нормализира и ще се върне на нивата, които познавахме преди кризата, каза той. - Очаква ни много горещ политически сезон, тъй като в самото общество има напрежение".

Калоян Паргов добави, че в състояние на такава криза не може да се очаква да бъдат трупани дивиденти на гърба на управляващите. "От тази гледна точка БСП трябваше да реши как да се впише в тази ситуация, коментира той. - Ето, в София ние избрахме подхода да бъдем конструктивни и да участваме в създаването и налагането на мерки, които да допринесат за облекчаване на положението и за съхраняване на здравето на всеки софиянец. Да не забравяме и социално-икономическия елемент. Тепърва очаквам да имаме и остри политически сблъсъци с управляващите на национално и на местно равнище. Те ще бъдат свързани със социално-икономическите фактори. Мерките в тази сфера трябва да отговорят на предизвикателствата. В случая държавата не може да каже "нямам". Просто трябва да намерим правилния подход и механизъм за разпределение на средства, така че да отговорим на очакванията на колкото е възможно повече нуждаещи се".

Калоян Паргов добави, че коронакризата наложи нов дневен ред в целия свят и този факт няма как да подмине и България. "Трябва да свикнем да живеем с мисълта за вируса и за това как да се предпазваме, коментира той. - Дано скоро да бъде открита ваксина! Но финансово-икономическата криза, до която доведе вирусът, поставя на изпитание политическите ръководства на всяка една партия. Виждаме нараснали претенции към управляващите. Тук е ролята на опозицията, която трябва да защити интересите на определени целеви групи. И за пореден път ще кажа, че държавата и общините трябва да поемат по-голямата част от социалната цена, която ще платим всички".

Лидерът на БСП - София засегна и темата за некачествените ремонти. Според него те вече са хроничен проблем за Столична община. "Вече две години сме свидетели на некачествени ремонти със занижен контрол и с липса на адекватна реакция на общината с оглед защита на обществения интерес към виновните, коментира Калоян Паргов. - Това показва, че контролът трябва да бъде завишен. Столична община трябва да подготви регистър на фирмите, които не са си свършили работата, за да може освен отговорността, която трябва да понесат, в бъдеще да не бъдат допускани до публичен ресурс. Отговорност за проблемните ремонти носи не само фирмата изпълнител, но и столичният кмет и ресорната администрация".

--

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика