Карадайъ: Получихме уверение, че лекарствата ще поевтинеят при намаляване на ДДС

Снимки: Пламен Стоименов/Архив

ДПС е получило реална гаранция за намаляване на цените на лекарствата за крайния потребител, ако има данъчно облекчение. Това обяви на брифинг в НС обяви лидерът Мустафа Карадайъ след срещата с с фармацевтични организации по повод обявената законодателна инициатива на партията за намаляване на ДДС върху лекарствата.

"Целеният ефект за намаляване на цената на лекарствата би се получил при промяна на ДДС за тях, но още има какво да се работи", коментира Карадайъ. Сред присъстващите на срещата са били представители на Българския фармацевтичен съюз, Българската Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Той посочи, че предстоят още срещи, включително и с министъра на финансите.

По думите на Карадайъ, идеята на ДПС се одобрява от браншовите организации. "Те дадоха фокус върху лекарствата с лекарско предписание, т.е. лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти“, коментира още председателят на ДПС.

„От браншовите организации получихме уверението с фактическа картина, диаграми. Бяха много подготвени как се образува цената на лекарствата. Какви са добавките на търговците на едро, на търговците на дребно и какво е отражението на ДДС върху лекарствата и евентуално какво отражение би се получило при промяна на ДДС ставката“, разказа Карадайъ.

Депутатаът Йордан Цонев посочи, че има реална гаранция за намаляване на цената на лекарствата след намаляване на ДДС ставката.

"По темата трябва да се търси баланс, тъй като, когато се получи ефектът от намаляване на ставката на ДДС или нулева ставка, ефектът върху фиска най-вероятно ще се отрази реципрочно на финансирането на Здравната каса в бюджета", предупреди той.

"Което е 1,1 млрд. за тази година. Ефектът би бил - да кажем- в различните случаи различен, 300, 500, 150 и така нататък, зависи в кои групи. Така че тук имаме да изчистваме още въпроси“.

Коментари

Задължително поле