Камон, летс Тунис ъгейн!

Северноафриканската държава привлича все повече български туристи

Директните чартъри улесняват неимоверно визитата

Тунис набира все по-голяма популярност сред българските туристи по три основни причини:

Екскурзиите не са скъпи, а стандартът в страната и нисък и цените напълно достъпни за българите. Директните чартърни полети, които предлагат наши туроператорски компании като Emerald travel, правят посещението там много по-лесно и приятно.

На второ място са прекрасните природни дадености – километрични плажове с фин жълт бясък, изумрудено море и релаксираща атмосфера в курортите, на които не е присъща шумотевицата на родните комплекси като Слънчев бряг.

Третото привлекателно нещо за туристите е, че Тунис има изключително богата история и много интересни исторически забележителности за разглеждане. Освен това на туристите се предлагат и множество екзотични развлечения като яздене на камила, каране на АТВ по дюните и пр.

Хотелите

За предпочитане е отсядането в четири или петзвезден хотел. Те от своя страна могат да се разделят на три подкатегории: хотели за местни жители, хотели за руснаци и луксозни хотели за западни туристи, предимно англичани. Хотелите за местни са по-старички, но добре поддържани, чисти и с любезен персонал. В тях обаче не се предлага ол инклузив с алкохол. Хотелите за руснаци предлагат пиене на корем в ол инклузива, но напитките са местно производство. В страната се произвеждат местни водка, уиски и джин, които не блестят с особени вкусови качества. Ол инклузив марков алкохол предлагат най-луксозните пет звездни хотели, населени предимно с англичани и французи. Като имате предвид, че Тунис е евтина туристическа дестинация, не очаквайте там да отъркате рамене с роднини на кралица Елизабет Втора. Срещите ви ще са предимно с пияни, шумни и разюздани членове на футболни агитки от Острова.

Алкохолът

Тунис е една от най-либералните страни спрямо алкохола в мюсюлманския свят. Продава се свободно в големите супермаркети като Carrefour или в специални лицензирани магазини. От колониалното френско минало на Тунис там се е запазила традиция в отглеждането на лозя и производството на вино. Качествата на повечето тунизийски вина са поносими, но не очаквайте те да блестят в класациите на специализирани еноложки издания. Тунизийците варят и местна гроздова ракия „боха“, кристално прозрачна като цвят, а на вкус е почти абсолютно копие на италианската „грапа“. Произвеждат и съвсем нелоша местна бира, наречена Celtia.

Храната

Храната в Тунис е фантастична и си заслужава там да се отиде дори и само за кулинарен туризъм. Местната кухня е чудесен бленд на няколко култури – арабска, берберска, френска и средиземноморска - като се започне с изключителното изобилие от пресни дарове на морето и се стигне до камилско месо с кускус. Традиционното ястие се нарича „брик“ и представлява тънка палачинка с пълнеж, сгъната като пица „калцоне“ и изпържена в зехтин. Пълнежът е от картофена салата, зеленчуци, каперси и риба тон, върху които непосредствено преди сгъването и поставянето в тигана се чуква прясно яйце. Ще установите също, че плодовете в Тунис са много по-сочни, ароматни и сладки от тези, които продават у нас. А тунизийските фурми единадушно са признати за най-добрите на света.

Таласотерапия

Таласотерапия, т.е. лечение и поддържане на тялото чрез морска вода е ключова дума за съвременния тунизийски туризъм. Много от хотелите са оборудвани със спа центрове в които се доставя морска вода, която вече подгрята са ползва за плувни басейни и хидромасажни вани. Към морската вода има специални изисквания – тя се извлича със специални съоръжения най-малко от 500 метра навътре в морето и на дълбочина минимум 10 метра от повърхността и отстояване на 10 метра от дъното.

Забележителности

В Тунис имате избор между пълен релакс тип „хотел-плаж и обратно“ или посещение на някои от наистина впечатляващите забележителности. За целта от Emerald travel предлагат добре организирани екскурзии с транспорт, които се заплащат допълнително като цените в зависимост от маршрута и обектите са от 15 докъм 50 евро, за децата – наполовина.

Ел Джем

Многобройни са туристическите обекти в Тунис на може би най-впечатляващ е амфитеатърът  Ел Джем. Той се намира в област Махдия, между градовете Сфакс и Сус и е под егидата на ЮНЕСКО. Импозантният амфитеатър, който в римска епоха е бил арена на кървави гладиаторски битки, е познат като „Африканския Колизеум“. Той впечатлява с внушителни размери – дължина от 149 метра, височина от 40 метра и капацитет от 35 000 седящи места. С тези размери заема първото място на континента и трето в рамките на Римската империя. От 1979 година е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Сравнително добре съхранената внушителна постройка е приютявала 35 000 зрители. Построен е през 3 век сл. н. е. за гладиаторски битки, а днес е домакин на  Международния симфоничен фестивал, защото има чудесна акустика. 

Картаген и Сиди Бу Саид

Целодневна екскурзия до Картаген, крайбрежното градче Сиди Бу Саид и Националният музей „Бардо“ има включен обяд. Екскурзията започва с Картаген, легендарния археологически обект, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Кулминацията несъмнено е посещение на синьо-белия град Сиди Бу Саид - построен в уникалния андалуски стил, извисяващ се на върха на скала - едно от най-красивите места в Тунис.  Следва Националният музей Бардо. В него се помещава най-голямата колекция на мозайки в света от Римския и Византийския период, древни статуи и ценни предмети от праисторическия, пуническия и мюсюлманския период, както и огромна колекция от римски статуи.

Сахара

Задължителна за Тунис е двудневна екскурзия до Сахара с включено джип сафари и езда на камила, която Emerald travel предлага. Това не е просто пътуване до пустинята, а пътуване из цялата страна. Включва посещение на световноизвестни исторически и природни забележителности в южната част на Тунис и приказния свят на пустинята Сахара, където, яздейки камила за разходка по дюните, гарантирано ще се чувствате като истински номад. По време на екскурзията ще срещнете коренното население на Тунис - берберите, които все още живеят в традиционни пещерни къщи в селището Матмата, ще видите живописните райони на пустинята, докато се разхождате с джип, ще посрещнете изгрева от соленото езеро Шот Ел Джерид, и за финал ще вкусите от атмосферата на истински оазис. В една от къщите на берберското селище са заснети сцени от филма „Междузвездни войни“.

Зоопарк Фригуя

Това е полудневна екскурзия до най-голямата зоологическа градина в Тунис с площ от 36 хектара, на територията на която можете да видите 62 вида животни: черни лемури, слонове, жирафи , лъвове, тигри, хиени, леопарди, щрауси, фламинго, сурикати, носорози, кенгуру, антилопи, дикобрази, мангусти ... и това е само началото на списъка. Видове, които са безвредни за хората - камили, лами, щрауси, понита, кози, фенеци.

Медицински контрол

От 1 юни 2021 г. се отмени изискването за представяне на отрицателен PCR тест, ако представите: ваксинационен сертификат с QR код или при PCR тест или документ /положителен PCR тест/ за преболедували COVID-19 не повече от 6 седмици преди датата на пътуване. За деца под 12 г. не се изисква представяне на PCR тест или друг от изброените по-горе документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл