Калфин: Привикването на посланика ни от Mосква припознава вина на Русия

С привикването на посланика ни от Mосква на практика България, премиерът припозна вина на Русия за случая „Скрипал“. Това заяви бившият външен министър и вицепремиер Ивайло Калфин по БТВ.

„Привикването на посланика ни е по-слаб ход, отколкото експулсирането на чужди дипломати, но не е слаб дипломатически ход – има много по-меки дипломатически мерки. Това, което е важно за мен, е, че на практика България, премиерът припозна вината на Русия. Ние казваме: „Да, има основание и затова ще вземем двустранни мерки към Русия“, каза Калфин.

Той посочи, че в ЕС има различна практика – повечето страни експулсираха руски дипломати, пет или шест страни, както България и самият ЕС отзова посланика си за консултации, има още четири-пет страни, които преценяват, че няма да вземат никакви мерки. „Както виждаме, има много силен натиск, особено ако съдим по действията на страните около нас, който идва най-вероятно от Вашингтон, да се предприемат такива действия“, каза той.

Според Калфин не трябва да е гонят дипломати. „Ние вече реагирахме. Нещо ново трябва да се случи, което да е много убедително, за да направим следваща крачка. Не виждам смисъл в момента да правим следващата крачка без това нещо“, каза той.

На въпрос дали облаците над света и Европа се сгъстяват заради отзоваването и гоненето на посланици той отговори: „Това е най-масовият световен случай на експулсиране, но е един епизод от по-дълга история на нагнетяване на напрежение между Русия и Запада, което съвсем не е добре. Особено за страни като България това е лош процес“.

Според него страните не се готвят за военни действия реално, но всички държави, при това увеличаване на международното напрежение, започват да се замислят за отбраната си и доколко са подготвени. „В крайна сметка отбраната е за да предпази от конфликт, много късно е да се готвиш за нея, когато е започнал. Надявам се да не се стигне до там, но е нормално всяка страна да си огледа отбранителните способности, каза гостът“.

И от двете страни – Москва и Вашингтон, върви реторика за увеличаване на напрежението, посочи още Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия